In Nes komt al het goede van het Amelander verleden en heden samen. In het dorp treft u zowel een aantal fraaie commandeurswoningen aan, als ook een modern winkel- en uitgaanscentrum.

Kern van het dorp is de wandelzone in de Van Heeckerenstraat, waar het ‘s zomers in de winkeltjes en op de terrasjes gezellig druk is. Vlakbij de wandelzone staat op de hoek van de Rixt van Doniastraat een van de oudste huizen van Ameland (anno 1625). Hierin is nu een delicatessen zaak gevestigd.

Zeebaken

Met de kerktoren van Nes is iets vreemds aan de hand. De toren staat namelijk volledig op zichzelf en is niet verbonden met een kerk. De verklaring voor dit fenomeen is niet zo moeilijk. Net als de toren van Ballum diende deze toren niet als kerktoren, maar als zeebaken.

R.K. St. Clemens

Nes beschikt over drie kerken, waarvan de Rooms-Katholieke Kerk het meest opvalt. De beroemde bouwmeester Cuypers, die o.a. verantwoordelijk was voor de bouw van het Centraal Station in Amsterdam, leverde in 1878 het ontwerp voor deze kerk. Omdat hij graag het unieke karakter en de samenhang van de Noordzeecultuur in het ontwerp tot uitdrukking wilde brengen, liet Cuypers zich inspireren door Noorse stavekerkjes. Het is dan ook niet toevallig dat de kerk gewijd is aan de beschermheilige van de schippers, St. Clemens.

Doopsgezinde Vermaning

De Doopsgezinde Vermaning is veel minder opvallend. Wie dit kleine kerkje, dat ’s zomers vrijwel geheel achter prachtige bloemen verscholen gaat, weet te vinden zal onmiddellijk door haar charme worden gegrepen.

Hervormde Kerk

De derde kerk die Nes rijk is, is de Nederlands Hervormde kerk die zich in het centrum aan het Kerkplein bevindt.

Korenmolen 'De Phenix'

Iets buiten Nes staat de achtkantige monnikmolen De Phenix uit 1880. De molen is eigendom van de gemeente en produceert nog altijd meel voor de Amelander bakkers. In een aantal horecagelegenheden worden pannenkoeken van Amelander meel gebakken.

Natuurcentrum

In het Natuurcentrum Ameland aan de Strandweg worden door middel van maquettes, diorama’s en een zeeaquarium alle aspecten van de Amelander natuur belicht. Sinds enkele jaren beschikt het Natuurcentrum over een wel heel bijzondere expositieruimte: een replica van een blauwe vinvis.

De Vleyen

Achter het Natuurcentrum ligt het recreatieterrein De Vleyen. Met de vele speelterreinen, klauterbanen, meertjes en poeltjes staat dit gebied garant voor vele uren speelplezier.

Voor meer informatie over Nes klik op deze link

7bg-logo1-1.gif1Kienstrabouwbedrijf.jpg3Huize-Miedema.png2amelanderhistorie.jpg4kontour-vastgoed-banner.png5sparmanje.jpg6vpva.png

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all