• 0519-555100
  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuws over Ameland

Lees hier waar we in de Amelander over scrhijven

In de klimsportwereld zijn de Seven Summits iets om na te streven. Doel van Seven Summitteers is om de hoogste bergtoppen van elk van de zeven continenten te ronden. In Azië is dat uiteraard de Mount Everest, met 8.850 meter boven zeeniveau de hoogste berg ter wereld. Europa’s hoogste top is niet de Mont Blanc in de Alpen, maar de Elbroes in het Kaukasusgebergte in Rusland. De hoogste berg in Afrika klinkt wellicht wat bekender in de oren: de Kilimanjaro, met een hoogte van 5.895 meter boven zeeniveau. Vorige maand stond Marleen van der Meij uit Ballum op de top. De reden? Geld inzamelen voor War Child.

Het is eind 2018 als Marleen plots haar nieuwe uitdaging vindt. Ze werkt dan als flexmedewerker bij de Klimhal in Leeuwarden. Ze is naar eigen zeggen een echte klimmer, een wat uit de hand gelopen hobby. ‘Ik wist dat ze vanuit de Klimhal een reis naar de Kilimanjaro organiseerden, via Mountain Network’, begint ze haar verhaal. ‘Het heet de Kili Challenge. Een van mijn collega’s uit Leeuwarden had die reis al eens gedaan. In november 2018 bezocht ik een outdoor-film, waarin een jongen op één been de Kilimanjaro beklom. Toen dacht ik: ‘Dat moet mij met twee benen dan ook wel lukken’’, maakt ze een grapje.

Voor het volledige artikel lees de Amelander 2020-1

 


Paul van Spiegel is longarts. Hij is de jongste niet meer, de 70 gepasseerd, maar misschien maakt dat hem strijdbaarder dan een jongere arts. Op 4 december ondertekende hij samen met de Amelander fysiotherapeut Gerard Metz en voorzitter Kees van der Ploeg de akte om te komen tot een coöperatie voor een gezondheids- en vitaliteitscentrum op Ameland. De naam van de coöperatie: Bloom Healthy Life. Waarom op Ameland? Daar is longarts Paul van Spiegel stellig over: ‘De RIVM-monitor laat zien dat Ameland het laagste fijnstofniveau van Nederland kent. En dan is er het Noordzeestrand en het fijn stuivend zeewater met een hoog zoutgehalte. Het samenspel van de bijna altijd waaiende westenwind en de steeds aanrollende bran-dingsgolven verhoogt het zoutgehalte in de zeelucht, die wordt ingeademd als we ons dicht bij de vloedlijn bevinden. Het maakt luchtwegen en longen ruim doorgankelijk en lost slijm op’.

Voor het volledige artikel lees de Amelander 2020-1 


Ameland is met haar vier dorpen zeer gevarieerd in aanbod. Ook jongeren hoeven niks tekort te komen. Ieder dorp heeft wel een kroeg, dorpshuis of dansgelegenheid. Maar waarom gaan ze wel aan de ene bar zitten en niet aan de andere? Wat motiveert jongeren in hun keuzes voor hun avondbesteding? Ik wilde dit uitzoeken en ging met verschillende gelegenheden én hun bezoekers in gesprek.

Voor het volledige artikel lees de Amelander 2020-1


© 2020 De Amelander. Alle Rechten Voorbehouden. Design by Webtool4all