Wanneer je, zoals de Amelanders, eeuwenlang geïsoleerd op een eiland woont, ontstaat er een heel eigen cultuur. Wat dat precies inhoudt en hoe de Amelanders door de eeuwen heen hebben samengeleefd, ontdekt u in en rond het Cultuur-Historischmuseum Sorgdrager.

Hollumer bezienswaardigheden

Ook hier kunt u meer doen dan alleen kijken. Zo kunt u ook getuige zijn van een boeiende lezing of een interessante wandeling langs oude Hollumer bezienswaardigheden meemaken.

Amelander Commandeurs

Ooit woonden op Ameland veel commandeurs: kapiteins van onder andere walvisvaarders en koopvaardijschepen.Als ze op het eiland verbleven woonden ze in hun commandeurswoning. Eén van die woningen, het in 1751 door Pieter Cornelis Sorgdrager in Hollum gebouwde Sorgdragershuuske, vormt het hart van het cultuur-historischmuseum.

Sorgdragershuuske

Een wandeling door dit Sorgdragershuuske geeft een goed beeld van de oude Amelander levensstijl. Eén van de kamers is, met een rijk interieur, ingericht als de stijlkamer zoals die er in 1751 moet hebben uitgezien.

Museumboerderij

Naast het Sorgdragershuuske vindt u een museumboerderij met nog meer ingrediënten uit die fascinerende eilander geschiedenis. Zoals een expositie over het ontstaan en de ontwikkeling van Ameland, meer over de historie van de walvisvangst vanaf Ameland en een jaarlijks wisselende expositie over een specifiek facet van de Amelander historie.

Wandeling door Hollum

Vanuit het museum wordt een aantal activiteiten georganiseerd, zoals wandelingen door het dorp Hollum en dialezingen over de Amelander cultuur.

Cultuur-Historischmuseum Sorgdrager, Herenweg 1, Hollum.

4kontour-vastgoed-banner.png7bg-logo1-1.gif5sparmanje.jpg3Huize-Miedema.png2amelanderhistorie.jpg1Kienstrabouwbedrijf.jpg6vpva.png

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all