Dit gebied staat bloot aan de elementen van de natuur. Het staat in openverbinding met de Waddenzee. Het is gelegen direct voorbij paal 17 op weg naar het Oerd. Dit gebied is een aan één schakeling van langdouwgrond die wordt beheerd door een echte schaapsherder.

Werelderfgoed

De Waddenzee is een uniek natuurgebied dat zich uitstrekt van Den Helder tot aan het Deense Esbjerg. De status van werelderfgoed die een aantal jaren geleden door de UNESCO aan dit gebied is  toegekend heeft ertoe geleid dat internationaal dit gebied als beschermd natuur gebied wordt erkend.

Ten oosten van het dorpje Buren liggen de natuurgebieden Het Oerd en de Hon. Het Oerd is het meest bekende en meest toegankelijke natuurgebied . Het onderscheid zich door hoge duinen en ruige vegetatie. Je kunt hier schitterend wandelen en genietend de natuur oog in oog komen te staan met de reetjes die hier bij tientallen tegelijk rondlopen.

Aan de noordkant van Ameland stroomt de Noordzee. De Noordzee staat bekend als de verkeersader van Europa. Vlak boven de kunst varen per dag tientallen schepen op weg naar hun bestemming in Europa of daarbuiten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat eilandbewoners en overheid zich ongerust maken over calamiteiten die bij zware stormen ons eiland kunnen treffen.

Oorsprong

Bossen komen op Ameland van oorsprong niet voor. Ze zijn ontstaan doordat een van de grootste terrein beheerder, Rijkswaterstaat, de dorpen wilde beschermen tegen de wind vanuit zee. Elk dorp heeft zijn eigen bos. Niet echt groot van omvang maar wel groot genoeg om stoere wandelingen te maken.

Groen natuurgebied

Dit gebied nabij de strandovergang van Ballum is ontstaan doordat het Bornrif is gaan wandelen. Deze zandplaats die jaren voor de kust bij Hollum heeft gelegen is gaan wandelen richting het oosten van Ameland. Door het regelmatig droogvallen van deze zandplaat is er een schitterend groen natuurgebied ontstaan buiten de duinen die dienen als bescherming van natuur en dorpen.

Bijzonder

Aan de westkant van het eiland zijn het laagveenmoeras van de Lange Duinen, de heideterreinen en de korstmosrijke, oude duinkoppen bij Hollum bijzonder.

Prachtige kleuren

Vlinders staan bekend om hun prachtige kleuren en zijn onlosmakelijk verbonden aan de bloemen. De kwetsbare en vaak kleurrijke vleugels dwingen respect af onder mens en dier. Bij mij roept een vlinder een gevoel van geluk op. Het zijn zonneaanbidders en als buitenmens maken de vlinders voor mij een mooie dag compleet.

6vpva.png5sparmanje.jpg1Kienstrabouwbedrijf.jpg4kontour-vastgoed-banner.png7bg-logo1-1.gif3Huize-Miedema.png2amelanderhistorie.jpg

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all