Jachthaven Nes

Bij Nes, ligt de jachthaven van het eiland. De jachthaven wordt beheerd door Stichting Jachthaven het Leyegat en is geopend van 1 april tot 1 november. Bij laagwater is de haven alleen voor kleine schepen aan te varen vanwege de geringe diepte van 0,60-0,80 m bij de haveningang.

RK Sint Clemenskerk

De geschiedenis van de Rooms-Katholieke kerk op Ameland gaat terug tot de Middeleeuwen. Deze sobere doch fraaie kerk is nog steeds volop in gebruik. Regelmatig zijn er kerkdiensten met afwisselend een pastoor of een leken voorganger.

Klik hier voor meer informatie over de RK Sint Clemenskerk.

 

Badstrand Nes

Het badstrand in Nes is 'the place to be'. Vele evenmenten vinden plaats op dit strand. De smalle goudgele zandstrook nodigt uit om heerlijk te zonnen of te luisteren naar het ruizen van de golven of te zwemmen in zee. 

Hervormde Kerk Nes

Deze kerk dateert op deze locatie uit de jaren 1720-1730. Toepasselijk is zij gevestigd aan het Kerkplein in Nes. Dit monumentale gebouw heeft een rijke historie en maakt nog steeds volop onderdeel uit van de actieve Amelander kerkelijke gemeenschap. Regelmatig is deze fraaie kerk geopend voor publiek. Eens per twee weken zijn er zondagse erediensten.

Klik hier voor meer informatie over de Hervormde Kerk Nes

Doopsgezinde Vermaning Nes

De oudste monumentale Doopsgezinde kerk van Ameland staat aan het Vermaningspad in Nes. Deze sober ingerichtte Vermaning is nog steeds in gebruik voor erediensten. Daarnaast is deze kerk een geliefde trouwlocatie. Ze staat op één van de mooiste plekjes in het dorp.  

Klik hier voor meer informatie over de Doopsgezinde Vermaning Nes

 

De toren van Nes

Net als bij de toren van Ballum gaat het ook hier om een zeebaken en niet om een kerktoren. Op de torenmuur zijn twee jaartallen aangebracht, die verschillende bouwfasen aangeven. Het onderste gedeelte werd in 1666 gebouwd, het bovenste in 1732.

Natuurcentrum Ameland

Het Natuurcentrum in Nes is gehuisvesd in een schitterend nieuw gebouw aan de Strandweg. De uiterst moderne inrichting en de fraaie uitkijktoren zijn een bezoek meer dan waard. Met de modernste technieken speelt het museum in op onze digitale maatschappij. 

Voor meer informatie: Natuurcentrum Ameland

Brandspuuthuuske

Rond 1913 verrezen in alle vier dorpen op Ameland brandspuithuisjes. Deze huisjes deden dienst als bergplaats voor de brandspuiten.

Het brandspuithuisje in Nes is al die jaren bewaard gebleven. Het is nu een monument en volledig gerestaureerd. Het huisje is vrij toegankelijk en op authentieke wijze ingericht.

Brandspuithuuske, Nes. 

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all