De partij Ameland één heeft werkelijk een enorme politieke dreun uitgedeeld aan de zittende partijen. Zij komen met vijf zetels in de raad terwijl de rest van de partijen is gemillimeterd. Al vroeg in de avond, tijdens het binnenkomen van de stemmen van de diverse stembureaus, bleek al snel dat menig raadslid moest vrezen voor zijn zetel.

Eind maart presenteren Janke Poortinga en Janneke van der Meulen hun vertaling van Ype Poortinga's Duveldei op Grienlân. Deze historische roman, die in 1967 in het Fries verscheen, komt hiermee voor het eerst in het Nederlands uit. In 1777 besluit de hoofdpersoon van Duivelsdag op Groenland als ‘snijdokter’ en barbier aan te monsteren op de walvisvaarder De juffrouw Clara.

Op 13 maart 2018 heeft de wetenschappelijke commissie Zeehondenopvang een advies uitbrengen aan het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de toekomst van de zeehondenopvang.

Een walvis als boterham. Onder deze titel schreef Cor Gransbergen (89) uit Nes (Ameland) een boek over de na-oorlogse jaren die hij meevoer in de vloot van de Willem Barendsz om op walvisjacht te gaan. De titel refereert aan het gegeven dat de walvisjacht voor veel eilanders en inwoners van Noord-oost Friesland een middel was om een boterham te verdienen.

De aanwezigheid van Waddenzee Werelderfgoed is op de ITB niet ongemerkt voorbij gegaan. De Waddenzee won zaterdag 10 maart 2018 de tweede prijs tijdens de Best Exhibitor Awards uitreiking op de ITB in Berlijn. De aanwezigheid is een initiatief van de Noord-Nederlandse marketingorganisaties en het CWSS op de grootste internationale reisbeurs van de wereld in Berlijn.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ameland heeft de vergunning voor een nieuwe schietbaan van de Schietvereniging Ameland (SVA) na een procedurele heroverweging herroepen en heeft besloten de aangevraagde vergunning te weigeren.

Op zaterdag 10 en zondag 11 maart 2018 vindt voor de 9e maal MTB-Ameland plaats. Het komende weekend staat bol van activiteiten en avontuur voor mountainbikers. De unieke locatie op het Friese Waddeneiland is op zaterdag het decor van de AGU MTB RACE. De race is een MTBwedstrijd voor verschillende categorieën (jeugd-, junioren-, fun- en wedstrijdrijders) waaraan zowel individueel als in teamverband kan worden meegedaan.

Op zaterdag 24 en zondag 25 maart is het feest op de Afsluitdijk. Dan opent het Afsluitdijk Wadden Center haar deuren voor het publiek. Namens alle organiserende partijen* nodig ik u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.

2amelanderhistorie.jpg5sparmanje.jpg4kontour-vastgoed-banner.png3Huize-Miedema.png6vpva.png7bg-logo1-1.gif1Kienstrabouwbedrijf.jpg

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all