BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Hoe houden we Ameland bereikbaar op de lange termijn?

Ameland, natuurlijk verbonden
Rijkswaterstaat is gestart met het ‘Vervolgonderzoek bereikbaarheid Ameland 2030’. We onderzoeken hoe Ameland ook op de lange termijn op een betrouwbare en duurzame manier bereikbaar blijft.

Twee oplossingen

Het onderzoek is een vervolg op een eerder onderzoek, waarvan we twee oplossingen uitwerken:

  1. het optimaliseren van het bestaande vervoerssysteem
  2. het verplaatsen van de haven op het eiland en/of aan de vaste wal

          • van Nes naar Hollum of de Ballumerbocht
          • van Holwerd naar Ferwert

De focus van het onderzoek ligt op de veerverbinding en ook op de aansluitende infrastructuur op het eiland en de vaste wal. Rijkswaterstaat doet het onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. We werken samen met de gemeenten Ameland en Noardeast-Fryslân, Wetterskip Fryslân en provincie Fryslân. Naar verwachting wordt het onderzoek in 2023 afgerond.

Veerverbinding Ameland staat onder druk

De veerverbinding naar Ameland staat onder druk. Door natuurlijke processen als eb en vloed, wind en stromingen slibt de vaargeul steeds weer dicht. De baggerwerkzaamheden om de vaargeul voldoende diep en breed te houden nemen daardoor toe. Dit leidt tot hoge kosten voor onderhoud en baggeren verstoort de natuur. Om de bereikbaarheid te garanderen blijft Rijkswaterstaat de komende jaren baggeren. Een betrouwbare en duurzame oplossing voor de bereikbaarheid van Ameland na 2030 is echter wenselijk.

Denkt u ook mee?

U bent van harte uitgenodigd om mee te denken over het onderzoek. Hiervoor organiseren we meerdere bijeenkomsten, te beginnen met een digitale startbijeenkomst op dinsdagavond 1 februari 2022 vanaf 19:30 uur. Meld u aan via www.rijkswaterstaat.nl/bereikbaarheidameland. Aanmelden kan tot maandag 31 januari.


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier