BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Kunstmaand Ameland 2022 heeft heel veel ‘Smoel’

Het thema van Kunstmaand Ameland 2022 is ‘Smoel’. Met dit krachtige en een tikje brutale thema laat Kunstmaand Ameland zich na haar jubileumeditie van vorig jaar van een verfrissende, eigentijdse kant zien. Van een 360 graden kijkkast-beleving tot verhalende tapijtkunst en van papier geknipte personages tot kilometers wapperende wolken: zo’n honderd professionele kunstenaars tonen hun werk op veertig gezichtsbepalende locaties. Een internationaal gezelschap van kunstenaars uit onder andere Scandinavië, Duitsland en Nederland, onder wie de Amelander Kunstenaars. Smoel: informeel voor eigen gezicht, karakter, markante identiteit; herkenbare persoonlijkheid. Ameland heeft straks in november heel veel smoel. En gaat dat ook geven!

Met ‘Smoel’ wil Kunstmaand Ameland zich tevens verbinden aan de Smoel-Kunstwerkplaats in Leeuwarden waar mensen met een beperking uitgedaagd worden om kunst te maken. Kom genieten van alle facetten die hedendaagse beeldende kunst te bieden heeft met als omlijsting het fraaie Waddenlandschap. Kunstmaand Ameland, de 26e editie. Waar het eiland een warm podium biedt voor kunstenaars en hun werk. In soms helder en zonnig, soms mystiek en mistig november Waddenweer kan de bezoeker van de Kunstmaand dwalend en genietend zijn weg naar kunst over het eiland vinden.

 

Renée Korbee artistiek leider Kunstmaand Ameland

 

Kunstmaand Ameland verwelkomt een nieuwe artistiek leider. Renée Korbee. Geboren in Woerden en woonachtig in Noordwijk. Ze deed een doctoraalstudie Kunstgeschiedenis in Leiden. Direct na haar afstuderen richtte ze in 2000 Kunstadviesbureau Artvision op. Een professioneel bureau dat bemiddelt in kunstaankopen voor bedrijven en instellingen. Daarnaast organiseert Renée toonaangevende beeldenexposities zowel in de openbare ruimte als in musea. Sinds 2017 is ze mede-eigenaar van Bureau Art Connectors. In Noordwijk cureerde zij driemaal de beeldenexpositie ‘Beeldenboulevard’. Als tentoonstellingsmaker creëerde ze diverse exposities onder meer over Noordwijks beroemdste kunstenares: Charlotte van Pallandt. Sinds 2018 is ze curator van het internationale glaskunstfestival ‘Glasrijk Tubbergen’.

Door de hedendaagse kunstuitingen zowel in binnen- als buitenland op de voet te volgen, is zij inmiddels een ervaren professional met een grote kennis van de kunstmarkt. Zij beschikt over een aanzienlijk netwerk van kunstenaars, galeriehouders, museumdirecteuren en kunstjournalisten.

Zij is de nieuwe artistiek leider van een toegankelijk, cultureel evenement op Ameland. Ze heeft de koers naar het eiland uitgezet. Het anker uitgegooid. Met een aanbod van kwalitatief goede en gevarieerde kunst op diverse verrassende binnen- en buitenlocaties die vrij toegankelijk zijn. In principe is ze voor drie opeenvolgende jaren benoemd. Heel beslist vertelt ze dat ze het randje wil opzoeken. Net even anders. Net even iets meer. ‘Het mag spraakmatig zijn, soms mag het ook best schuren,’ aldus Renée. Ameland, de welkome plek voor kunstenaars om hun werk te tonen. De plek waar de vele bezoekers kunnen genieten van kunst met zijn talloze disciplines in de grenzeloze, pure eilandnatuur.

Kariene Steenoven,

Walking experience,

Amelander Kaap Hollum

‘Een jonge kunstenaar, Kariene Steenoven, gaat een prachtige installatie van luchtdoeken realiseren bij de Amelander Kaap in Hollum. Een geweldig buitenkunstproject. Doeken met afbeeldingen van wolken. Het doet me denken aan het kunstenaarsduo Christo en Jeanne Claude. En hun installatiekunstwerk ‘Running Fence’. In 1976 voltooid. Kariene wil een 30 wolken lang spoor realiseren op Ameland. Door middel van een crowdfunding wordt dit mogelijk gemaakt. Dan heeft Ameland in de maand november zijn eigen ‘Running Fence’’, vertelt Renée.

Lise Sore, Installatie van doeken met grafiettekeningen,

NH Kerk in Ballum

Lise maakt grote tekeningen met grafiet op ongebleekt katoen, installaties en performances. In de NH Kerk van Ballum toont ze grote zelfportretten. Haar werk is een verbeelding van emotie. ‘De partner van Lise krijgt de opdracht om foto’s te maken op kwetsbare momenten. Daar maakt ze zelfportretten van. De kwetsbaarheid, je letterlijk blootgeven. Ik ben zoals ik ben, zegt Lise. Niet zoals we bijvoorbeeld gedrild zijn op social media, waarin alles leuk en mooi is. Het gaat over je ongemakkelijk voelen. Welke emotie zie je dan? Haar werk is hyperrealistisch,’ vertelt Renée.

De Kunstmaand en haar vele vrijwilligers

Er zijn 150 vrijwilligers in touw voor dit evenement, dat in de novembermaand een gestage bezoekersstroom naar het eiland genereert. Het aantal bezoekers dat speciaal voor de Kunstmaand Ameland komt groeit ieder jaar. Enthousiaste vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten om elk jaar weer de Kunstmaand tot een warm en welkom kunstevenement te maken.

Zo is er een werkgroep voor podiumkunsten en de poëzie-literaire avonden. Mensen die kunst gaan ophalen of wegbrengen. De vele suppoosten. (Om alle expositielocaties te kunnen bemensen mogen mensen zich nog aanmelden.) En nog veel meer helpende krachten. Én de selectiecommissie. Zij ondersteunen Renée Korbee, artistiek leider van de Kunstmaand Ameland.

Selectiecommissie Kunstmaand Ameland

Zij vormen een belangrijk onderdeel van het hart van de Kunstmaand. En alle leden van de selectiecommissie hebben dezelfde passie: liefde voor de kunst. Of zoals Anna Klein, kunstenares en al jaren een vast lid van de selectiecommissie het interpreteert: ‘Waar zouden we zijn zonder de kunst?’ Anna is al heel lang vrijwilliger bij de Kunstmaand. Eerst als suppoost, met inrichten van de exposities, en op het kantoor van de Kunstmaand. In 2013 werd zij ook lid van de selectiecommissie van Kunstmaand Ameland. In 2011 opende zij haar Huis Atelier ‘Anna van Ameland’, aan de Ballumerweg in Nes.

Lineke Blokker is tevreden over de zorgvuldig gemaakte kunstselectie voor de Kunstmaand 2022. ‘Het is heel divers. Ik vind de keramiek van Cecil Kemperink in de NH Kerk in Hollum erg mooi. De sculpturen van Cecil Kemperink laten de verbinding zien van haar passies: kunst, dans en mode. Cecil leeft en werkt op het eiland Texel. Ik geniet ook van het omgaan met de verschillende kunstenaars. Het inrichten van de expositieruimtes. Het is een grote klus om te klaren. Maar wel een hele leuke. Natuurlijk gaat er weleens wat mis, een kunstenaar die meer werk meeneemt dan is afgesproken, of die een andere locatie wil. Het zijn hobbels die genomen worden. Uiteindelijk komt alles goed! Ik doe het al heel wat jaartjes en ik vind het nog steeds leuk!’

Aleida Edes is zonder enige twijfel een gedreven kunstliefhebber. Bij de Amelander musea verzorgt zij samen met anderen de wissel- en permanente exposities op het mooie eiland Ameland. Zij zit dan ook in de selectiecommissie Kunstmaand Ameland namens de Amelander musea. ‘In het Natuurcentrum in Nes is een expositie van Waddenfotograaf Jeroen Hofman te zien en een interactieve installatie van Spinberg. Daar zijn ook de filmavonden. In het Museum Sorgdrager in Hollum is een expositie van Janine Eshuis, schilderen op oud linnen en ruimtelijk werk van Francisca Henneman, binnen en buiten. In het Maritiem Centrum in Hollum, Andrea Haandrikman met een interactieve installatie, Rosalinde Huizinga, schilderijen en Rinus van Hall ‘Smoel’ (The Fake Surface) van olieverf. Emily-Lara Kabos, film. In de molen de Verwachting in Hollum: Eline Achterhuis Mixed media & Sculpturen. In de molen de Phenix in Nes: Project Duo KunStof Janny Smit en Hugo Galema beeldende kunst. In Buren in het Landbouw-Juttersmuseum Swartwoude Kitty Blum schilderijen en wolinstallaties. Ook bij het blotevoeten pad bij het Natuurcentrum zijn haar kunstwerken te zien.

Kitty Blum geeft workshops in museum Swartwoude, aanmelding daarvoor gaat via de Kunstmaand. De Amelander Musea organiseren tijdens de Kunstmaand ook workshops in museum Swartwoude en museum Sorgdrager. Deze kunnen via de Amelander Musea worden geboekt. www.amelandermusea.nl

De naam die bijna onlosmakelijk verbonden is met Kunstmaand Ameland is die van Anton Dona. Ook hij is lid van de selectiecommissie. Maar eigenlijk doet hij nog veel meer. Zo geeft hij straks voor de tiende keer zijn beroemde en goedbezochte rondleidingen. Wandelend, fietsend, door de dorpen en het buitengebied van Hollum. Rondleidingen die hij zorgvuldig voorbereid.

Anton kwam met kerst in 1969 in een ‘zomerhuisje’ op Ameland. Vanuit Afrika, waar hij woonde en werkte met zijn gezin, naar het uiterste noorden van Nederland. Sindsdien komt hij elk jaar naar het eiland. Maar alleen als het er koud is. Anton, zijn vrouw, zijn kinderen en kleinkinderen hebben allemaal het Ameland virus. Een onschuldig, hardnekkig en vreugdevol gegeven. In 2005 ging hij met pensioen. Hij werd van rector van een scholengemeenschap, beeldhouwer. Zijn achtergrond, de kunstacademie, liet zich niet langer remmen. Vanaf dat moment was hij beeldhouwer en serieus op zoek naar vakmanschap en schoonheid. Geen wonder dat hij in een koude, mistige novembermaand in aanraking kwam met de Kunstmaand Ameland. Vorig jaar tijdens de Kunstmaand, exposeerde Anton met zijn beelden op Ameland. In de tuin van het gemeentehuis van Ameland staat een kunstwerk van hem met de titel ‘Vrijheid’.

Vorig jaar vroeg Pieter Smit, directeur van de Kunstmaand Ameland, Anton om lid te worden van de selectiecommissie. ‘Er zijn veel aanmeldingen van kunstenaars. Er zijn er veel die afvallen, dat is best moeilijk. We overleggen met elkaar en uiteindelijk is de keuze gemaakt.’ In november zijn Anton en zijn vrouw op Ameland. ‘Ons eiland, wij hebben daar familie gekregen.’ De vrouw van Anton gaat suppoosten en Anton? Ja, die kom je tegen tijdens de rondleidingen. Of beter nog, ga met hem mee en ontdek de historie van het eiland, de kunst, de prachtige natuur en de boeiende verhalen die je niet had willen missen.

Wijke van der Bij en Meint van der Velde, dit kunstenaarsechtpaar ‘zit’ al 45 jaar in de kunst. Meerdere malen hebben ze als deelnemend kunstenaar meegedaan aan Kunstmaand Ameland. En nu zijn ze gevraagd om plaats te nemen in de selectiecommissie. Suppoosten deden ze al voor die vraag kwam. Met Pieter Smit praten over de Kunstmaand, over het aanbod, de kunstenaars, dat deden ze ook al een aantal jaren.

‘Er zijn prachtige kunstwerken te zien in Kunstmaand 2022. Bijvoorbeeld de werken van Caroline Koenders. Als kunstenaar houdt ze zich voornamelijk bezig met de grafische technieken, met als rode draad al vele jaren de mezzotint. Ze exposeert tijdens Kunstmaand Ameland in de NH Kerk in Hollum’, vertelt Wijke.

Meint benadrukt nog maar eens hoe mooi het in november is op het eiland. ‘De luchten, het licht. Een impressie die verbazing en inspiratie oproept.’ Een inspiratiebron ook voor Meint. Zijn schilderijen hebben een duidelijke verwantschap met de noordelijke romantiek waarin het landschappelijke element dominant is. ‘De Kunstmaand 2022 is heel mooi!’

Kunstenaar Dirk Keegstra zit sinds 2017 in de selectiecommissie. ‘Dat is het lot van de selectiecommissie’, vertelt Dirk lachend, ‘Selecteren. We zijn er het hele jaar mee bezig. Welke kunstenaar komt er naar de Kunstmaand en op welke locatie. De kracht van de Kunstmaand is dat er een grote verscheidenheid, een breed scala aan disciplines wordt getoond. Noem het maar een tegeltjeswijsheid: ‘Voor elk wat wils’. De Kunstmaand is er voor een breed publiek. We willen iedere bezoeker iets gunnen. Dat proberen we als selectiecommissie te bewaken. In het Natuurcentrum in Nes komen schitterende foto’s van Waddenfotograaf Jeroen Hofman. Heel bijzonder werk! Hij maakt de foto’s met behulp van een hoogwerker. Foto’s in vogelvlucht. In groot formaat. Een gerenommeerd kunstenaar! Janine Eshuis exposeert met schilderijen die uitgerold worden. Stroken impressies van het Wad. In het Sorgdrager museum in Hollum. Prachtig werk!’

Smoel kunstwerkplaats

Kunstmaand Ameland heeft Smoel en Smoel heeft Kunstmaand Ameland. Vaste bezoekers van de Kunstmaand en Amelanders toveren een glimlach op hun gezicht als je zegt: ‘dat is kunst van Smoel.’ Deze veelzeggende en uitdagende naam is zo’n zeventien jaar geleden de insteek geweest voor de keuze van de naam voor de prachtige Kunstwerkplaats in Leeuwarden. Jan Beerda richtte Smoel Kunstwerkplaats op om mensen, die affiniteit hebben met kunst en creatief bezig zijn, een werkplek te bieden. Niet zomaar een werkplek, een veilige, vertrouwde plek waar wordt uitgegaan van mogelijkheden en rekening gehouden wordt met beperkingen. Vele medewerkers maken prachtig werk en zijn in staat zich, hoe klein de stap ook is, te ontwikkelen. Zij vinden echter niet alleen een plek binnen de reguliere arbeidsmarkt. Binnen Smoel wordt er dagelijks gewerkt aan eigen werkstukken, maar ze willen ook wel eens de hort op! Ze willen laten zien wat ze kunnen, ze willen meedoen in de maatschappij, ze willen hun Smoel laten zien!

Al jaren hebben ze de kans gekregen om dit te doen tijdens de Kunstmaand Ameland. Een prachtig podium! En dit jaar de welkome kans ze eens nader voor te stellen. Elk jaar proberen ze aan te haken bij het thema van Kunstmaand Ameland en een artistiek buitenproject neer te zetten. De medewerkers en begeleiders zijn betrokken vanaf de eerste gedachtegang tot het plaatsen en weer afbreken. Want wat kan iedereen daar veel van leren en plezier aan beleven. Deze ervaring, die ze nu al zo’n negen keer hebben mogen meemaken, willen ze de komende jaren graag verrijken door de verdieping in de samenwerking aan te gaan op het eiland… of juist een stukje Amelander kunst binnen Smoel? We gaan het zien.

Ik kwam ze in maart van dit jaar al tegen. Een kleine delegatie van Kunstwerkplaats Smoel uit Leeuwarden. Op verkenning in het dorp Nes op Ameland. Op zoek naar een geschikte locatie voor hun buitenproject tijdens de Kunstmaand. Spannend! Wat gaat het worden? Dat wilden ze natuurlijk niet verklappen. Wel alle verhalen over andere exposities. Vol enthousiasme en gedrevenheid! Maar ik kan inmiddels wel vertellen dat de verkende locatie goedgekeurd werd. Het grasveld onder de karakteristieke toren van Nes.

‘Ik vind het geweldig, deze samenwerking’, vertelt Ilona Peters, sinds 2020 trotse eigenaresse van Kunstwerkplaats ‘Smoel’. ‘Het stelt ons in de gelegenheid om meer in de schijnwerpers te komen. Onze medewerkers verdienen dat echt. De naam ‘Smoel’ drukt uit wat we in huis hebben: gedurfd, anders, een tikje brutaal. Het proces is belangrijk, niet het eindresultaat. We hebben 27 medewerkers. We doen alles samen. Op het visitekaartje van Kunstwerkplaats Smoel staat: ‘laat zien wie je bent’.

Het is zo langzamerhand traditie geworden. De laatste week van oktober gaat een delegatie van onze medewerkers en begeleiding naar Ameland. 1 november moet alles opgebouwd zijn. De medewerkers die niet willen overnachten gaan een dag met begeleiding naar het eiland. De rest verblijft bij ‘Sier aan Zee’. Het is een hele leuke werkweek. Jan Beerda, oprichter van Smoel is onze projectleider. Net als zijn vrouw Tineke is hij nog steeds betrokken bij alle projecten.’

Waar is het programma-boekje van Kunstmaand Ameland 2022 te koop?

Alle informatie staat, behalve op de website van de Kunstmaand ook in het programmaboekje. Het boekje is te koop bij Wagenborg Plaza in Holwerd, bij het Kunstmaandkantoor in Nes en bij diverse locaties. Volg Kunstmaand Ameland via Facebook en Instagram. Elk jaar geeft Kunstmaand Ameland een rijk geïllustreerde kunstagenda uit.


Anneliet van Beelen Fotografie

bij Baarsma Fashion in Nes

Jarige navels

‘Mijn laatste zwangerschap liet sporen na rond mijn navel, die er opeens ouder uit zag dan de rest van mijn lichaam. Wat bij mij de vraag opriep: kun je aan de navel zien hoe oud iemand is? Ik besloot navels te gaan fotograferen. De navel is het enige spoor op het lichaam dat achterblijft van de geboorte. Die geboorte herdenken we ieder jaar op onze verjaardag en het is dus logisch om als meetdatum de verjaardag te nemen. Bovendien verschillen de oplopende navels zo exact een jaar van elkaar.

De navel is het eerste litteken dat je als mens oploopt. De meeste littekens vervagen met de tijd, sommige verdwijnen zelfs helemaal. Zo niet de navel, die wordt hoogstens moeilijker waarneembaar door omliggend buikvel. Bij oudere mensen krijgen we hem zelden of nooit meer te zien, maar hier nu wel. Kun je zien aan een navel hoe oud zijn drager is? Oordeel zelf. De foto’s, oplopend van 1 tot 80, zijn genomen precies op de dag dat de bezitter van de navel de bijbehorende leeftijd bereikte, dat wil zeggen op zijn of haar verjaardag: jarige navels dus.

Sylvia Bokkerink

Schilderijen

Landal Ameland State

‘Voor ik ga schilderen, kijk ik intens naar het onderwerp. In dit geval duin-, zee-, waddenlandschap die ik zo vaak heb bezocht. Ik ruik, proef, voel de elementen en zuig het in mij op. In het atelier vloeit het Waddenlandschap vanuit mijn hoofd, hart, hand over in inkt en rijstpapier. Het is altijd een impressie van een sfeer/gevoel die de natuur op mij maakt. In opperste concentratie schilder ik met een minimum aan penseelstreken en een maximum aan verbeeldingskracht het beeld dat ik ter plekke verinnerlijkt heb. Minder is altijd beter in Sumi-e. De witruimte is hierbij net zo belangrijk als het beschilderde vlak. Iedere streek wordt trefzeker gezet met een bepaalde, inkt-water menging, druk en snelheid. De penseelstreek is definitief en kan niet gecorrigeerd worden. Vijftien jaar geleden kwam ik in contact met Sumi-e. Sindsdien bestudeer ik deze techniek in al haar facetten. Inmiddels heb ik de techniek vertaald naar het Nederlandse waddenlandschap en geef dit weer in enkele streken. Daarnaast inspireer ik graag anderen op hun Sumi-e reis en geef ik regelmatig workshops en cursussen. Japan meets Holland.’

Project – Nomads Fotografie

Klein Vaarwater

De ‘Nomads of Sehnsucht’ is een collectief van fotografische kunstenaars. Als nomaden zijn zij op verschillende plekken in het land te zien. De leden van de ‘Nomads of Sehnsucht’ experimenteren met de grenzen van de fotografie uit nieuwsgierigheid naar het medium en een verlangen om te komen tot een uitdagende, deels nieuwe en deels traditionele beeldtaal. Wat is of was fotografie eigenlijk, welke kant beweegt de fotografie als kunstvorm op? Er zijn leden die experimenteren met oude, analoge fotografische technieken die op een moderne wijze worden toegepast en er zijn ook leden die moderne digitale technieken gebruiken die je mee terugnemen naar nostalgische tijden of volledige droomwerelden; en waarom zou een foto altijd plat zijn en een fotograaf niet werken met ruimte?

Voor Kunstmaand Ameland maakten de Nomads werk waarin het verlangen, ofwel de ‘Sehnsucht’, het zoeken naar we-weten-niet-wat, centraal staat. Tijdens Kunstmaand Ameland exposeren Annemarie van Buuren, Nicole Hagesteijn, Mark van Hattem, Jacqueline Louter, Mariska Pool, Baukje Venema en John de Vos.

Amelander Kunstenaars

Diverse disciplines

Ritskemoei. Kooiweg 1 in Buren

De invloeden van de steeds wisselende eilandnatuur, het voortdurend veranderen van het licht, het komen en gaan van het water, roepen inspiratie en creativiteit op. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Ameland tal van kunstenaars herbergt. Amelander Kunstenaars, geïnspireerd en verbonden met het eiland.

De hele maand november, tijdens de Kunstmaand Ameland, heeft de groep Amelander Kunstenaars in ‘Ritskemoei’ aan de Kooiweg in Buren een veelzijdige en grote expositie van Amelander Kunst. De locatie is alle dagen van november geopend en zal door de kunstenaars bemand worden!

Door de jaren heen is goed te zien welke ontwikkeling de groep doormaakt. De werken hebben een duidelijke eilandband en versterken elkaar! Dit jaar treft u naast bekende en honkvaste Amelander Kunstenaars een aantal nieuwe, talentvolle Amelander exposanten.

In 2021 bestond deze bijzondere groep kunstenaars tien jaar. Met de titel ‘10 jaar Amelander Kunst’ is er in samenwerking met de Amelander musea een speciale jubileumexpositie van de Amelander Kunstenaars in het Natuurcentrum Ameland in Nes gerealiseerd. Vanaf de zomer 2021 is er een permanente expositie van begenadigde fotografen te zien in de vuurtoren van Ameland. Zo halverwege de klim naar de top, op de achtste verdieping van de imposante vuurtoren in Hollum, laten fotografen van de Amelander Kunstenaars hun impressies van het eiland achter. Sinds 2020 exposeren de Amelander Kunstenaars ook permanent online op hun website. U kunt nu het hele jaar door Amelander Kunst bekijken en kopen!

Laat u verrassen door Amelander Kunst! www.amelanderkunstenaars.nl. Amelander Kunstenaars op Facebook, Instagram en YouTube.

Proefroute Ameland een culinair hoogtepunt

Wil je tussen de bezoeken aan diverse kunstlocaties door ook genieten van een amuse en bijpassend glas wijn, dan is een Proefroute een echte aanrader! De amuses worden namelijk gemaakt van echte Amelander producten. Een initiatief van het Amelands Produkt.

Je koopt je ProefRouteticket vooraf. Proefroutetickets zijn verkrijgbaar bij VVV Ameland aan de balie in Nes en Hollum, Restaurant Stranders in Buren of in de winkel van Wijnen van Egbert in Hollum.

Amelands Produkt

Hoe goed is het de bijzondere eigenschappen van je omgeving te kennen en te waarderen. De zuivere lucht, de zilte wind, de weldadige rust. ‘Een ontdekking van samenspel tussen mens en natuur’, gevat in zorgvuldigheid en respect. De vruchten hiervan zijn kwalitatief hoogwaardige Amelander producten. Ze worden op ambachtelijke en duurzame wijze door op Ameland gevestigde bedrijven geproduceerd waarbij gebruik wordt gemaakt van de pure eilander grondstoffen. Het resultaat verdient dit Amelander keurmerk.

Ieder mens is een kunstenaar! Beleef en ervaar het, laat je verrassen!

Bent u al vriend van de Kunstmaand?

Wilt u dit jaarlijks terugkerend evenement in november ondersteunen? Word dan lid van ‘Vrienden van de Kunstmaand’. Raadpleeg de website. www.kunstmaandameland.nl. Of meld je aan als vrijwilliger/suppoost.

Er is heel wat te beleven in november op Ameland

Zo is er in de donkere novembermaand heel wat te beleven op Ameland. Het hele eiland wordt een kunstpodium voor kunstenaars van dichtbij en veraf. De Nordic Art Connection, vroeger een handelsroute. Nu een kunstroute. De tentoonstellingen zijn verspreid over het hele eiland. Binnen maar ook buiten in de prachtige eilandnatuur. Het decor is uniek. Het maakt je nieuwsgierig. Stemt tot nadenken. En zorgt voor ontspanning!

Evenementen Kunstmaand Ameland 2022

Podiumkunst is één van deze onmisbare kunstvormen, iedere zaterdagavond en één keer op dinsdagavond organiseert Kunstmaand Ameland een cultureel avondprogramma waar u kunt genieten van een concert of een andere bijzondere uitvoering. Er wordt iedere woensdagavond een literaire avond georganiseerd en op de donderdagavond wordt er een Scandinavische film getoond. Tevens worden er door sommige exposerende kunstenaars een voorstelling, lezing en/of workshop gegeven waaraan u kunt deelnemen.

Veiling portret Hidde Dirks Kat

Veiling portret Hidde Dirks Kat van houtenpallets. Biedt u het hoogste bod? Portret gemaakt van de Amelander: Hidde Dirks Kat, formaat 73 – 96 cm. Hidde Dirks Kat, geboren 1747, was Commandeur op de walvisvaart en heeft na schipbreuk zijn verblijf bij de Inuit en zijn overlevingstocht opgetekend in een dagboek. Voor Kunstmaand Ameland november 2022, waar meerdere werken van Bart Wisbrun geëxposeerd worden, wordt dit portret geveild voor het goede doel; de Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld, bekend van het lieveheersbeestje. Werkend met houten wegwerppallets (afval) maakt Wisbrun duurzame driedimensionale kunstwerken. Wil je meer werken van hem zien, kijk dan op www.wisbrun.nl. Voor meer informatie over de stichting zie www.zinloosgeweld.nl of over Kunstmaand Ameland en de veiling (van 1 november 2022 14.00 uur tot en met 30 november 2022 14.00 uur) www.kunstmaandameland.nl.

Spelregels en voorwaarden

Er kan geboden worden in de periode van 1 november 2022 14.00 uur tot en met 30 november 2022 14.00 uur. 30 november om 15.00 uur krijgt de bieder van het hoogste bod bericht dat hij of zij het geveilde object heeft gewonnen.

Kunstmaand Ameland zal de bieder van het hoogste bod in de app een bericht toedoen waarin wordt medegedeeld dat hij of zij het hoogste bod heeft geboden en het werk tegen betaling mag en kan komen ophalen. De wijze van overdracht wordt in overleg tussen de bieder en Kunstmaand Ameland besproken. De bieder van het hoogste bod bepaalt of hij of zij kenbaar wil maken eigenaar te zijn van het kunstwerk.

U kunt uw bod uitbrengen via een whatsapp bericht naar telefoonnummer 06 19 103 902. Dit telefoonnummer is alleen in gebruik voor de veilingbiedingen. Kunstmaand Ameland reageert niet op de binnengekomen apps.

Kunstmaand Ameland maakt wekelijks het tot dan toe hoogste bod bekend via de website van Kunstmaand Ameland, www.kunstmaandameland.nl. De biedingen zijn geheim, alleen het hoogste bod wordt wekelijks kenbaar gemaakt. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Filmavonden Noordelijk Film Festival & Kunstmaand Ameland

Natuurmuseum Nes

De maand november staat naast kunst op Ameland ook weer in het teken van film in verband met het Noordelijk Film Festival. Speciaal voor Ameland heeft het filmfestival weer een mooie en diverse selectie van vier topfilms geselecteerd van de afgelopen editie. Wil je de allernieuwste films zien uit een breed Noord-Europa? Kom dan van 9 tot en met 13 november naar Leeuwarden of naar Drachten, Heerenveen, Sneek of Franeker. Het filmfestival trekt dit jaar namelijk de provincie in en presenteert een uniek filmprogramma in zeven bioscopen en filmtheaters. Ga naar Noordelijkfilmfestival.nl voor meer informatie.

Filmavonden Kunstmaand Ameland 2022 in Natuurcentrum Nes:

 3 november        Riders of Justice 

10 november      Druk                   

17 november      Hytti nro 6          

24 november      Heartstone                                     

Podiumkunsten Kunstmaand Ameland 2022

2 november        Jazz aan Zee            NH kerk, Hollum aanvang 20.30 u

5 november         Roon Staal               NH Kerk, Hollum aanvang 20.30 u

8 november        Jan Noordzij en

                            Anne-Laure Dollié   RK Kerk, Nes aanvang 20.00 u

12 november      Florent                    NH Kerk, Hollum aanvang 20.30 u

19 november      Lenny Kuhr              NH Kerk, Hollum aanvang 20.30 u

26 november      Two Wieners           NH Kerk, Hollum aanvang 20.30 u

Literair Café in Doopsgezinde Kerk in Nes Kunstmaand Ameland 2022

De schrijver aan het woord. Ook schrijven is een kunstvorm! Daarom mag uiteraard de literatuur niet ontbreken tijdens de Kunstmaand. In samenwerking met boekhandel Van den Brink wordt u het volgende programma aangeboden:

‘We hopen zoveel mogelijk mensen te ontvangen, zodat eenieder gemotiveerd is om het vaker te organiseren en - heel belangrijk - dat de schrijvers een leuke Ameland ervaring hebben’, aldus Jikke Klaassen.

 2 november        Jeroen Hofman

 9 november        Mathijs Deen

16 november      Mariken Heitman

23 november      Auke Hulst

De avonden beginnen om 20.30 uur.


Rondleidingen, workshops en lezingen

 

Prijzen voor podiumkunsten, rondleidingen en andere activiteiten zijn inclusief reserveringskosten en koffie/thee. Voor het bestellen van tickets en voor meer informatie, raadpleeg de website www.kunstmaandameland.nl

Veel plezier op de 26e editie van Kunstmaand Ameland.

Stichting Kunstmaand Ameland

Bureweg 2

9163 KE Nes Ameland

Telefoon: 0519-546561


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2023
Uitkomstdata 2023

Disclaimer

Contactformulier