BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Recyclaars Ameland Creatief met Amelands afval

Afval ontstaat als je iets niet meer kan gebruiken, je gooit het dan weg. Bijvoorbeeld: doppen van flesjes, blikjes, stokjes van ijsjes, plastic flesjes enzovoort. We hebben veel meer afval dan de mensen vroeger. We creëren zo een hele grote afvalberg.
Stel je eens voor, op Ameland moet die berg op hoogtijdagen gigantisch groot zijn. Plastic wordt op Ameland niet apart gescheiden en komt gewoon terecht in de grijze afvalcontainer. Plastic verteert niet. Bij verbranding komen schadelijke stoffen vrij. Of het komt terecht in de zee, waar het een grote plastic soep vormt. Met alle gevolgen van dien. Is er dan geen andere optie dan afval gewoon eenvoudig zomaar weg te gooien? Schreeuwt de natuur ons niet heel hard in de oren?

Sommige spullen van al dat afval kan je hergebruiken. Met afval kun je heel goed nieuwe dingen maken. Dat heet recyclen. Marjanne Alblas-van der Heiden wil afval met andere ogen bekijken. ‘Het is een probleem van nu. Een groot maatschappelijk vraagstuk. Hoe laat ik de aarde achter voor mijn kinderen. Ik wil met creatieve ideeën materialen op een nieuwe manier bekijken en gaan gebruiken.’ Geïnspireerd door de prachtige natuur van Ameland, maar nog veel meer door haar twee kinderen. Zij geven haar de sleutels, het inzicht om de vele mogelijkheden van ‘afval’ te ontdekken.

HKU - Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

De opleiding die de pijlers vormen voor de gedrevenheid van Marjanne. Zij is opgeleid als docent. Een kleine vijf jaar geleden verhuisde het gezin naar Ameland. Marjanne ging met veel plezier werken in de kaasboerderij. Een perfecte plek om met mensen om te gaan en om Amelanders te leren kennen. ‘Wat een mooi avontuur was dit!’ Marjanne besloot uiteindelijk het kaasmes en de ijsschep vaarwel te zeggen voor meer ruimte om aandacht te geven aan haar lieve gezin. Aan haar twee jonge kinderen, zoon IJsbrand en dochter Hannah. Tegelijkertijd kwam er zo tijd voor een nieuwe uitdaging.

Door de noodzakelijke intensieve begeleiding van haar oudste kind ontstond er een soort vulkanische, doch beheersbare uitbarsting van creativiteit. Een ontdekkingstocht. Marjanne werd een pionier. Zij betrad een nieuw gebied en moest haar weg daarin vinden. Met als resultaat een uniek, Amelands, educatief, duurzaam project met oog voor bewustwording van de wereld waarin wij leven. En passant komen daarin cultuur en middelen om de ontwikkeling van kinderen te stimuleren op een nadrukkelijke manier naar boven.

Marjanne ontwikkelt educatieve duurzame knutselpakketten voor kinderen. Deze knutselpakketten zijn zoveel mogelijk gemaakt van afval van Ameland en van natuurlijke of duurzame materialen. Het staat voor urenlang speel- en knutselplezier met Amelands afval.

Recyclaars Ameland

Dat is de naam van het project van Marjanne. Haar eerst knutseldoos heet: ZEE! Ontdekbox. ‘Voor de kinderen die hier op vakantie zijn, voor Amelander kinderen om lekker te knutselen en zo een echte recyclaar te worden.’ Zo ontwerp je een aquarium en magnetisch visspel. En speel je het afval-opruim-je-wel spel of een potje maritiem boter, kaas en eieren. De bewaarbox is ook heel geschikt om met Amelander natuurschatten te vullen. Elke knutseldoos is uniek en is gemaakt met Amelands afval.’ Het afval van Ameland krijgt zo een hele bijzondere betekenis. Hoe mooi is dat? Studio Kobes verzorgde de grafische vormgeving en de bijzondere samenwerking.

Ambachtelijke dag in Ballum

Donderdag 28 juli op de Ambachtelijke dag in Ballum werden de knutseldozen gepresenteerd samen met nog veel meer creatieve, duurzame verrassingen. Bijvoorbeeld een strand stempelset. Stempels om met inkt of in klei te stempelen. ‘Er waren alleen maar positieve geluiden.’ Op een andere manier kijken naar afval en wat je er allemaal mee kunt doen werd heel goed ontvangen.

Ameland doet mee

Veel bedrijven, instanties en particulieren op Ameland doen mee. Zo ontving Recyclaars Ameland van de St. Clemenskerk een doos vol oude kaarsen om te recyclen. Daar werden mooie nieuwe schapenkaarsjes van gemaakt. Zo leuk, daarom staan ze nu ook in het Landbouw Juttersmuseum Swartwoude in Buren. Het nieuwe wolmuseum.

Gele knutselkliko’s

U heeft ze vast al wel ergens zien staan. De gele kliko’s van Recyclaars Ameland. Daarin kunnen mensen hun afval of wat nog te mooi is om echt weg te gooien in werpen. Denk bijvoorbeeld aan resten kaarsvet, plastic flesjes, doorzichtige wasmiddelflessen, restjes wol enz. Samen maken we Ameland een stukje duurzamer.

Langzaam begint Marjanne een Juttersvrouw te worden

Haar werkdag begint met een strandwandeling. Onderweg raapt ze op wat niet op het strand thuishoort. De visnetten en touwen zijn te mooi om weg te gooien. Ze zijn terug te vinden in de knutselpakketten, net zoals een takje uit het Amelander bos of de doppen van flesjes van de vele horeca op het eiland. De afgekeurde zakjes van de koren- en mosterdmolen ‘de Verwachting’ in Hollum worden gebruikt om producten in te pakken. Ze krijgen een nieuwe bestemming in een volle wereld.

Waddencampus Ameland

Het lijkt wel alsof Marjanne in een soort stroomversnelling zit. Haar inspiratie draait op volle toeren. Ze krijgt binnenkort hulp van de Waddencampus. De Waddencampus is een netwerkplatform dat Amelanders, onderwijs- en kennisinstellingen, studenten, ondernemers/bedrijven, organisaties en overheden met elkaar verbindt om samen tot slimmer(re) oplossingen te komen voor actuele vraagstukken.
De Waddencampus bestaat sinds 2014 en is geïnitieerd door Nordwin College Leeuwarden, Energie Transitie Center (EnTrance)-Hanzehogeschool Groningen en gemeente Ameland. Op dit moment is het een zelfstandige stichting.

Ze krijgt er energie van

Marjanne heeft net de Amelander poppenkastdozen naar Pioniersplek ‘De Plaats’ in Hollum gebracht. Dat is ook een verkooppunt van de Recyclaars Ameland. Elke dinsdag tijdens de boekenmarkt. Ontwerp je eigen poppenkast met Amelander natuurschatten. Ontdek de kracht van magneten en ontwerp je poppenkastpoppen. Speel aan de hand van de vertelplaatjes de mooiste Amelander poppenkastverhalen.
Gemaakt van: metalen deksels, doosjes, spiegels, kroondopjes, metalen stansafval, broodzaksluiters, vuilniszaksluiters, schroeven, moeren, dopjes, metalen kralen, metaaldraad, clipjes van blikken, roerstaafjes, ijslepeltjes, elastiekjes, graskartonnen door, lijmstift, gerecycled papier, papieren zak, kartonnen doosje.

Knutselworkshop

Word ook een recyclaar! Knutsel de mooiste vis van de zee, of ontwerp een fotolijstje voor je tofste vakantiefoto’s. Marjanne verklapt dat ze ondertussen alweer een nieuw thema aan het uitwerken is.
Het Amelander spellencarrousel. Vanaf het najaar 2022 beschikbaar in de spelverhuur. Wil je op de hoogte worden gehouden? Of wil je ook een Recyclaar worden? Volg haar dan op facebook of instagram.

Recyclaars Ameland
Knutselen * recyclen * spelen

Facebook: klikoknutselen
Instagram: recyclaars.ameland
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

 


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier