BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

De Rentmeester maakt je vrolijk met Borowski glassculpturen

De ossenbloedrode flankdeuren van ‘De Rentmeester’ staan altijd, symbolisch, wagenwijd open. Ze geven cachet en een zekere vorstelijke uitstraling aan het gebouw. In het vroege voorjaar pakte Gabrie de enorme klus aan om ze opnieuw te schilderen. Het resultaat is prachtig. De Rentmeester is een schitterende livestylewinkel aan de rand van het dorp Nes op Ameland. Hét adres voor exclusieve decoraties, heren- en dameskleding, mode- en woonaccessoires, cadeaus, nautische en kleinmeubelen. Gerenommeerde merken zoals J-line, Saint-James, Hollebrook en Sea Ranch staan tentoongesteld in de sfeervolle, landelijke ingerichte winkel van 200m². Maar de Rentmeester heeft nog meer belangrijk nieuws!


In het voorjaar is de koffiehoek van de Rentmeester gerealiseerd. Zo kunnen bezoekers onder het genot van koffie, thee en meer… de expositie van Borowski bekijken. Prachtige glassculpturen, soms met verlichting, voor buiten en binnen. Ze zijn adembenemend mooi, en wat het nog mooier maakt: je wordt er vrolijk van! Remke en Gabrie Metz van de Rentmeester gingen daarvoor op studiereis.

Borowski kleurrijk en uniek glas voor binnen en buiten

Afgelopen februari reisden een nieuwsgierige Remke en Gabrie naar Königswinter in Duitsland. Na een veelbelovende tip wilden ze de glaskunst van Borowski gaan bekijken. De glasproducent Borowski behoort tot de beste glasstudio’s van de wereld. Een familiebedrijf. De zonen van oprichter Stanislaw Borowski hebben het bedrijf voortgezet. En daar in het decor van een schitterend landgoed werden Remke en Gabrie op slag verliefd op de bijzondere, humoristische en ingenieuze glassculpturen van Borowski. Ze kregen het voor elkaar deze unieke kunstwerken naar Ameland te importeren en ze toe te voegen aan het assortiment van de Rentmeester. Ze te plaatsen in en om het pand aan de Ballumerweg in Nes. Een unicum. Gewoon typisch Borowski. Op Ameland!

De Rentmeester

Van oorsprong was het pand aan de Ballumerweg een boerderij. In 1974 kochten de ouders van Gabrie het pand. Daar werd hun bedrijf, een drankenhandel voortgezet. En er was een benzinepomp. De zonen Gabrie en Dirk stonden als jonge jongetjes aan de pomp. ‘Ik weet nog dat ik tijdens mijn opleiding in Leeuwarden, als het weekend was, ik snel met de boot naar huis ging om te helpen op de bestelbussen. Het rondbrengen van fusten en zo. Dat was leuk!’ Gabrie neemt uiteindelijk de drankhandel over van zijn ouders. In 2004 verhuisde de drankenhandel van de Ballumerweg naar de Achterdijken in Nes. Daarmee stond het pand aan de Ballumerweg leeg.

Wat te doen?

Allerlei plannen werden geopperd en weer van tafel geveegd. Het plan om een winkel te beginnen, een lang gekoesterde wens van Remke, werd doorgezet en in 2006 werd er begonnen met een grote, ingrijpende verbouwing. Een hele onderneming. Het pand was in een slechte staat en bestond uit allerlei kleine ruimtes, ongelijke vloeren en er was veel asbest in het pand. De achterste muur was niet meer te redden en moest worden gesloopt. Aan de voorkant werd de buitenste muur gesloopt en opnieuw gemetseld. Tijdens de verbouwing stuitte Gabrie op Marktplaats op twee gigantische glas-in-lood koepels uit ca. 1920. Deze werden aangekocht en met de aannemer werd een plan bedacht om ze in het pand te verwerken.

100 jaar oude, unieke glas-in-lood koepels

Bijna was de koop van deze koepels niet doorgegaan. Toen Gabrie de koepels op het spoor kwam waren ze namelijk al verkocht. Gelukkig wist hij de koper te overtuigen om de koepels aan hem te verkopen. Van de oorspronkelijke koopplaats Boxmeer verhuisden de koepels respectievelijk van Damwoude naar Ameland. De glas-in-lood koepels leveren een schitterend Rentemeester visitekaartje op en zorgen voor een weldadige sfeer in de winkel. Wellicht ontstond daardoor wel de liefde voor glaskunst bij Remke en Gabrie. Of waren het de koepels zelf die uitnodigden voor nog meer mooie glasuitingen?

De aantrekkingskracht van glas

In 2007 werd de Rentmeester geopend. De naam werd bedacht door de vader van Remke, Douwe de Boer. Ook gaf hij adviezen bij de bouw en inrichting van het pand. Het eerste jaar was er in de winkel een expositie van schilderijen van Jan Kooiman, tijdens de Kunstmaand Ameland. Het tweede jaar vroeg Pieter Smit, directeur van de Kunstmaand, Gabrie en Remke om een officiële expositielocatie te worden. De ruimte was immers perfect geschikt voor het exposeren van glaskunst. ‘We hebben al van veel bekende glaskunstenaars uit Zweden een expositie gehad’, vertelt Remke. ‘Aangevuld met diverse werken uit de collectie van de Zweedse glaswerkproducent Kosta Boda.’

Gabrie zit sinds een aantal jaren in het bestuur van de Stichting Kunstmaand. Remke zit in de selectiecommissie van podiumkunsten van de Kunstmaand Ameland. ‘Ik heb het dan tijdens de Kunstmaand soms erg druk, maar het is heel leuk om te doen. Ik ben ook gek op muziek.’

Muziek en de Rentmeester

‘Muziek is belangrijk in de winkel’, vertelt Annemiek Katarachias-van Tuinen. Annemiek werkt al elf jaar bij de Rentmeester. Zij is het vertrouwde gezicht van de winkel. Dat is fijn voor de klanten waarvan sommigen ook speciaal voor haar even binnenwippen. ‘De muziek moet goed zijn, niet overheersend. De Rentmeester is een veelzijdige winkel voor een breed publiek. Muziek uit de jaren zestig is bijvoorbeeld heel prettig. Gastvrijheid, beleving en sfeer zijn belangrijk.’

Fairtrade, goede kwaliteit en duurzaamheid

Met veel plezier bezoeken Remke en Gabrie verschillende beurzen in het buitenland. Hun zoektocht naar mooie exclusieve producten is hun tweede natuur geworden. ‘We willen een uniek aanbod hebben, ons onderscheiden. De kwaliteit moet goed zijn. Fairtrade, eerlijke handel, zoals onze sieradencollectie van Kazuri. Handgemaakte en handbeschilderde sieraden van keramiek uit Kenia. Mooie kledinglijnen van super kwaliteit uit Europa. We besteden veel aandacht aan de inkoop en het inrichten van de winkel. Een belangrijke inspiratie daarbij is de landelijke en maritieme sfeer van ons mooie eiland. Elk seizoen vullen wij onze collectie aan met nieuwe items en wordt de sfeer in onze winkel aangepast aan de seizoenen. Zo hebben wij, onder andere, sfeervolle tuinmeubelen en accessoires voor lange zwoele zomeravonden op Ameland. En we willen ons meer gaan richten op de kunst.’

De tuin van de Rentmeester

Niet alleen de winkel is prachtig ook de tuin is expositieruimte geworden. Daarin staan een aantal glasobjecten van Borowski. De krokodil, de bij en alle andere objecten. Sommigen met verlichting. Zo mooi! Zo vrolijk! Zo uniek!

Kom eens een kijkje nemen.

De Rentmeester
Verkoop van woonaccessoires, decoraties, dames- en herenkleding, modeaccessoires
Ballumerweg 6
9163 GB Nes Ameland
Telefoon: 0519-542277
www.derentmeester-ameland.nl
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier