BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Rijstal Le Cheval viert lustrum

Dit jaar viert Rijstal Le Cheval haar vijfjarig bestaan onder de leiding van Agnes de Graaf en Doeke Bakker. De stal bestaat echter al veel langer. In 1979 werd het bedrijf opgericht door Ineke, Marjan en Karin, de tantes van Doeke. De paardenverhuur werd in eerste instantie geregeld vanuit een oud Volkswagenbusje. Later volgde er een caravan, en nog later een bouwkeet. Sinds 1998 staat er een gebouw met daarin een ontvangstruimte, een zadelkamer en een aantal stallen. Tot de dag van vandaag wordt hier vanuit de rijstal bedreven aan de rand van Ballum. De dagelijkse activiteiten bestaan onder andere uit het verzorgen van strandritten, het geven van paardrijlessen, verhuur van pony’s aan de hand en het organiseren van ‘ponymiddagen’ in de zomer, waarbij kinderen een middag spelenderwijs met de pony’s bezig zijn. De dagelijkse leiding op de stal wordt door Agnes verzorgd. Agnes is een getalenteerde dame die ik bijna wekelijks tref tijdens haar werk op haar bedrijf. In dit artikel beschrijft ze hoe de Rijstal zich heeft ontwikkeld. Agnes aan het woord:


‘Iets meer dan vijf jaar geleden woonde en werkte ik nog in Groningen. Ik was daar net klaar met mijn studie Accountancy & Controlling, en kon een leuke baan krijgen bij de universiteit waaraan ik net was afgestudeerd. Maar zodra het even kon dan was ik op Ameland te vinden. Eerst werkte ik jarenlang in de weekenden en vakanties bij het Strandpaviljoen in Ballum. Daarna ging ik aan de slag bij Rijstal Le Cheval, wat toen al jaren onder leiding van Ineke was. Ik vond het prachtig op Ameland tussen de paarden. Toen Doeke en ik de kans kregen om de stal over te nemen, hebben we daar dus ook niet lang over moeten nadenken. Een droom die uitkwam!

Inmiddels zijn we vijf jaar verder. Er is in de tussentijd best veel veranderd. Zo hebben we een nieuwe rijbak aangelegd waarin de lessen worden gegeven. Ook hebben we een tweede schuur gebouwd die dient als onderkomen voor de machines en als werkplaats. Eigenlijk is dit voornamelijk Doeke zijn domein. Hij sleutelt hier onder andere aan de (International) trekkers en de Landrover, zijn passie. Mijn passie ligt voornamelijk bij de paarden. Zo hebben we allebei van onze hobby ons werk kunnen maken!

Zelf werk ik nog steeds voor de Rijksuniversiteit Groningen. Inmiddels wel voor Campus Fryslân, een dependance in Leeuwarden. Iets dichterbij dus! Doeke werkt ook aan de wal, hij vliegt voor Transavia. Je kunt je misschien voorstellen dat dit qua tijdplanning nogal een uitdaging kan zijn. De paarden hebben continu verzorging nodig, en als het mooi weer is om te hooien dan moet Doeke vaak net werken. Maar we hebben allebei onze draai hierin gevonden, ook met dank aan een fantastisch team vrijwilligers die ons helpen bij de dagelijkse werkzaamheden! Ook Doeke zijn ouders, Gerben en Jane, staan altijd voor ons klaar en helpen regelmatig mee.’

Agnes’ haar passie voor paarden gaat al ver terug. ‘Ik was een jaar of acht toen mijn oom twee IJslandse paarden kocht. Sinds die dag ben ik eigenlijk helemaal gek van paarden. Mijn oom nam mij regelmatig mee te rijden over de Holterberg, waar hij en mijn tante wonen. Een prachtig bosrijk gebied waar je heel mooi kunt paardrijden. Vanaf dat ik een jaar of twaalf was had ik verzorgpony’s. Zodra de school uit was ging ik erheen, en dan bleef ik totdat ik naar huis moest om te eten. Ook tijdens mijn studie in Groningen reed ik paarden van andere mensen. Toen ik eenmaal een ‘serieuze’ baan had, ging ik steeds meer fantaseren over een eigen paard, een lang gekoesterde droom! Dat werden alleen opeens zestien paarden en een eigen rijstal. Dat had ik nooit durven dromen!

Inmiddels is het aantal paarden uitgebreid naar 32. We hebben veel geïnvesteerd in nieuwe, jongere paarden. Voor veel oudere paarden hebben we een leuk pensioen-adresje gezocht, vaak bij bekenden. Zo is de afgelopen jaren het bedrijf steeds verder uitgebreid. Sinds twee jaar geven we ook de ponyrijlessen voor de Amelander Men- en Rijvereniging. Naast toeristen rijden er daardoor ook steeds meer Amelanders bij ons. Het is enorm leuk om te zien hoeveel plezier de kinderen hebben in het paardrijden, en hoe ze elke keer weer een stukje verder komen. Naast de kinderen geven we ook lessen aan volwassenen van het eiland. De afwisseling tussen toeristen en eilanders maakt het leuk en uitdagend. Enerzijds zie je elke keer weer nieuwe gezichten en leer je veel nieuwe mensen kennen, anderzijds is het ook erg leuk om een vaste groep mensen wekelijks weer verder te kunnen helpen.
De afgelopen jaren is het bedrijf gegroeid. Toch vinden we het erg belangrijk om kleinschalig te blijven. Daarom kiezen we ervoor om niet verder uit te breiden. Zo blijft alles overzichtelijk en gemoedelijk, en kunnen we het naast onze banen aan de wal goed blijven doen.

Mijn taak op het bedrijf is voornamelijk om te zorgen dat alles blijft draaien. Zo werf ik vrijwilligers die ons helpen bij de dagelijkse werkzaamheden, zorg ik ervoor dat het materiaal op orde is, dat de systemen werken, de administratie op orde is enzovoort. Een groot deel van de dagelijkse werkzaamheden wordt dus gedaan door vrijwilligers. We werken met een hecht team meiden, die allemaal dezelfde passie delen voor paarden. Ze krijgen een kleine vergoeding voor het werk, en komen echt voor de gezelligheid. Een gemoedelijke sfeer vinden we dan ook heel belangrijk. Sinds afgelopen jaar werken we ook met stagiaires. Het is mooi om te zien hoe jonge mensen leren vanuit hun passie voor paarden!

In de toekomst zie ik Rijstal Le Cheval voor me zoals het nu eigenlijk is. We hebben hard gewerkt om het bedrijf naar onze hand te zetten, en hopen nog vele jaren zo door te kunnen gaan. De kans die we hebben gekregen om de stal over te nemen opent ook weer nieuwe deuren. Zo zijn we onlangs begonnen met een nieuw project, ‘Eilandkarakters’. Samen met Natasja Claessens, zij is fotograaf en grafisch vormgever, maken we een kalender waarin er elke maand een uniek plaatje te zien is die een mooi verhaal vertelt over een Amelander plaats, persoon of situatie. Het wordt niet een paardenkalender an sich, echter staat er wel op elke foto een paard. Een soort zoekplaatje zeg maar. In juni volgend jaar komt de kalender uit. Ik ben heel benieuwd welke deuren zich nog zullen openen in de toekomst, en ben onwijs dankbaar voor de kansen die dit heeft gegeven!

P.s. lijkt het jouw leuk om ons team te komen versterken? We zijn doorlopend op zoek naar enthousiaste vrijwilligers en stagiaires! Neem gerust een kijkje op onze website om een indruk te krijgen van onze stal, of om contact met ons op te nemen (www.rijstallecheval.nl).


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier