BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Golfen op Ameland, leuk voor iedereen!

Heel eerlijk gezegd had ik zelf niet zo in de gaten dat golfen echt leuk is. Maar na mijn eigen golf-ervaring bij De Golfbaan te Hollum, ben ik er van overtuigd dat het helemaal niet suf is. In tegendeel, het lijkt een beetje op mijn andere hobby; zeilen. Wat ook met golven te maken heeft, maar dat is dan anders gespeld. De overeenkomsten zijn zeker te vinden: het is heerlijk in de natuur, vraagt inzicht en kan zowel individueel als gezamenlijk gedaan worden. Ik heb het golfen nu ook ontdekt als rustgevende buitenactiviteit die je even aan niets anders laat denken dan dat kleine balletje.

Ontdek ook par-3: de korte baan voor beginners en gevorderden.

Op Ameland kan al decennia lang gegolfd worden. In 1995 is de golfbaan aangelegd en in 2017 heeft Stichting Golfbaan Ameland de grote baan overgenomen. Vorig jaar is de korte baan par-3, die er al sinds 2002 is, ook in handen gekomen van de stichting. Par staat voor: Professional Average Record. Een par geeft aan hoeveel slagen een professionele golfspeler nodig heeft om de hole uit te spelen. Elke bal moet op de green of net daarbuiten landen. Een chip en een putt of twee puttjes en dan moet hij erin. Knap als je dit 9 holes kunt volhouden, laat staan 18 holes! De chipslag is een korte beweging vanuit de schouders, zonder polsknik. Met de putt wordt de slag bedoeld die gedaan wordt op de green naar de hole. Par-3 is een baan die zeer geschikt is voor mensen die nog geen of weinig ervaring hebben in golfen. Het golfcomplex heeft een gezellig clubhuis met café-/restaurantfunctie waar iedereen heerlijk kan ontspannen.

Par-3-banen zijn leuk, uitdagend (doordat ze bijvoorbeeld kort zijn) en bovenal ideaal om er aan je golfspel te werken! Dit geldt voor zowel gevorderde als beginnende golfers! Zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt, heb je op een par-3-baan meer kans om een par te maken dan op een grote baan! De afstanden naar de green zijn vaak niet zo groot. Vooral in het najaar, wanneer de dagen korter zijn of wanneer je überhaupt niet zo lang de tijd hebt om te golfen, is het slim om op 9-holes par-3-banen te golfen. Je bent vaak binnen een uurtje rond.

Golfen in Natura 2000 gebied,een unieke ervaring.

De Golfbaan ligt in het prachtige natuurgebied Natura 2000. Wat het terrein zo bijzonder maakt, is dat ieder seizoen alles er weer anders uitziet. Er staan om de baan kort gemaaide grasranden en iedere seizoen zorgen die randen weer voor een andere sfeer; kleur, wind en regen maken het ‘schilderij’ op de baan telkens anders. Maar ook de fauna maakt de baan uniek. In april zijn de Bonte Lieuwes (Scholeksters) er te spotten. Ze komen vanaf de Waddenzee en hebben een kolonie met 50 nesten nabij op de baan. De nesten Bonte Lieuwes zitten in de randen, dus als je je bal kwijt bent, dan is het oppassen dat je er niet opstapt. Het wordt afgeraden dichtbij te komen in verband met de jongen.

Voor degene voor wie het een nieuwe term is, Natura 2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In deze Natura 2000-gebieden worden bepaalde dieren, planten en hun natuurlijke leefomgeving beschermd om de biodiversiteit (soortenrijkdom) te behouden. De biodiversiteit staat in Europa al jaren onder druk. Duurzame bescherming van flora en fauna is hard nodig. Planten en dieren trekken zich weinig aan van landsgrenzen en het is daarom belangrijk om natuurbescherming in Europees verband aan te pakken.

In de winter komen de standganzen op bezoek. Een aantal instanties proberen dat onder controle te krijgen, want de groei in aantallen is enorm. Met de vogeltelling in mei, werden op de golfbaan 1000 ganzen gezien. Een groot aantal. Dat komt, omdat een koppel ganzen ongeveer 15-20 jongen krijgt. In twee weken tijd vertienvoudigt de populatie en zo gaat dat jaar in jaar uit door. Een interessante vraag is, welke invloed de vogelgriep dit jaar heeft op de vogelstand op Ameland. Dat zal in de loop van het jaar duidelijk worden.

Wat doet die grote vlieger op de golfbaan?

Een mooi gezicht op de golfbaan, maar niet alle golfers zijn er aan gewend, zijn de Grauwe ganzen. Nadelig punt voor de golfbaan is, dat ze graag gras eten… Deze gans mag volgens de geldende regels niet verjaagd worden, maar De Golfbaan is niet voor één gat te vangen. Op de golfbaan is in het voorjaar een grote vlieger te zien. Het grote vliegende gevaarte is in de vorm van een havik van 1,5 meter, en beweegt zich boven het speelveld. Deze dient niet ter versiering of vermaak, maar heeft een heel nuttige functie. De vlieger helpt ganzen uit de buurt te houden. Helaas helpt de vlieger niet tegen de knobbeleend… Die laat zich er niet door verjagen. De knobbeleend doet zijn behoefte ’s nachts op de afslagmatjes. ’s Ochtends gaat een medewerker van de golfbaan over het terrein om de uitwerpselen op te ruimen.

Terrein delen met de natuur.

Wat je ook vaak op de golfbaan ziet, zijn konijntjes. Een prachtig gezicht uiteraard. Alleen is het wel oppassen dat de golfbal niet verdwijnt in een konijnenholletje! De konijnen graven ze in de nacht, in paringstijd. Golfen op Ameland is dus anders dan de golfbaan aan de wal. Je zit midden in de natuur en het is onmogelijk dat de greenkeeper elk keuteltje van de baan haalt.

Om verantwoord om te gaan met water, worden alleen de greens besproeid. Dat zijn de kleine oppervlaktes waar het gras kort wordt gehouden, rondom de hole. Fairways worden normaal niet besproeid, behalve bij extreem langdurige droogte wat gelukkig niet zo vaak voorkomt. Als er acht weken geen regen is moet daar ook gesproeid worden, maar dat gebeurt eens in de zoveel jaar.

Topsporter, amateursporters of recreatief: iedereen is welkom.

Golfen stond bij mij wel een beetje bekend als elitesport voor mannen op leeftijd. Maar eigenlijk klopt dat beeld dus helemaal niet. Golf is geschikt voor zowel dames en heren. Bovendien kun je al beginnen op jonge leeftijd, op een leeftijd van zeven jaar is zeker geen uitzondering.

Veel mensen maken gebruik van de golfbaan: golf is een individuele bezigheid en kan je in diverse stadia beleven. Als topsporter, amateursporter of recreatief. Geheel individualistisch of in verenigingsverband. Met de korte par-3-baan wil men op Ameland de aandacht op golf leggen bij een groter publiek. De meeste reacties gaan over elitaire denkbeelden en dat is nu net op Ameland niet aan de orde. De golfbaan is voor iedereen toegankelijk. Dat lukt ook steeds beter, door een laagdrempelige uitstraling. Voor de meeste bezoekers is het een vorm van vrije tijdsbesteding. De topsporters gaan daar anders mee om uiteraard, maar die zijn er niet zoveel en zeker niet op Ameland. Op Ameland hebben we een groep vaste gebruikers waar dan ook echte Amelanders in zitten. Het mooie van de golfsport is dat het je in contact brengt met andere golfers, waar die ook vandaan komen, het verrijkt je sociale leven. Het is te kenmerken als een actieve sport, het spel komt op je af. Het leuke van de sport is ook, dat het wereldwijd gespeeld wordt. Bijna overal ter wereld wordt gegolfd. In Hollum ziet men dat ook terug bij de diversiteit aan bezoekers. Uiteraard komen er veel Duitsers op de baan, maar ook andere internationale gasten weten de unieke golfbaan in de natuur steeds beter te vinden.

Golfen is ontspanning; alleen bezig zijn met dat balletje.

Amelanders Annet Kienstra en Anja Hofker hebben het golfen ook ontdekt. Annet vertelt: ‘In coronatijd ben ik begonnen met golfen, mijn man golft al vijftien jaar. Bij veel sporten werden trainingen en events gecanceld maar het golfen kon doorgaan. Je kunt de sport immers op grote afstand van elkaar doen.’ De sportieve Annet ziet golfen niet zozeer als sport maar meer als spel. ‘Je bent lekker buiten in de natuur en dat geeft een enorme rust. Als je even niet lekker in je vel zit, dan merk je dat gelijk in je spel. Maar als je even doorspeelt, wordt het dan gaandeweg weer beter. De knop gaat dan om en je voelt je bijna ‘zen’, het is bijna een soort van yoga. Het leuke van het spel is, dat je de slag steeds beter te pakken krijgt. Je kunt jezelf altijd blijven verbeteren, op elk niveau. Ik heb samen met Anja een aantal lessen gevolgd om de basisbeginselen onder de knie te krijgen. Ik heb het golfvaardigheidsbewijs (GVB) gehaald. Dat is in Nederland een bewijs dat de houder aan de elementaire eisen van het golfen voldoet, en daarmee de basisprincipes van het spel beheerst. Echter, het GVB is niet nodig om op de par-baan te spelen. Als je wat beter wordt en je GVB hebt, kun je naar de grote baan. Het golfen kun je zien als leuk uitje en je kunt zelf bepalen wanneer je gaat, de baan is tot zonsondergang open.’ Annet vertelt verder: ‘De golfbaan heeft dus een driving range en daarnaast kun je putten. Het is eigenlijk net zo verslavend als midgetgolfen, omdat je het steeds beter wilt doen en in minder slagen de bal in de hole wilt kunnen spelen. De sloten hier liggen inmiddels vol met mijn ballen. Ik kan iedereen aanraden het golfen gewoon eens te proberen!’

Toekomstplannen: kwaliteit van de golfbaan continu verbeteren.

De Golfbaan weet zich steeds verder te ontwikkelen. Er zijn dagkaartjes te koop voor mensen die graag tijdens hun vakantie de golfbeleving willen krijgen. Dat kan zowel individueel, met gezin of groep. De Golfbaan heeft mooie nieuwe sets aangeschaft die te huur zijn. Via de automaat bij de baan kan men een emmer golfballen meekrijgen.

De ambitie is om de kwaliteit van de golfbaan continu te verbeteren, zodat er ieder seizoen van het jaar een andere beleving op de golfbaan is. Het is ongeveer 50 hectare natuurgebied. Neem gerust eens een kijkje en een kopje koffie bij het clubhuis. Men serveert er ook lunchgerechtjes en er is een borrelkaart. Buffet of diner kan op verzoek georganiseerd worden. Om 07.00 uur gaat de baan open tot het donker wordt.

Mocht je het dan leuk vinden, De golfbaan biedt verschillende abonnementen om te starten. Wil je tijdens je vakantie kennismaken met de golfsport, dan kan je al vanaf zes personen terecht voor een clinic en direct zelf op de korte baan in de praktijk gaan brengen.

Op de website staat nog meer informatie: golfbaanameland.nl en tijdens openingsuren aan de balie in het clubhuis.

 


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier