BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Rôggefestival pakt uit met twee dagen feest

De tweede editie van het Rôggefestival zal niet op één dag plaatsvinden, maar verspreid over twee dagen. Dat is voor het eerst in het meer dan dertigjarige bestaan van wat voorheen bekend was als ’t Rôggefeest. Na een succesvolle eerste editie van het Rôggefestival in 2019, strooide corona twee jaar lang roet in het eten. In 2022 keert het festival dus dubbel zo groot terug. Traditiegetrouw op de eerste vrijdag in augustus, met daaraan vastgeplakt de donderdagavond. Bökkers en Frans Bauer toppen het affiche.

De voorverkoop van het festival is inmiddels losgegaan. Volgens de organisatie loopt dat vlot: de kaarten gaan sneller over de toonbank dan bij de eerste editie in 2019, dat begin augustus helemaal uitverkocht was. Het was voor het festival niet gemakkelijk om een goede line-up te presenteren, omdat veel artiesten en acts al elders contracten hadden omwille van gecancelde evenementen door corona de voorbije twee jaar. Toch is de organisatie trots op het programma dat er staat, waarbij er met Bökkers (bekend van het tv-programma De Beste Zangers) en Frans Bauer opnieuw twee nationale bekende hoofdacts op Ameland zijn.

Omdat het festival haar roots niet wil verloochenen, staat de extra donderdag helemaal in het teken van vermaak van eigen bodem. Vanaf 16.00 uur staan er louter acts van de eilander rôggegrond op het programma, onder de noemer van Vrienden van Ameland Live. Net zoals voorheen in het dorp, zullen daarbij onder meer de veelzijdige band Timmy The Moocher en het immer gezellige smartlappen-repertoire van Gang is Alles aanwezig zijn. Met Lijn 66 en Ab en de Singels treden er nog twee Amelander bands op die de sfeer van weleer er goed zullen inbrengen op de donderdag. Een donderdagticket kost vijftien euro.

Gratis middagprogramma en topartiesten op vrijdag

Het festival gaat op vrijdag verder met een uitgebreid programma. De middag is volledig afgestemd op gezinnen en daarvoor heeft de organisatie een leuke noviteit in het leven geroepen. Tussen 12.00 uur en 14.00 uur is er een vrije entree, waardoor het hele gezin of de familie het festivalterrein kan bezoeken. Voor de kinderen zijn er meerdere springkussens, ze kunnen zich laten schminken en er is veel vermaak dankzij diverse acts. Denk bijvoorbeeld aan het magische schouwspel van Circus Salto, een levensechte orang-oetan-act, de ontdekkingsreis die Groenland heet en een spetterende zeepbellen-act.

Onderwijl zal het Amelander Shantykoor en het popgospelkoor Inspirit de middag muzikaal omlijsten, mede als opwarmer van het namiddag- en avondprogramma. Frans Bauer zal al snel vragen of je even voor hem hebt, want hij gaat aan het eind van de middag de toon zetten voor de rest van de avond. Daarin is ook Bökkers een headliner, de Sallandse rockband die liedjes in het eigen dialect maakt. Net als Bökkers, ken je de coverband Queen Must Go On misschien ook van tv. Zij wonnen de finale in het SBS6-programma The Tribute, Battle Of The Bands. Queen-liefhebbers komen op het Rôggefestival zeker aan hun trekken.

Maar dat is nog niet alles. Ook de nieuwe Nederlandse countrysensatie Ramblin’ Boots zal van de partij zijn in Nes. Zij timmeren sinds de oprichting in 2018 hard aan de weg in Nederland, maar ook daarbuiten. Inmiddels hebben ze ook de eerste shows in hét country-mekka van de wereld achter de rug, toen ze in het Amerikaanse Nashville mochten spelen. Liefhebber van het Nederlandse lied, maar niet van Frans Bauer? Geen probleem, want Dieptriest heeft een uitgebreide setlist met de nodige smartlappen in hun verzameling. Denk aan klassiekers van Imca Marina, de Zangeres Zonder Naam, Jacques Herb en Rob de Nijs.

Voorverkoop verloopt voorspoedig

Met Starstruck is er ook een minder traditionele bezetting aanwezig om het publiek te vermaken. Een gitarist, zanger en DJ zullen het festivalterrein laten losgaan op klassieke meezingers, maar ook op vlotte hedendaagse hits. Naast deze line-up, zijn er een aantal andere optredens die je zeker niet mag missen. Denk aan de Silent Disco van DJ Sijtse, mee zweven op de beats van Housevibes en DJ Jan Spoor vermaakt het publiek tussen de artiesten door met plaatjes die hij draait vanuit een helikopter! Hoe de indeling op vrijdag eruitziet, maakt het festival op een later tijdstip bekend. Een vrijdagticket kost 25 euro.

Kaarten voor het evenement zijn via de website van het festival verkrijgbaar. Naast de dagtickets is het ook mogelijk om een passe partout voor beide dagen aan te schaffen. De prijs daarvoor is 35 euro, tegenover losse dagtickets van 15 euro (donderdag, Vrienden van Ameland Live) en 25 euro (vrijdag). Om teleurstellingen te voorkomen raadt de organisatie aan niet te wachten tot het Rôggefestival zelf. De tickets die eventueel overblijven uit de voorverkoop zullen aan de kassa duurder zijn. Bovendien was de laatste editie uitverkocht voordat het muziekprogramma begon, waardoor mensen teleurgesteld naar huis moesten.

Het is aan de bezoekers van het festival zelf om voor een overnachting te zorgen van donderdag op vrijdag en van vrijdag op zaterdag. De laatste boot naar het vasteland gaat al om 20.00 uur; het zou zonde zijn van je ticket als je dan Ameland al moet verlaten, meent de organisatie. Overigens is die laatste nog op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen aan het festival. Of dat nu in de opbouw is, achter de bar of in het bestuur, eenieder mag zich via de website of Facebook melden. Contant geld meenemen naar het festival is niet nodig. Met een inventief pasjessysteem kun je betalen via tegoed.

Rôggefeest als voorloper

De voorloper van het festival is het Rôggefeest van weleer. Dat vond sinds 1986 altijd standaard op de eerste vrijdag van augustus plaats. Een dag vol met straattheater en muziek in het gezellige centrum van Nes, met afsluitend de Rôggeparade. De horeca organiseerde daarna ’s avonds livemuziek in de openlucht op verschillende plekken in het dorp. Bekend over heel Ameland, maar ook zeker roemrucht aan de andere kant van de Waddenzee.

Omwille van verschillende redenen werd er na de editie van 2018 besloten om het over een andere boeg te gooien. Een groot feest op een afgesloten terrein leek beter te passen en daarom werd er besloten om het evenement ook van een nieuwe naam te voorzien: het Rôggefestival was geboren. Waar je in 2019 nog een beetje het oude Rôggefeest-gevoel in het dorp kon ervaren, zal de editie van 2022 volledig op het festivalterrein plaatsvinden. Volgens de organisatie is dat echter geen enkel probleem, want je kunt ook daar als vanouds genieten van straattheater, vermaak voor de kinderen, livemuziek en nog heel veel meer.


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier