• 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Heropening van Eetcafé De Driesprong te Buren

Eetcafé de Driesprong bestaat al sinds 1990, maar vrijdag 18 maart jl. was de heropening. Reden: nieuwe uitbaters! Het was een extra bijzondere avond omdat dit het eerste echte feest was zónder coronamaatregelen. Bovendien was het op de verjaardag van Cyprian de Jong, de nieuwe chef-kok en manager van het bedrijf. Samen met zijn Friese vriendin Jelma, heeft hij het sfeervolle eetcafé deze winter overgenomen van neef Arjan. Tijd voor een interview over deze bekende eetgelegenheid te Buren. Het jonge stel ontvangt mij hartelijk in de prachtige boerderij die ruim dertig jaar dienst doet als restaurant. Het grote, ruim opgezette, terras ziet er uitnodigend uit door de fleurige kussentjes en net geverfde buitentafels. Aan de wanden zijn hippe zwarte borden gemonteerd waar met krijt de menu’s staan geschreven. Binnen staan héél veel prachtige bloemboeketten die ze hebben ontvangen tijdens de heropening. Alles hier straalt uit: wij zijn er klaar voor, laat het seizoen maar beginnen!

Horecatijgers

Jelma de Roos komt van de Westereen en is opgegroeid bij het café van haar ouders. Ze wist altijd al dat ook zij in de horeca wilde werken. Het caféleven bestaat eigenlijk niet meer, waardoor het overnemen van het thuisbedrijf geen reële optie meer was. ‘Heel gek maar voordat ik Cyprian ontmoette had ik al de droom om een eigen restaurant op Ameland te hebben. En die droom is ook nog echt uitgekomen.’ Ze kent haar Amelander Cyprian pas twee jaar, maar het zit helemaal goed tussen die twee. Dat zie je zo. Beide sympathieke, hardwerkende twintigers die een grote passie delen: horeca. Jelma: ‘Het blijkt dus, dat we bij elkaar op school hebben gezeten in Leeuwarden. Cyprian deed de koksopleiding en ik de richting bediening. Maar wel allebei bij de middelbare hotelschool van Friesland College. Zeer waarschijnlijk hebben we dezelfde lessen gevolgd maar zonder dat te hebben geweten’. De opgewekte Friezin belandde voor haar stageperiode tijdens de opleiding op Ameland. Dat beviel zo goed, dat ze er is gebleven en bij Tante A’n te Hollum aan de slag is gegaan. Vandaar dat ze nu samen met haar Buremer Cyprian in Hollum woont. Toen volgde de hogere hotelschool en bloeide de interesse voor mooie wijnen op. Ze deed haar HBO-stage bij Wijncafé Lefevbre in Utrecht. Cyprian werkt inmiddels al weer veertien jaar bij de Driesprong in de keuken. Hij kent het bedrijf al door en door. Deze bagage aan opleidingen en werkervaring, op en buiten Ameland, maakt dat Jelma en Cyprian weten wat de gast nodig heeft om een mooie ervaring te hebben.

Familiebedrijf in hart en nieren

De Driespong is het familiebedrijf van Cyprian. Toen zijn neef Arjan aangaf te stoppen, was dat voor Cyprian de unieke mogelijkheid op het eiland. ‘De droom was er al om samen wat te beginnen. En toen kregen we van mijn neef en Tante Tineke de kans om De Driesprong over te nemen. Die hebben we natuurlijk gelijk aangenomen.’ De ouders van Jelma en Cyprian zijn ook betrokken bij dit nieuwe avontuur van hun kinderen. Cyprian zijn vader maakt de overheerlijke huisgemaakte appelkoek. Moeder helpt als het druk wordt met schoonmaak en afwas. Jelma haar ouders wonen aan de wal, maar broertje Pieter is inmiddels ook naar Ameland verhuisd en werkt ook bij De Driesprong. Jelma: ‘Ik zie mijn ouders nog wel eens verhuizen naar Ameland nu ik en mijn broer Pieter hier zijn gaan wonen. Ze hebben al een stacaravan bij Roosdunen en zijn altijd al gek op het eiland geweest.’ Ook al hebben Jelma en Cyprian allebei een geschikte opleiding voor het vak, de raad van de ouders wordt altijd ter harte genomen. Jelma: ‘Als we ergens tegenaanlopen, hebben ze overal wel een oplossing voor. Het is heel fijn dat ze ons zo steunen op alle fronten. Volgens mij zijn ze ook best wel trots dat we dit zo oppakken.’

Unieke locatie, bijzondere (wild)gerechten

De Driesprong staat vanaf het begin van haar bestaan al bekend als de plek waar de jagers in de winter starten met hun jachtdag. Dertig tot zestig Amelander jagers verzamelen zich, met hond, om 08.00 uur in de ochtend bij het eetcafé. Ze worden ontvangen met koffie. De hoofdopzichter verdeelt de jachtgebieden voor de ochtend en de middag. Men jaagt van Hollum tot aan het Oerd in de toegewezen vlakken. De opzichter geeft aan hoeveel en op welk wild er die dag gejaagd mag worden. Wát er die dag gejaagd mag worden, is altijd maar de vraag. Er mag namelijk niet meer geschoten worden dan goed is voor de wildpopulatie fazanten, hazen, konijnen, etc. Cyprian: ‘Amelander konijnen worden de afgelopen jaren schaars door de konijnenziekte. Er wordt dan ook niet op geschoten. Ze staan daarom ook zelden op onze menukaart.’ Om 15.30 uur komen de jagers terug en wordt al het geschoten wild op het tableau buiten op het terras neergelegd. De hoofdopzichter verdeelt het wild vervolgens onder de jagers. Op de laatste jachtdag van het seizoen krijgen de jagers een uitgebreid wildbuffet bij De Driesprong voorgeschoteld. Ze krijgen de verschillende bereidingsvormen van het wild op tafel; stoofpot van konijn, grillen van het lamsvlees, langzaam garen in de oven of sous-vide (daarbij wordt het vlees vacuüm getrokken en 5 uur op constante temperatuur in een waterbak gelegd, zo krijg je heel mals vlees).

‘Lockdown-gerechten’

De menukaart is compact gehouden. Reden is de welbekende onderbezetting waar vrijwel ieder bedrijf inmiddels mee te maken heeft. Cyprian: ‘Ik sta veelal alleen in de keuken en met een compacte kaart kunnen we waarborgen dat de geleverde kwaliteit goed blijft.’ Cyprian bedenkt de gerechten. Jelma: ‘De huidige kaart is ontstaan doordat we in de lockdown natuurlijk allebei thuis zaten, hierdoor ging Cyp allemaal leuke gerechten bedenken en ik zocht daar passende wijnen bij. We hadden toen dit bedrijf nog helemaal niet, het was gewoon om lekker bezig te zijn met onze liefde voor eten en wijnen. Veel van deze gerechten staan nu op de menukaart. Zoals de eendenborst, de entrecôte en de zeebaars.’

Werken met Amelander producten en leveranciers

Wat opvalt aan de menukaart, is dat er zoveel met lokale producten wordt gewerkt. ‘Dat klopt helemaal,’ zegt Jelma. ‘We werken graag met het Amelander product. De veelal biologische wijnen van Egbert uit Hollum, kroketten en bitterballen van Wadd’en keuken, bonbons van de Swiete Loads, kaas en ijs van de kaasboerderij uit Ballum, Amelander meerval hier in Buren gekweekt en worsten van Dennis Ytsma. Allemaal ondernemingen op Ameland met een uniek product.’ Uiteraard doet De Driespong in november dan ook mee met de Amuse-tour. Tijdens de kunstmaand november kan men genieten van fijne hapjes met bijpassende wijnen. Op diverse locaties, verspreid over alle dorpen op Ameland, staan bijzondere gerechtjes klaar bij de leden van het Amelander product.
Maar ook het ontwerp van het nieuwe logo en de menukaarten is gedaan door de Amelander Ontwerpstudio AnderS en de nieuwe website is eveneens door een eilander gemaakt. Vriend Wesley Akkerman maakte de hippe website, die informatie geeft over de openingstijden en het menu.

Een goed geoliede machine

De taakverdeling is helder: Cyprian neemt de keuken op zich en heeft daar de leiding, hij bedenkt wat er op de kaart staat. Jelma houdt zich bezig met de leiding in bediening, de dranken en de administratie. Jelma: ‘Op deze manier zijn we samen een sterk team waarin we allebei onze passie kwijt kunnen binnen het bedrijf.’ Maar Jelma is niet wereldvreemd in de keuken, bij drukte bereidt ze zelf de desserts en als in de avond de keuken gesloten is, kan de bediening prima zelf de borrelplanken maken. Ook al zijn ze pas net open, het komt al over als een goed geoliede machine. Ze hebben overzicht en blijven rustig. Jelma: ‘De eerste dag dat we open waren, was het de zaterdag van het MTB-weekend, het terras was druk bezet. We hebben daar natuurlijk van genoten, het was wel echt een vuurdoop. Maar we hebben het prima gered!’

Feestavonden, proeverijen en een pubquiz

De Driesprong is een gezellige plek in de zomer én in de (rustigere) wintermaanden. Juist in het najaar en de winter willen we voor de eilanders ook avonden gaan organiseren. ‘De feestavonden in november, in aanloop naar het Sunneklaasfeest, gaan we zeker doorzetten. Op zaterdag komt de band Gang is alles van Daniël Metz om er met elkaar een topavond van te maken. Maar denk verder ook aan proeverijen of een pubquiz.’ Zoals gezegd is het café-leven aan het uitsterven. Jelma: ‘We hebben nog wel een paar krukken aan de bar natuurlijk. Maar we proberen nu wat meer om de gasten aan tafel te plaatsen met een spelletje, een lekker drankje en een goed gevulde borrelplank. Daarnaast gaan we natuurlijk in de zomer ’s avonds ook met het terras open.’
Bruiloften, feesten, kookworkshops….? Cyprian: ‘Groepen en partijen zijn zeker een mogelijkheid. Er is veel mogelijk in overleg. In het verleden zijn hier heel wat trouwfeesten geweest, dat kan prima.’

Zes dagen per week open

Elke dag om 11.00 uur opent De Driesprong haar deuren. Behalve op dinsdag, dan is het eetcafé gesloten. Jelma: ‘Cyprian staat immers alleen in de keuken, dus dan kan hij ook nog rust nemen. We gaan ook met de Wadden Academy in zee, zodat we een leerling kunnen opleiden voor in de keuken’. In de weekenden en zomer blijven ze iets langer open. Jelma: ‘Door de week sluiten we na het diner, rond negen uur, half tien.’ Om het behapbaar te houden, doen de enthousiaste ondernemers niet aan bezorging of take away. Jelma: ‘We zijn hard op zoek naar koks en een afwasser. Maar hulp in de bediening is ook altijd welkom!’
De Driesprong is zéker de moeite waard om te bezoeken. Het gezellige, overdekte en verwarmde terras in het centrum van Buren is eenvoudig te vinden. U raadt het al… bij de driesprong van het dorp tegenover het welbekende beeld van Ritske Mooi. Jelma: ‘Wij zijn als jonge ondernemers super blij met deze geweldige kans en hopen dat we een top seizoen gaan draaien en dat we veel nieuwe, maar ook zeker, oude gasten mogen verwelkomen bij de Driesprong!’


© 2022 De Amelander. Alle Rechten Voorbehouden. Design by Webtool4all