BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

750 zonnepanelen op Landewearhoeve in Ballum

In het kleinste dorp op Ameland is iets heel groots gerealiseerd. Eigenlijk past het perfect bij de ambitie en innovatie van de eilander mentaliteit. Het laat ook zien dat partijen, door samen te werken, fantastische resultaten kunnen bereiken. Op de prachtige Landewearhoeve aan de Smitteweg in Ballum liggen maar liefst 750 zonnepanelen op de grote hellingstal en de naastliggende schuur. Een investering in een duurzame toekomst.

Amelander Energie Coöperatie

De Amelander Energie Coöperatie (AEC) is een eilander coöperatie die dichtbij de burger staat en met opbrengsten duurzame projecten op Ameland realiseert. Ook levert de AEC een actieve lokale bijdrage aan de bewustwording van energieverbruik en het bevorderen van energiebesparende maatregelen. Met elkaar, onafhankelijk van grote energiemaatschappijen, betrokken bij de eigen leefomgeving en kleinschalig naar een duurzame samenleving! De AEC is een ledencoöperatie voor iedereen met een binding aan Ameland. De leden vormen samen de coöperatie. Als lid kun je meedenken, meepraten en meebeslissen (over de lokale toekomst). Coöperatief is: met elkaar, voor elkaar en van elkaar.

Gert-Jan en Anita van de Landewearhoeve

Gert-Jan en Anita hebben een opfokbedrijf met een uniek vleestypisch rundveeras: Blonde d’Aquitaine. Een prachtig, oorspronkelijk Frans rund. De dieren vervetten minder snel, waardoor het vlees mals, fijndradig en smaakvol is! Of zoals Gert-Jan het zelf zegt: ‘Lekkerder vlees kom je op Ameland niet tegen’.

Gert-Jan Borsch liep overigens ook al heel lang met het plan rond om zonnepanelen te plaatsen. Er was genoeg plek voor. Maar zou dat ook kunnen? En hoe pak je dat aan? Er was maar één manier om daarachter te komen.
Hij besloot een bezoek te brengen aan dorpsgenoot Douwe Molenaar, voorzitter van de AEC.

Douwe Molenaar

De gedreven voorzitter van de AEC. Waar komt die gedrevenheid vandaan? ‘Dat zit in de mens. Ik vind het belangrijk dat het geld wat hier verdiend wordt, ook zoveel mogelijk op Ameland blijft. Dus wat de AEC verdient aan gas en stroom, wordt hier weer geïnvesteerd in duurzame projecten. Landelijk gaat dit niet altijd overal zo. Vaak wordt er uit de energiepot gelden betaald aan clubs en bedrijven die niets met de verduurzaming te maken hebben. Dat hoort eigenlijk niet vind ik’. Ameland, zelfvoorzienend met elkaar en voor elkaar! ‘We zijn er voor iedereen op Ameland. We willen de juiste informatie geven. Een stukje bewustwording creëren. Wat willen de leden, dat is belangrijk. Waar liggen de voorkeuren? Welke kant moeten we op? Hoort de veerboot daar ook bij? We moeten het met elkaar doen, samen. En er is geen enkele reden om dat niet te doen’. Gert-Jan en Douwe werden het snel eens.

Hobbels op de weg en het dak

Toch duurde het nog geruime tijd voor alle hobbels werden gladgestreken. De bestaande kabels waren te licht. Zo moest het dak van de potstal versterkt worden. De stal was weliswaar nieuw en goed uitgerust voor storm en een flink pak sneeuw. Maar niet voor ook nog zoveel zonnepanelen. Ook moest er een transformator aangeschaft en geplaatst worden.

In juni 2021 wordt er hard gewerkt aan de Smitteweg in Ballum. Namens de AEC plaatst ProfiNRG 750 zonnepanelen op het dak. Netbeheerder Liander zorgt voor de aansluiting van de transformator op het net.
De SDE subsidie, Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie, is van toepassing voor 700 zonnepanelen en die liggen op de hellingstal. Deze helpen het Amelander elektriciteitsnet te verduurzamen en zijn goed om 70 huishoudens te voorzien van Amelander zonnestroom. De 50 panelen op de nabijgelegen schuur zijn voor eigen gebruik en helpen Gert-Jan en Anita hun elektriciteitsverbruik te verduurzamen.

Anita Birza

Anita is blij met de geplaatste zonnepanelen. ‘Er is hard gewerkt door het bedrijf ProfiNRG.’ Ze is ook blij met de samenwerking met de AEC. ‘Douwe Molenaar komt zijn afspraken na!’ En hoe het in de praktijk werkt? ‘Ja we kunnen het nog niet goed meten, maar ik denk dat we aan het eind van het jaar wel verrast zullen worden. En ik heb een elektrische fiets gekocht. De benzineprijs is hoog. Nu ga ik elke dag op de fiets naar mijn werk. Lekker in de frisse wind.’

Frisse wind Jildou Bonthuis

Het bestuur van de AEC bestaat uit een aantal zeer gemotiveerde, enthousiaste mensen. Onder wie Jildou Bonthuis. De jonge Amelandse nam zeven jaar geleden na studeren en wonen in Leeuwarden de boot weer terug naar Ameland. Haar vriend Erwin de Boer volgde twee jaar geleden. Erwin gaat werken bij de gemeente Ameland als adviseur Energietransitie. En Jildou wordt benaderd door de directeur van de AEC Johan Kiewiet om toe te treden tot het bestuur. Jildou studeerde communicatie aan de hogeschool in Leeuwarden. En heeft deze taken bij de AEC op zich genomen. Ze benadrukt dat het bestuur van de AEC een leuke club mensen is met veel kennis van zaken. Er is sprake van meer professionalisering. Het profileren van de coöperatie krijgt momenteel meer aandacht. ‘We moeten luisteren naar de leden. Wat willen de Amelanders? Er komt in maart een discussieavond voor leden en belangstellenden. Welke kant moeten we op? Waar liggen de voorkeuren?
Dat is belangrijk. We moeten het samen doen!’ Kort geleden zijn Harry Frantzen en Diederik Binnema toegetreden in het bestuur.

Zonnepark op voormalige vuilstort in de Ballumerbocht

Gemeente Ameland gaat samen met de AEC en Wetterskip Fryslân een nieuw energiepark ontwikkelen op Ameland. In de Ballumerbocht komen in eerste instantie zonnepanelen en een accupakket. 11 januari 2022 hebben de drie partijen een samenwerkingsovereenkomst getekend. In 2023 moet dit energiepark gerealiseerd zijn. De zonnepanelen worden aangesloten op een accupakket.

‘Zo ontstaat de mogelijkheid om duurzaam opgewekte elektriciteit tijdelijk op te slaan en in te zetten op momenten dat de zonnepanelen geen energie leveren. Op Ameland hebben wij geen grote industrie. Alle opgewekte energie wordt hoofdzakelijk door de huishoudens gebruikt. We komen thuis van het werk, de verlichting gaat aan, kortom we doen bijna allemaal tegelijkertijd een beroep op het elektriciteitsnet. En dan heb ik het nog niet eens over de recreatieve voorzieningen. De zonnepanelen werken het best overdag. De opwek en verbruik combineert slecht. Het opslaan van opgewekte elektriciteit door middel van een batterij is dan ook fantastisch. Mogelijk wordt de locatie in de Ballumerbocht aangevuld met installaties als een brandstofcel, een elektrolyzer en een biovergister’, aldus Douwe Molenaar.

Voor meer informatie ook over bijvoorbeeld het lidmaatschap van de coöperatie of het overstappen naar groene stroom en gas kunt u rechtstreeks contact opnemen met:
Amelander Energie Coöperatie U.A.
Johan Kiewiet Directeur AEC
Strandweg 41
9164 KA Buren Ameland
Telefoon: 06-20 932 705
Of mail naar:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Of informeer bij de bestuursleden van de AEC:
Voorzitter: Douwe Molenaar
Vicevoorzitter: Andries Metz
Secretaris: Wilmar Bakema
Penningmeester: Harry Frantzen
Lid: Diederik Binnema
Lid: Jildou Bonthuis

De AEC heeft op dit moment 310 leden en 1187 klanten. De opbrengsten van de verkoop van stroom en gas worden benut voor de ontwikkeling van duurzame energiebronnen op Ameland. De doelstelling sluit aan bij het streven van de gemeente Ameland. Ameland CO2-neutraal. Duurzame energie heeft voorrang!

En de Landewearhoeve, de boerderij in Ballum?
Gert-Jan en Anita zitten er lekker warmpjes bij. In de stal klinken tevreden koeiengeluiden. De kalfjes met hun sprekende bruine oogjes kijken mij nieuwsgierig aan. De moeders met hun vacht van goud, oplettend maar rustig herkauwend, verschuiven hun grote lijven. Twee grote, zware stieren torenen boven alles uit. Het ruikt er lekker. Een enkele kip scharrelt er rond. Zouden ze weten dat er boven die prachtige koeienhoofden met horens zoveel zonnepanelen liggen? Nee, zult u zeggen. En dat er goed op ze gelet wordt? Gert-Jan en Anita hebben 24/7 camerabeelden van de koeien in de stal op hun telefoon. Ik weet het wel!

Elke zaterdag van 10.00 – 17.00 uur is de Boerderij geopend. Dan kunt u de boerentrots Blonde d’Aquitaine vlees kopen. Rundvlees van de hoogste kwaliteit. En dat heeft zo zijn redenen. De kalveren van de Blonde d’Aquitaine geleefd in vrije, duurzame leefomgeving krijgen zorgvuldig samengestelde voeding en de grootst mogelijke aandacht en verzorging. Een specialiteit op Ameland.

U bent elke zaterdag welkom op de Landewearhoeve.
Kunt u meteen een kijkje nemen naar al die 750 zonnepanelen.

P1140542
P1140531
kalfjes
landeswaerhoeve


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier