BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Chocolaterie & Patisserie De Swiete Loads Ameland

Zoals een kind zich moet voelen in een speelgoedwinkel, noem het verlekkerd. En dat is precies het juiste woord voor wat mij is overkomen. Ik mocht een kijkje nemen in de nieuwe loods in Hollum. Chocolaterie & Patisserie ‘De Swiete Loads Ameland’, van Jessie Ensing en Jelmer Douwsma. Twee jonge, enthousiaste ondernemers. Met passie en vakmanschap. Ik heb mijn ogen uitgekeken naar zoveel mooie en lekkere chocoladeproducten, waarvan de meeste het predicaat kunstwerk verdienen. Ambachtelijk gemaakt, met aandacht, liefde en inspiratie.

Opening van de loods

10 oktober 2021 was de feestelijk opening van de prachtige nieuwe loods in Hollum. Eigenlijk één grote loods verdeeld over vier bedrijven, waaronder ‘De Swiete Loads’. Danny Wijnberg eigenaar van Wad’n Keuken, Egbert Reining, eigenaar van Wijnen van Egbert en Frank Kiewiet eigenaar Beweegzorg Ameland zijn de andere buurondernemers. ‘Danny heeft ons veel advies gegeven’, vertelt Jessie. De professionele samenwerking tussen Danny en Egbert bestaat al geruime tijd, de expertise van deze twee wordt nu gedeeld met de nieuwe jonge ondernemers.

Een koffer vol met ervaring, opleiding en gedrevenheid

Zo zijn Jessie en Jelmer hun onderneming op Ameland begonnen. Met een koffer vol bagage. Met een gedegen opleiding, een brede ervaring door het volgen van een groot aantal stageplekken bij gerenommeerde bedrijven, resulterend in het geven van gastlessen op het Friesland College en vooral met de nooit aflatende drang voor het ontwikkelen van nieuwe ideeën.
Vooral dat laatste blijkt cruciaal en sterk aanwezig te zijn. Zo verruilt Jessie haar baan bij vijfsterrenhotel ‘Landgoed Lauswolt’ in Beetsterzwaag en Jelmer zijn baan in Post-Plaza Hotel & Grand Café in Leeuwarden om zich te vestigen en een onderneming te beginnen op Ameland. Het eiland waar Jessie haar jeugd doorbracht. Het eiland waar haar ouders, ook ondernemers, zich vestigden. Het eiland waar de oma van Jessie woont. Bij wie ze héél vaak koffie drinkt. Haar zus, Daniëlle is ook woonachtig op Ameland. En allemaal zijn ze breed inzetbaar en verlenen alle hulp voor dit prachtige nieuwe bedrijf.

De Swiete Loads

Hoe zijn jullie aan deze naam gekomen? ‘Het is eigenlijk een vrije Friese vertaling’, vertelt Jelmer. Jelmer komt uit Drachten. Swiet staat voor: aangenaam, zoet, genoeglijk, leuk, lieflijk. ‘Ja, en we zitten in de loods.’ Een perfecte benaming voor een perfect product. Een opmerkelijk feit is dat Jelmer, acht jaar geleden de stagebegeleider was van Jessie.

Hardwerkende jongelui

Vooralsnog hebben beiden naast hun eigen onderneming een vaste baan op Ameland. Jelmer is kok bij het bekende restaurant in Buren ‘StrAnders’ het enige visrestaurant van Ameland. En Jessie werkt in ‘Sier aan Zee’ in Hollum, zeer geliefd bij avontuurlijke gezinnen. Precies een jaar geleden begonnen ze vanuit huis hun bedrijf. Dat werd al snel te klein. Heel blij zijn ze met de kans om een eigen loods te bemachtigen. Hierdoor werden de plannen in sneltreinvaart verwezenlijkt.

Bonbons, kerstpakketten, chocoladeletters, taarten, gebakjes…

Voor elke gelegenheid, voor elk feestje, elk speciaal moment…
Noem het een verwenmoment. Hoe blij maak je een kind met een eigen verjaardagstaart. Taarten op bestelling. Bij De Swiete Loads vinden ze elke dag een goede reden voor een taart en gebakjes. Zo maken ze ook trouwbedankjes. Erg leuk om de gasten jouw favoriete bonbons of ander lekkers mee te geven. Nu met de kerst zijn er natuurlijk veel kerstchocolaatjes en chocolade kerstbomen. Bij De Swiete Loads kun je kerst-chocoladepakketten bestellen. Een zogenaamde kerstbox.

Jessie en Jelmer zijn zeer geïnspireerd door de natuurlijke vruchten van het eiland. Zoals de vlierbloesem, de cranberries, de duindoorn. Chocoladeproducten met een echt Amelands smaakje. Dat maakt de taarten en gebakjes seizoensgebonden. Wellicht een nieuw Amelands product? De Swiete Loads is druk bezig met de certificering hiervoor.

Kunstmaand Ameland 2021

Tijdens de opening van de 25ste Kunstmaand Ameland 2021 met de titel ‘Silver Lining’, werden de genodigden getrakteerd op ‘zilveren’ bonbons van de Swiete Loads. Een delicatesse. Eenmaal buiten kwam een aantal bezoekers weer naar binnen en vroeg of ze er nog één mochten. Een groot compliment! Maar het leverde nog iets op. Een ambassadeur voor de Swiete Loads. Iemand die de bonbons had uitgedeeld. Girbe Braakman. Hij werd tijdens het verloop van de Kunstmaand door bezoekers herkend en betiteld als ‘de man van de bonbons’.

Verkooppunten

De prachtige chocoladeproducten vinden hun weg over het eiland. Zo zijn ze te koop bij de volgende verkooppunten:
Bij de Spar in Nes en in Ballum.
Bij vakantiepark Qurios in Hollum.
Bij de Oude Stee in Ballum.
Bij de Kaasboerderij in Hollum.
Bij de biologische zuivelboerderijwinkel van Bob en Ankie Blokker in Ballum.
Meer locaties volgen nog.

Natuurlijk kunt u ook bestellen via whatsapp of een DM. Of stuur een berichtje via facebook.

Chocola en koffie

Zin in iets lekkers bij de koffie? Of op zoek naar iets leuks en lekkers om weg te geven? Ze hebben lekkere vuurtorenchocolade en chocolade-notenbrokken. Op zoek naar een leuk cadeautje?

Ik hou eigenlijk steeds meer van chocola

Jelmer benadrukt dat je bij het maken van de producten geduld moet hebben. De juiste temperatuur voor het smelten van de chocola is belangrijk. Het is een speciaal ambachtelijk product. Een techniek op zich. Jessie verklapt dat ze steeds meer van chocola gaat houden.

Gebakjes voor de Stelp

Na de officiële opening van de loods bleven er veel gebakjes over. Jessie en Jelmer hebben die gebakjes bij het zorgcentrum de Stelp in Hollum gebracht. Voor de bewoners en het personeel. Een prachtig gebaar!

Gastlessen en workshops

Jessie en Jelmer willen in de toekomst op Ameland gastlessen gaan geven voor leerlingen van het Friesland College. Ook het geven van workshops staan op het verlanglijstje.

Bonbons en een chocoladeletter

Dat krijg ik mee naar huis van deze twee bijzondere ondernemers. Een heel lief gebaar waar ik heel blij mee ben. Al zeg ik er nadrukkelijk bij dat dat helemaal niet nodig is. Genieten van ondernemersspirit is ruim voldoende. De gekregen chocoladeletter is een S. Die staat voor Superlekker. Speciaal. Swiet. En (S)Zo uniek op Ameland!

De Swiete Loads Ameland
Facebook, Instagram
Telefoon: 06 29 603 283

swiete3
swiete2
swiete1
opening-swiete-loads-48-kopie
opening-swiete-loads-40-kopie
opening-swiete-loads-31-kopie
opening-swiete-loads-20-kopie


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier