De Kunstmaand beleeft dit jaar haar zilveren jubileum. 25 jaar Kunstmaand Ameland. Thema van de Kunstmaand is dan ook heel toepasselijk Silver Lining. Zilver glanst en sprankelt, maar kan evengoed bescheiden zijn. Een zilveren jubileum is reden voor een feest. Gaat de Kunstmaand dan wel door, hoor je vaak. Als de omstandigheden de organisatie dwingen om zich in te houden, dan nog houdt 2021 een zilveren randje. Hoewel er in de wereld genoeg redenen zijn om somber te zijn, kunnen we alleen met positieve energie veranderingen teweegbrengen. Kunst kan daarbij helpen: in het tonen van schoonheid, in het aanzetten tot gesprek en begrip, in het bieden van troost en plezier. We staan straks weer oog in oog met kunst en gaan de verbinding weer aan met ons gevoel en onze beleving. Het is straks weer in het ‘echt’ genieten. Dat maakt 25 jaar Kunstmaand Ameland extra waardevol, extra speciaal, extra bijzonder.
Every cloud has a silver lining
Een zilveren randje is een metafoor voor optimisme in de gewone Engelse taal, wat betekent dat een negatieve gebeurtenis een positief aspect kan hebben. Achter de wolken schijnt de zon. Door het project ‘Kunstenaars van de toekomst’ biedt de Kunstmaand dit jaar jonge studenten de gelegenheid om ervaring op te doen als exposant. Daarmee verbinden ze dit zilveren jubileum met de toekomst.
Gitte Brugman artistiek leider van de Kunstmaand 2021
Gitte Brugman is redacteur beeldende kunst bij de Leeuwarder Courant. In die hoedanigheid heeft ze veel kunstenaars en galeriehouders ontmoet. Ze beschikt over een groot netwerk. Gitte Brugman komt uit Twente en studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Maar het was de journalistiek die haar uiteindelijk meenam naar Leeuwarden. In de Friese hoofdstad ontdekte ze de passie voor de fotografie. ‘In Groningen deed ik ook al aan fotografie, onder andere bij Ton Broekhuis (later directeur Noorderlicht).’ Wat begon als hobby groeide uit in een opleiding aan de Fotoacademie in Amsterdam waar ze in 2008 cum laude afstudeerde. Haar afstudeerproject was een fotodocumentaire over de eerste 100 ambtsdagen van de Leeuwarder burgemeester Crone.
In 2013 exposeerde Gitte in het Sorgdragermuseum in Hollum tijdens de Kunstmaand Ameland haar foto’s ‘Historische huwelijksmarkten’. Op veel meer plekken worden haar foto’s tentoongesteld. Ook is ze schrijfster van boeken. In 2017 solliciteerde Gitte naar de functie van artistiek leider van het prestigieuze kunstevenement op Ameland. Een functie die ze drie jaar lang met hart en ziel vervulde. Mede dankzij haar brede kennis van de kunst en haar vaardigheid om kunstenaars en medewerkers van de Kunstmaand te motiveren, genoten de bezoekers van het grote aanbod en diversiteit van de op het eiland getoonde kunstwerken.
Gitte is voor even weer terug in haar functie als artistiek leider van de Kunstmaand op Ameland. Dit voorjaar begon haar werk: van selecteren, ateliers bezoeken, kunstenaars benaderen, combinaties bedenken. Uitnodigingen versturen naar buitenlandse kunstenaars. Tot november werkt ze met de selectiecommissie van de Kunstmaand aan de vormgeving.
‘Dit jaar is er veel kunst voor buiten. Zo creëren we de spreiding van de bezoekers. We hebben voor deze speciale jubileumkunstmaand gezocht naar het gebruik van zilver in de kunstwerken. Natuurlijk lukt dat niet bij elke kunstenaar. Maar we hebben dit jaar wel veel sieraden in de exposities. Ook zijn er kunstenaars uitgenodigd die in de afgelopen 25 jaar Kunstmaand hun sporen op het eiland hebben achter gelaten.’
Zoals Hennie Broers
Hennie Broers stapte in 1999 de wereld van goud en zilver binnen. Zilver is haar specialiteit. In 2015 en 2018 behaalde ze haar masters voor het werken met duurzaam zilver. Ze is daarmee de eerste in Friesland en één van de weinigen in Nederland. Daarnaast is het haar gelukt om twee aansprekende prijzen met haar werk te behalen. De cultuur Ondernemersprijs in 2010 en in 2018 de Europese wedstrijd voor kleine objecten in duurzaam brons van Prometheus. Haar inspiratiebron is de natuur. Ook bijzondere gebeurtenissen en uitzonderlijke menselijke prestaties drukken hun stempel op haar werk. Daarnaast schuwt zij de samenwerking met andere hedendaagse kunstenaars niet, wat resulteert in bijzondere kunstsieraden. Zilver combineert ze veelvuldig met organische materialen zoals edelstenen, ebbehout en naalden van het Afrikaanse stekelvarken. Van elk ontwerp wordt slechts één exemplaar gemaakt. De eigenaar bezit hiermee een handgemaakt zilveren unicum.
Bea van Twillert
Jarenlang was zij betrokken bij de organisatie van Kunstmaand Ameland. Haar schilderijen ontstaan door vegen, schuren en poetsen in transparante lagen. Al schilderend met aandacht voor de huid van de verf, ontstaat de compositie en worden de kleuren veelal gemengd op het doek. Haar werk is kleurrijk maar niet heftig. In haar thema’s staan het huis en het portret centraal. Doorgaans neergezet in een ruimte van stilte en harmonie. Bea van Twillert exposeert samen met Frans Beelen in de doopsgezinde kerk in Nes.
Frans Beelen
Frans Beelen maakt opvallende, speelse en kleurrijke sieraden. Het zijn blikvangers die het midden houden tussen chique klassiek en eigentijds exotisch. Hun sierlijke vormen doen denken aan de jugendstil, maar ook aan vormgeving uit andere culturen. Ieder sieraad is uniek, met een eigen karakter. Met textiel als basis maakt Frans combinaties met allerlei vindmateriaal zoals kralen, mineralen (gepolijst en ruw), schelpen enz. Haar feilloze gevoel voor kleurencombinaties komt in ieder uniek sieraad duidelijk naar voren. Het zijn pronkstukken, waaraan het secure handwerk dat eraan vooraf is gegaan, evenals het plezier waarmee ze gemaakt zijn, zijn af te lezen.
Rachel van Baalen
We weten het nog. Kunstmaand 2016. Rachel en haar metamorfose van de Amelander vuurtoren. Na de Kunstmaand werd de vuurtoren weer rood-wit beschilderd, en was haar kunst verdwenen. ‘Het leek mij altijd mooi om een grote miniatuurversie van de toren te maken, zodat de mensen er toch nog naar konden kijken. Dit jaar was het zover. Via via bemachtigde ik een vuurtoren die ik omtoverde tot mijn kunstwerk uit 2016. In het Natuurcentrum laat ik een installatie zien met daarin een 2.25 meter hoge miniatuurversie van Vuurtoren Ameland. Op de video is te zien hoe ik deze vuurtoren eerst heb omgetoverd tot een look-a-like van de rood-witte toren. Daarna heb ik deze vuurtoren overgeschilderd met het ontwerp dat ik in 2016 op de echte toren mocht schilderen. Het geheel combineer ik met ander schilderwerk. Bezoekers kunnen hierdoor op een nieuwe manier kennis maken met het bijzondere project van toen. Ik zal zelf een deel van de Kunstmaand aanwezig zijn voor kennismaking.’
Hermien Buytendijk
Bij hetzelfde Natuurcentrum, maar dan buiten op het blotevoetenpad exposeert Hermien Buytendijk haar beelden. Al meer dan dertig jaar verbeeldt Hermien Buytendijk haar fantasie in inmiddels oeverloos veel sculpturen van keramiek. Dromen en woordspelingen worden in driedimensionale vorm met de hand opgebouwd. De verwondering over de wereld om haar heen en haar ervaring met tekenen en etsen komen als een verrassende combinatie in de klei tezamen. Voor haar geldt: ‘Niets is wat het lijkt’. Haar mens- en dierfiguren worden met lichte spot neergezet. Ze probeert de mensen neer te zetten in hun doen en laten zoals ze zijn: ‘De beelden drukken vaak iets uit wat ik zelf doe’. Met een gevoel voor het absurde, overstijgen haar unica de werkelijkheid maar komen heel herkenbaar over en roepen op zijn minst een glimlach op. De beelden zijn gemaakt van steengoed of porselein en zijn hoog gebakken, vaak van een likje goud voorzien. De laatste jaren is er een serie grotere buitenbeelden ontstaan die van een dikkere laag glazuur voorzien zijn en onlangs zijn er een paar in brons gegoten.
Botanical Print Artist Collective Carola Mokveld, Marijke Raijmakers, Sigrid Klinkenberg en Elisabeth Viguie-Culshaw
Het Botanical Print Artist Collective is een internationale groep van kunstenaars. Bij het maken van kunst is de natuur hun inspiratiebron en gebruiken zij bladeren en bloemen als ingrediënten. Door middel van een speciaal procedé maken zij botanische prints, die uniek zijn. Carola, Sigrid en Marijke uit Nederland en Elisabeth uit Schotland hebben elkaar ontmoet tijdens een masterclass die zij volgden bij de uit Israël afkomstige botanical print kunstenaar Irit Dulman. Alle vier zijn zij gegrepen door de bijzondere techniek van botanical printing en het werken op een zo duurzaam mogelijke wijze met materialen uit de natuur. De afgelopen jaren hebben zij technieken gedeeld, samengewerkt en nieuwe botanical print mogelijkheden onderzocht. Voor het eerst sinds 2019 komen zij nu samen voor een tentoonstelling bij Kunstmaand Ameland. Bij Boomhiemke in Hollum. Mixed media, kunstboeken en textielwerk worden geëxposeerd. Zij zullen tijdens de Kunstmaand gezamenlijk werk maken. Bezoekers kunnen meekijken of meedoen aan workshops. Tevens zal er een eendaagse masterclass zijn, waar bezoekers zich voor in kunnen schrijven.
Amelander Kunstenaars (AAK)
Ritskemoei in Buren
Is er een mooiere plek om te verbeelden dan Ameland? De Amelander kunstenaars laten zich inspireren door het eiland. Het is niet verwonderlijk dat Ameland tal van kunstenaars herbergt. Deze kunstenaars hebben zich verenigd in de AAK. Dit jaar bestaat de AAK tien jaar. Dat laten ze niet zomaar voorbijgaan. Kom de hele maand november 2021 naar onze expositie in Ritskemoei in Buren én online. En laat u verrassen!
Project Kooiduinen, Kooiplaats Buren
De Kooiduinen zijn dit jaar weer het toneel van een bijzonder kunstproject, waar kunstenaars uit Zweden, Finland, Denemarken, Nederland en Spanje kunstwerken maken direct in de natuur. Hannah Streefkerk zal de eerste week van de maand november rondleidingen geven in de Kooiduinen. Hannah heeft ook de kunstenaars bij elkaar gezocht, en weet daarom meer over hun motieven en werk.
Project ‘De Tijd’ Smoel kunstwerkplaats Brink Ballum
Met dit project willen ze de tijd tot uitdrukking brengen. Tijd waarin licht en donker elkaar afwisselen.
Maar ook een tijd die lijkt te hebben stilgestaan. Stil gestaan door de pandemie en die gelijktijdig ook een proces van beweging en verandering teweeg heeft gebracht. En ook een tijd die hoop kan brengen.
Hochwasser Ruud Lanfermeijer Fletcher Hotel-Resort Amelander Kaap Hollum
Ruud Lanfermeijer is behalve beeldend kunstenaar en interactive performance designer/scenograaf ook curator en docent. Hij is als docent en studieleider verbonden aan onder andere de afdeling Interactive performance design bij de faculteit Theater van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Voor de Kunstmaand Ameland werkt hij aan het project Hochwasser waarvan de opbrengst gaat naar de getroffenen van de overstroming dit jaar in het Ahrdal. De plek waar de kunstenaar sinds 2010 woont en werkt.
Bijzondere deelname uit Estland Roosdunen Ballum Eili Soon en Mare Saare
Eili Soon is net als Mare Saare één van de weinige glasblazers in Estland. Eili Soon heeft vijftien jaar ervaring op het gebied van glas. Ze is gefascineerd door traditionele glastechnieken en probeert via vormen en kleurvariaties op te gaan in nieuwe technieken. Vroeger was Mare Saare een stadsmeisje, maar tegenwoordig brengt ze haar tijd door op het platteland waar de natuur constant haar kleine werkplaats binnenkomt door de deur en de ramen. Daarom staat op de voorgrond van haar werken de natuur en haar kwetsbaarheid.
Anton Dona, Beelden ’t KoaikersHuus in Buren
Naast zijn rondleidingen op het eiland tijdens de Kunstmaand exposeert Anton Dona nu ook met beelden. Gedachten op papier bij de beelden van Anton Dona. Een abstract beeld zonder titel. Een beeld zonder titel geeft meer ruimte voor de toeschouwer.
De nieuwe creatieven met het project Lost Connections
Ellis Schoonhoven
We zijn de verbinding met onszelf, met de natuur, met elkaar, met de essentie van ons bestaan kwijtgeraakt. Lost Connections is een verhaal van hoop, van geloof, van de kracht van het verbinden van vrouwelijke energie. Onze emoties zijn versluierd. Leef je ware identiteit of draag je een sluier? De sluier als metafoor voor de barrière tussen de fysieke en spirituele wereld. Kant is afkomstig van draden – levensdraden – die door verbinding een sterke en delicate stof worden. Deze contrasten zijn een symbool van het leven zelf, net als duisternis en licht. Ze zijn allebei dezelfde energie. Lost Connections is een dringende zoektocht naar ontwaken. Mogen we de vrouwelijke kracht en overvloed herstellen in onze relaties, op persoonlijk, tribaal en collectief niveau: mens, dier, plant. Renaissance 2020, roept Moeder Aarde. De vrouwelijke energie is de aarde waaruit alle dingen worden geboren. Het is tijd om opnieuw verbinding te maken.
In de kerk van Ballum is in de maand november een absoluut uniek object te bewonderen. De grootste kanten sluier ter wereld. Het oude kant is verkregen door donaties. Oud, antiek kant – ontstaan vanuit een grote diversiteit aan kanttechnieken – is vermaakt en verbonden tot een groot 3D object van 4 meter hoog en een cirkel met een diameter van 7 meter. Deze gigantische sluier is vormgegeven door naaisters uit het hele land. In het handgemaakte kant voel je de aandacht en de bezieling. De sluier heeft vele metaforen en symbolieken. De sluier geeft bescherming, filtert licht en ademt continu. Ellis Schoonhoven heeft gekozen voor de sluier om daarmee de positie van vrouwen in de kunst – en de totale wereld – aan de kaak te stellen. Ze wil vrouwen een podium geven. Ook op Ameland tijdens de Kunstmaand wil ze vrouwen betrekken in dit proces. Lost Connections zal bestaan uit een tentoonstelling, film en performance.
Shura Glasmacher (project Lost Connections)
Zichtbaar, tastbaar en voelen vanuit je ziel. Tijdens de Kunstmaand brengt Shura met ‘Squared’ de elementen samen door middel van beweging, kleur en energie. Communicerend met trilling, de taal van het dieper voelen, creëer jij je unieke blauwdruk. Het is een ontdekkingsreis naar de balans in jezelf en met de ander. ‘Squared’ is een beleving om te verbinden met je onderbewustzijn. Bewegend met pastelkrijt op muziek vertelt je lichaam zonder woorden wat er gezien mag worden en wat er nu aandacht vraagt. Om te herinneren wie je in essentie bent en uit te nodigen om voluit te ‘zijn’. ‘Vanuit de danskunst ben ik uitgegroeid tot Soul Reader. Als performance artist creëer ik, geïnspireerd door de natuur en de relatie tussen de buitenwereld en onze binnenwereld. Het is mijn wens jou op zielsniveau te connecten, jezelf te zien, in beweging te komen, te voelen en los te laten. Zodat jijzelf kan ervaren.
Conny van Rijn (Project Lost Connections)
Verbeelder onder gebruikmaking van o.a. fotografie en tekenkunst. ‘De wereld rondkijkend, valt mijn blik ergens op, ik zie. Intuïtief besluit ik te fotograferen. Pas later en soms héél veel later, weet ik waarom ik voor het beeld viel, waarom ik het zag. Het raakte ergens aan, het maakte iets in mij wakker. Vaak wil ik het opgeroepene voelbaar maken en word ik uitgenodigd om een laagje toe te voegen. Op verschillende manieren reageer ik op de oproep met wisselend materiaal zoals plexiglas, boomblad en boomschors of geltexturen. Soms tekenend, een andere keer solderend of bordurend. Mijn serie ‘See me, feel me’ bestaat uit originele, onbewerkte foto’s, maar ook bewerkte exemplaren die ik tijdens Kunstmaand Ameland zal exposeren. ‘Misschien raken mijn beelden ook iets in jou, zonder dat je mijn verhaal kent. Je mag het bewerkte beeld aanraken… sluit je ogen, tast’.
IJssculpturenmakers Jeroen Advocaat en Rolf Döderlein de Win Terras The Sunset
Jeroen Advocaat studeerde in 1999 af aan academie Minerva in Groningen als (medisch) illustrator. In 2002 richtte hij zijn bedrijf Centipede op om zijn illustraties en sculpturen aan te bieden. Hij heeft zich sinds die tijd gespecialiseerd in het maken van grote sculpturen in zand, beton en ijs, en reist voor dit werk de hele wereld over. Dat hij met ijs uit de voeten kan, was afgelopen jaar te zien in het programma IJsmeester - een koud kunstje op SBS6. Hij haalde hierin de finale. Aan dit programma deed ook Jostan Döderlein de Win mee, die het vak van zijn vader leerde. Het is zijn vader Rolf die naar Ameland komt, om afwisselend met Jeroen Advocaat ijssculpturen te maken op het terras van strandpaviljoen Sunset in Hollum. Met zijn taferelen wil Döderlein de Win vragen oproepen en de mens een spiegel voorhouden. Hij beheerst allerlei disciplines, van beeldhouwen tot grafiek en olieverf, en zal naast de ijssculpturen ook enkele andere staaltjes van zijn vakmanschap laten zien. Rolf Döderlein de Win komt op de eerste en derde zaterdag van de Kunstmaand, Jeroen Advocaat werkt de tweede en vierde zaterdag van november aan zijn ijssculptuur.
Nieuwe locaties Kunstmaand 2021
Harbour Roland de Jong Orlando exposeert vlakbij de boot op de veerdam kunst voor buiten.
Baarsma mode in Nes Janneke Hoogerheijde en Sacha Wendt
Het werk van Janneke bevindt zich op het snijvlak van textiel en schilderkunst. Sacha heeft een eigen tassenlabel. Unieke en kunstzinnige tassen.
Duinoord in Nes Marjan Smit, Hans Oosting, Welmoed Reitsma
Marjan Smit is glaskunstenares. Ze maakt aan haar branders kleurrijke fantasiebeestjes. Ze zijn volledig ontsproten aan haar ongeremde fantasie. Hans Oosting maakt installaties en schildert. Welmoed Reitsma is fotografe. Haar werk dat te zien zal zijn tijdens de Kunstmaand gaat over de mens als zin zoekend wezen.
Molen Nes Marjan Eggels, buiten: Simon Woudwijk en Henk Hulzebos
Marjan Engels: textiel. Ze is geïnspireerd geraakt door de sjablonen van architect Pierre Cuypers. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat Cuypers is overleden. Hier op Ameland is de Sint Clemenskerk in Nes van oorsprong een ontwerp van Cuypers. Deze kerk is in februari 2013 door brand verwoest, inmiddels weer opgebouwd en sinds 2016 weer in gebruik. Simon Woudwijk: schilderijen/beeldhouwwerk/fotografie. Henk Hulzebos: beeldend kunstenaar – RVS.
De Klok in Buren Henk Schouman
Henk Schouman: grafiek. Hij bedacht een eigen versie van het verhaal rond het Paard van Troje en illustreert dat met houtsneden.
Elzenhoeve in Buren doet weer mee Rafael Martig
Rafael Martig: schilderijen. In zijn werk legt hij de link tussen wetenschap en kunst.
Welvaart in Hollum Hans Berkhout
Hans Berkhout: schilderijen. Zijn manier van werken en zijn zicht op dingen geeft ook voor de bezoeker een verrassend, soms dromerig zicht op de realiteit.
Stalhuus van familie Hatzmann als residence-locatie Nicolette Peters en Gigja Reynisdóttir
Nicolette Peters exposeert op twee locaties tijdens de Kunstmaand Ameland. In Nes exposeert Galerie November enkele van haar tekeningen, gecombineerd met de zilverkunst van Hennie Broers en tekeningen van Bettie Spits. Gigja Reynisdóttir: een IJslandse kunstenares woonachtig in Bergen. Haar werk bestaat voornamelijk uit tekeningen (op bladeren) en objecten, zogenoemde cut-outs.
Project Kunstenaars van de toekomst: ‘Daarmee verbinden we ons jubileum met de toekomst’ Bachelor of Theatre in Interactive Performance Design
IPD staat voor Interactive Performance Design, een opleiding die hoort bij HKU Theater. De studenten aan deze opleiding richten zich op het creëren en onderzoeken van nieuwe (theatrale) mogelijkheden binnen interactiviteit en performance. Zowel op technisch vlak door geavanceerde technieken als puur analoog, dus zonder stekker. Uitgangspunt is daarbij steeds het ontwerpen van een verhalende ervaring gecombineerd met een zintuigelijke ervaring. Voor dat doel richten ze zich onder meer op het ontwikkelen van performance tools, waarbij technieken worden ingezet die met publieksgedrag, geluid, beeld en interactie te maken hebben. Het werk van een IPD’er is te zien in het theater, op festivals en in musea en in publieke ruimtes. Een IPD’er is de visionair van de toekomst! Aan de Kunstmaand Ameland doen zes studenten van deze afdeling van de HKU mee. Zij maken op diverse locaties interactief werken, die bij elkaar een kunstroute vormen.
Hollum Hotel-restaurant Dolores Peter Kiewied en Tess Joanne Palmans
Behalve studenten van de HKU biedt de Kunstmaand Ameland dit jaar ook jonge studenten van de opleiding Creatief Vakman van het Friesland College de gelegenheid om ervaring op te doen als exposant. Amelander Peter Kiewied, 23 jaar, maakt exclusieve meubels, waarbij hij alledaagse voorwerpen in een bijzonder jasje steekt door middel van vakmanschap en aandacht voor details. Zoals hij zelf verwoordt: ‘Ik ben van mening dat details een meubel echt af kunnen maken en een voorwerp meer persoonlijkheid geven. Ik creëer deze details met kapotte skateboards. De skateboards hebben al heel wat meegemaakt. Blijdschap omdat een nieuwe truc eindelijk lukt, pijn omdat je gevallen bent, je eerst kickflip, een 10 stair, een klagende buurman: elk skateboard heeft wel een eigen verhaal en daarom geniet ik er enorm van om ze te gebruiken als materiaal.’ Peter is zelf een fanatiek skateboarder, in de werkplaats van zijn vader bouwde hij zijn eigen skatebaan.
‘Ik ben Peterselie, en ik ben metaalbewerker, meubelmaker en houtdraaier. Ik begin een stukje woodcarving op te pakken en in de toekomst wil ik ook gaan sculpturen. Na mijn stage bij Heere’s Huys heb ik veel houtkennis en flink wat meubelvisie erbij gekregen. Zo heb ik mijn focus op de details van de producten ontwikkeld, want dat maakt je product nou zo uniek. Er mag best wat liefde en tijd in een werkstuk zitten. Een half jaar later las ik een quote van Ray Eames, een wereldberoemde designer: ‘Details are not the details, they make the product.’ Dit sprak mij zo enorm aan, het is exact mijn visie.’
Meedoen met de kunstmaand Ameland geeft hem inspiratie en plezier. ‘Ik zit bomvol ideeën.’ Ook de interactie met de bezoekers spreekt hem aan. ‘Mijn denkproces delen met andere mensen.’ Peter gaat aan ‘het werk’ bij Dolores. Hij neemt zijn draaibank en gereedschappen mee. Een kunstenaar van de toekomst in actie.
Peter krijgt in november in hotel/restaurant Dolores in Hollum op gezette tijden gezelschap van Tess Joanne Palmans, die dezelfde opleiding volgt en onder meer werkt met zilver.
Twee wandelroutes In Ballum: Miniature People van Michel Tilma
In Nes: Foto’s Rob Sweere
Michel Tilma uit Leeuwarden beoefent miniatuurfotografie. Hij gebruikt daarvoor poppetjes voor modelbouw. ‘In 2012 nam mijn leven een andere wending. Meerdere hersenbloedingen zorgden ervoor dat ik het roer om moest gooien. Tijdens mijn revalidatie werd duidelijk dat creativiteit en ruimtelijk inzicht niet meer aanwezig waren. Ik kocht een digitale camera en ging op pad. Na de ontdekking op het internet van kunstenaar Slinkachu, begon ik september 2016 met het fotograferen van de miniaturen op verschillende locaties in Leeuwarden. Met een rugzak vol met miniaturen speur ik Leeuwarden af op zoek naar de juiste locaties. In 2019 heb ik besloten om de miniaturen in het centrum van Leeuwarden te laten staan.
De man zittend op het bankje, maakt onderdeel uit van de Miniature People Leeuwarder route. Het is één van de 56 taferelen, die ik de afgelopen twee jaar in de binnenstad van Leeuwarden heb geplaatst. Het doel was om de binnenstad van Leeuwarden vanuit een ander perspectief te zien. De miniaturen worden één met de omgeving. De hoop dat mensen er blij van worden. Beide doelen zijn behaald. ‘Het is niet wat je overkomt dat je leven vormt, maar hoe je er mee omgaat.’ Op uitnodiging van de Kunstmaand heb ik in Ballum een kleine route uitgezet met taferelen die een link hebben met kunst’.
Rob Sweere Straatleven, een wandelroute in Nes
Hoe hard we ook proberen onze straten schoon te maken, de natuur is niet te stoppen en de plantjes blijven door de kieren groeien. Streetlife is een serie portretten van deze kleine helden, ze krijgen hun eigen op maat gemaakte studio en spotlight.
Het laatste woord is aan de directeur van de Kunstmaand Ameland: Geestelijk vader en inspirator Pieter Smit
Het is 1996. In een brainstormsessie praat de directeur van de VVV Ameland, Pieter Smit, met burgemeester Roel Cazemier en directeur van Wagenborg, Geert Dokter over de economie en het welzijn van het eiland. In die tijd zaten er alleen met mooi weer veel gasten op de boot. Het was zaak om het toeristenseizoen op Ameland te verlengen. Zo ontstond het idee voor de Kunstmaand in de maand november. De kunstmaand heeft een sterk gestel en groeit uit tot een prestigieus en volwassen evenement. Naar Wikipedia te oordelen een vermeldingswaardig gegeven. Implicerend dat de Kunstmaand een belangrijk onderdeel is van Ameland.
Hoe verliepen de eerste jaren vraag ik aan Pieter Smit
‘De eerst vijf jaren werden we door sommigen verguisd. ‘Het lukt je nooit’ werd er gezegd. Misschien was dat juist wel de reden om door te gaan. Deuren die dicht zijn maak ik graag open. Ik doe het zeven jaar en dan bepalen we of er nog een toekomst is, heb ik gezegd.’ Het promotiebudget was klein. Maar dankzij de brede netwerken die Pieter Smit heeft, wist hij de Kunstmaand Ameland tot een steeds groter succes te maken. ‘Ik ben geen kunstkenner, maar wel een stimulator, een ideeënontwikkelaar. Ik heb mensen gezocht die mij konden helpen.’
En die vond hij ook!
De Kunstmaand werd een succes dankzij de hulp van heel veel vrijwilligers. Er zijn meer dan 150 vrijwilligers in touw voor dit evenement, dat in de novembermaand een gestage bezoekersstroom naar het eiland genereert. Het aantal bezoekers dat speciaal voor de Kunstmaand naar Ameland komt groeit ieder jaar. Enthousiaste vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten om elk jaar weer de Kunstmaand tot een warm en welkom kunstevenement te maken. Zo is er een selectiegroep die Gitte Brugman, artistiek leider van de Kunstmaand, ondersteunt. Een werkgroep voor de podiumkunsten en de poëzie-literaire avonden. Mensen die kunst gaan ophalen of wegbrengen. De vele suppoosten. Er is zoveel dat achter de schermen gebeurt.
‘We wilden van 25 jaar Kunstmaand een groot feest maken. Helaas liet het budget, voornamelijk door het coronavirus vorig jaar, dat niet toe. Kunstmaand 2020 kon in verband met het Covid-19 virus en de daarmee samenhangende maatregelen niet doorgaan. Dit heeft de Kunstmaand wel geld gekost, waardoor er dit jaar iets minder financiën beschikbaar zijn. Op het aanbod van de kunst is niet bezuinigd. Door het stopzetten van de subsidie van provincie Friesland in 2021 wordt het lastig dit evenement te continueren. Maar daardoor ook een uitdaging tot hoe de voortzetting er uit zou kunnen gaan zien.’
Kunstmaand 2021
De organisatie selecteert elk jaar een internationaal gezelschap van kunstenaars. Vroeger voeren de Amelanders naar de Oostzee voor handel, nu brengen ze uit deze regio kunst naar Ameland. The Nordic Art Connection. Dit jaar zijn er, in verband met de Coronapandemie, meer kunstenaars van dichtbij uitgenodigd. Al blijft de internationale kunst ook nu op de Kunstmaand te bewonderen.
‘Vorig jaar was er geen Kunstmaand. Ik ben benieuwd hoe het dit jaar zal zijn. Dit jaar met onder andere het project: kunstenaars van de toekomst. Daarmee gaat een groot deel van mijn wensen in vervulling. Een podium bieden voor jonge kunstenaars. Hoe mooi is dat’!, zegt Pieter.
Tot straks in de maand november. Naar het jubileum 25 jaar Kunstmaand Ameland. U bent van harte welkom.
Stichting Kunstmaand Ameland
Bureweg 2
9163 KE Nes Ameland
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0519-546 561