BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Amelander fotografen exposeren in de vuurtoren

Laaiend enthousiast zijn ze. Bijna in de wolken. De drie Amelander fotografen, Rinnie Wijnstra, Herrinette Koert en Anja Brouwer. Zij exposeren op de achtste verdieping van de karakteristieke Amelander vuurtoren. Een wel heel bijzondere plek. Daar verrassen ze de bezoekers met hun schitterende foto’s. Gelet op de reacties van de beklimmers van de toren een schot in de roos. De foto’s geven een gevoel van herkenning, verbazing en een rustpunt in de klim naar de top. Je kunt er ook op een stoel gaan zitten. Om even uit te blazen en te genieten van kunst op hoog niveau. Vanaf juli 2021 houdt de AAK (Amelander Amateur Kunstenaars) in samenwerking met de Amelander musea een permanente foto-expositie in de vuurtoren van Ameland. De coördinatie van de tentoonstelling is samen met de Amelander musea in handen van Val Tatarinov, deelnemer van de AAK en ontwerper van de website amelanderkunstenaars.nl.

De vuurtoren van Ameland

De vuurtoren van Ameland werd in 1880 in opdracht van Koning Willem III gebouwd en telt vijftien verdiepingen. De imposante verschijning is gebouwd van gietijzer en is 55 meter hoog. Sinds 2005 is de toren niet meer door de kustwacht in gebruik. De karakteristieke lichtbundels laten nog altijd hun stralen over het eiland schijnen en de vuurtoren is nu geopend voor publiek. Een uitgelezen kans om de 236 treden van de trappen te bedwingen, deelgenoot te worden van het schitterende en unieke panorama en onderweg te genieten van exposities.

Fotograaf Rinnie Wijnstra

‘Over fotografie is heel veel te vertellen, maar goede foto’s zeggen alles in één keer. Mijn portfolio biedt een selectie van mijn werk, gefotografeerd in het veelzijdige Amelandse landschap, dat elke dag anders is. De foto’s vertellen mijn verhaal en laten zien dat fotografie mijn passie is. Mijn ambitie is dat meerdere mensen van mijn foto’s kunnen genieten.’
Veel foto’s deelt hij via de social media. Rinnie exposeert ook in Galerie Ameland in Nes. Een prachtige galerie midden in het bruisende Nes. Daar kunt u de fotograaf ook in levenden lijve tegen komen. U kunt Rinnie volgen op fotoameland.nl en Facebook en Instagram: fotoameland.

Fotograaf Herrinette Koert

‘Een foto maken is voor mij soms het maken van een ‘kiekje’ maar meestal meer dan dat. Foto’s maken is voor mij me bewust zijn van mijn omgeving, kijken naar wat ik zie, genieten van hetgeen zich voor mijn camera afspeelt. Genieten van de plek waar ik op dat moment ben. Tijdens het maken van foto’s zijn een aantal begrippen voor mij van betekenis: luchten, water, zee, strand, duin en bos; natuur. Aanvullend zijn stilte, rust, ruimte, vrijheid en echtheid, elementen die een grote toegevoegde waarde voor mij hebben.’
Herrinette is werkzaam bij Stichting Kunstmaand Ameland. Daarnaast werkt ze af en toe bij Warenhuis- en boekhandel van den Brink. U kunt haar volgen op Natuurlijk Vastgelegd op Facebook en Instagram.

Fotograaf Anja Brouwer

‘Ik ben geboren en opgegroeid op Ameland. Daar is ook mijn passie voor natuurfotografie ontstaan. Als waddenfotograaf struin ik de kust af met m’n camera, op zoek naar mooie composities en licht. Ik geniet van de weidsheid, de stilte en de prachtige zonsopkomsten en zonsondergangen van Ameland. Naast het mooie, steeds wisselende landschap met z’n prachtige licht en kleurrijke luchten, fascineren grote groepen vogels me. Met mijn foto’s wil ik de schoonheid van Ameland en de Wadden delen. De Wadden zijn oneindig mooi!’
Op de website van Anja Brouwer, natuurlijkameland.nl kunt u haar volgen. Naast waddenfotograaf is Anja ook een bekend gezicht bij (sport)evenementen, is ze gecertificeerd vastgoedfotograaf en bedrijfsfotograaf. Anja heeft met haar natuurfoto’s meerdere prijzen gewonnen in grote fotowedstrijden. Haar foto’s zijn regelmatig te zien op exposities.

Eind september geeft Anja samen met fotograaf/vriend Martijn van Lokven haar eerste weekend workshop op Ameland. Wat voorop staat is geïnspireerd raken door de Amelander natuur en plezier beleven aan het fotograferen. Omdat de workshop al snel vol zat en er een reservelijst is, zijn Anja en Martijn bezig om extra workshops te organiseren in januari en april 2022.

Amelander (Amateur) Kunstenaars (AAK)

De invloeden van de steeds wisselende eilandnatuur, het voortdurend veranderen van het licht, het komen en gaan van het water roepen inspiratie en creativiteit op. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Ameland tal van kunstenaars herbergt. Deze kunstenaars hebben zich verenigd in de AAK. De AAK telt zo’n dertig kunstenaars met verschillende disciplines.
Rinnie, Herrinette en Anja exposeren tijdens de Kunstmaand Ameland in Buren. Natuurlijk exposeren de drie fotografen ook tijdens de Kunstmaand Ameland. In de mystieke novembermaand wordt het dorpje Buren bevolkt door onder andere de deelnemers van de AAK. Honkvast en met elk jaar weer een verrassend, vernieuwend aanbod van werk van Amelander Kunstenaars.

Maar nu zijn foto’s te bewonderen in de vuurtoren. Hoe ervaren jullie deze bijzondere foto expositie?
Ze hebben de expositie samen ingericht, samen met Val Tatarinov en Aleida Edes van de Amelander musea. Dat was best een grote klus. Een ronde, gietijzeren ruimte waar je niet zomaar een foto kunt ophangen. Alleen de uitstekende bouten in de toren boden gelegenheid om de foto’s op te hangen. ‘Het is ons uiteindelijk gelukt’, vertelt Anja Brouwer. ‘Het is een geweldige kans om op zo’n speciale plek te kunnen exposeren. Ik ben ook heel blij dat ik deelnemer ben van de Amelander Kunstenaars. Mede daardoor is deze expositie gerealiseerd.’

Herrinette Koert voegt daaraantoe: ‘De AAK ontwikkelt zich op een snelle, creatieve, positieve manier tot een groep enthousiaste Amelander Kunstenaars. Dat ervaar je niet alleen zelf maar dat merk je ook aan de reacties van de vele bezoekers op de locatie van de AAK in Buren tijdens de Kunstmaand. De Amelander Kunstenaars bemannen de expositieruimte zelf en worden zo deelgenoot van de positieve reacties van het kunstminnend kunstmaandpubliek’.

We moeten nog even wachten op de Kunstmaand, maar de vuurtoren van Ameland verwelkomt gelukkig weer bezoekers.
Op de achtste verdieping van de vuurtoren hangen naast het werk van de fotografen lijstjes met informatie over de makers van de foto’s èn een QR-code. Deze QR-code kun je met je telefooncamera scannen of fotograferen, dan kom je terecht op de pagina van de expositie op de website van de Amelanderkunstenaars. En anders kun je nog altijd het adres van de pagina gewoon in je browser intikken: amelanderkunstenaars.nl/vuurtoren
Op deze pagina kun je de fotowerken ook direct en eenvoudig bestellen. De foto’s kunnen worden afgedrukt in verschillende afmetingen en op verschillende materialen.

U bent van harte welkom in de vuurtoren van Ameland. Misschien heeft u straks thuis wel een stukje Ameland boven de bank hangen.

P7290265
P7290268
Amelander-fotografen
P7290264


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier