Ameland herbergt een aantal prachtige musea. De STAM (Stichting Amelander Musea) heeft zich in al die jaren flink ontwikkeld. Dat zijn in de eerste plaats vijf musea: Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude in Buren, het Natuurcentrum in Nes, het cultuur-historisch museum Sorgdrager, het Bunkermuseum en Abraham Fock (alle drie in Hollum). Bij die laatste hoort ook de reddingboot die door paarden de zee in getrokken wordt. Daarnaast horen de molens van Hollum en Nes bij de STAM en de eilander vuurtoren, die als attractie beklommen kan worden.
Net zoals de andere musea in Nederland waren de musea op Ameland tijdens de lockdown gesloten voor publiek. Behalve dat alle depots op het eiland wer-den opgeruimd, ging de uitwerking van geplande activiteiten gewoon door. En nu staan eindelijk de deuren weer op gepaste wijze open voor bezoekers, rekening houdend met de geldende voorschriften met betrekking tot de pandemie. Met een verrassend aanbod, enthousiaste medewer-kers en vrijwilligers. Het wordt een prachtig museumjaar op Ameland. Het streven van directeur William Beijaard gaat zeker werkelijkheid worden. ‘Ik wil onze musea interactiever maken, denk aan workshops, levendige rondleidingen’, aldus William. Dát en zijn vaardigheid om mensen te betrekken bij het prachtige concept Amelander musea zorgt voor een inspirerend en veelbelovend aanbod.
Dit jaar aantrekkelijke workshops
De workshop Zeemanskunsten in het cultuur-historisch museum Sorgdrager wordt verzorgd door Mathilde van der Weij uit Hollum. Mathilde staat te popelen om aan de slag te gaan. Mathilde is een eilandmens. Haar wiegje stond op het buureiland Terschelling. Ze is kalligraaf, een Middeleeuws schil-der. Een oud ambacht. En daarnaast heeft ze de passie om kinderen te begeleiden in de vorm van creatieve therapie. Alle woensdagmiddagen in juli en augustus verzorgt zij de workshops in het Sorgdragersmuseum in Hollum voor zowel kinderen als volwassenen. Een workshop van een uur.
De titel ‘Zeemanskunsten’ heeft zij bewust gekozen. Alle activiteiten refereren aan de materialen, die in het Sorgdragersmuseum te zien zijn en zo herinneringen vormen aan het eiland.
Zo is er een workshop voor kinderen van 6 tot en met12 jaar
Snoezy het zeepaardje schilderen. Of een walvis, een zeehond of de Amelander vuurtoren. Of je maakt een schilderij van je vakantie op Ameland.
Workshop wakend oog
Dit oog, zeelieden dachten dat ze zo beschermd werden voor de woeste zee, maak je op canvas-board met plastic doppen, touw en verf.
Workshops voor kinderen vanaf 13 jaar en volwassenen
Workshop windroos schilderen
Op canvasboard schilder je alle windrichtingen in mooie kleuren. Versier de windroos met de vuurtoren of een zeehond.
Workshop speksteen snijden tot amulet
Raspen, schuren, vijlen en polijsten dat is de techniek om van een ruwe speksteen een mooi sieraad te maken.
Workshop Juttersgeluk
Op canvasdoek maak je je op het strand geraapte vondsten, samen met verf tot een geweldige her-innering aan Ameland. Heb je nog geen strandwandeling gemaakt, er is juttersmateriaal aanwezig.
De workshops worden buiten gehouden in de sfeervolle tuin van het museum. Bij slecht weer in de filmzaal van het museum. ‘De workshops zijn laagdrempelig, iedereen kan meedoen. En we doen aan ‘upcycling’, we plaatsen oude dingen in een nieuw jasje’, vertelt een enthousiaste Mathilda.
In het Museum Swartwoude in Buren workshop Vilten en Breien voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar
Op alle dinsdagmiddagen in juli en augustus verzorgen Diana Edes en Yvonne Spoelstra deze speciale workshops.
Naaldvilten voor kinderen
Maak je eigen wollen figuurtje of schilderijtje met behulp van (gekleurde) wol en een naald.
Breien voor kinderen
Maak kennis met verschillende vormen zoals, breiring, punniken of gewoon naalden. Maak je eigen lapje, zakje, koordje of sjaaltje.
Diana Edes en Yvonne Spoelstra zijn zonder enige twijfel specialisten op het gebied van Amelander wol.
Sinds oktober 2019 is de Amelander wol gecertificeerd Amelands Produkt. ‘Dit is voor ons een erkenning dat de wol een hele goe-de kwaliteit heeft maar ook laat zien dat de manier waarop de schapen gehouden worden en de wol geproduceerd wordt helemaal voldoet aan de eisen van deze tijd. Bij het duurzaam produceren van wol en garens houdt het wat ons betreft niet op: door toepassen van diverse mooie ambachten verwerken we de wol tot prachti-ge werkstukken die bij een goede verzorging lang mee kunnen gaan!’
‘Ik wil onze musea interactiever maken’, vertelt William Beijaard
‘Ik word enthousiast van bestaande initiatieven zoals die van Dutch Wavemakers.’ Dutch Wavemakers is een community van topsporters, studenten en young professionals met een passie voor water en energie. Het doel is wereldwijd bewustzijn creëren rondom de gevolgen van klimaatverandering. De community pleit voor circulaire economie. Dutch Wa-vemakers werkt samen met ambassadeurs met een natuurlijke passie voor water. Het gelukkige toeval wil dat Jelle Westra, ambassadeur van Dutch Wavemakers, op Ameland woont. Onlangs gaf hij een aantal keren een online gastcollege in het Natuurcentrum Ameland. Op een interactieve manier wil hij jonge mensen betrekken bij de bewustwording over water en energie. Dat beviel zo goed, dat Jelle werd uitgenodigd om in het Natuurcentrum een heus Water-Lab in te richten.
Water-Lab: Ontdek en verwonder je over de kracht en de energie van het water!
In het Natuurcentrum kan de bezoeker in de Practicumruimte op vaste dagen en tijden deelne-men aan het daar georganiseerde Water-Lab. Tijdens het Water-Lab worden onder deskundige bege-leiding van Jelle Westra allerlei proefjes gedaan, die de kracht en de energie van het water op een speelse manier aantonen. De deelnemers beleven circa een uur vol verwondering en ontdekkin-gen, en de ohhs en ahhs zijn dan ook vaak en veelvuldig te horen. Een belevenis voor jong en oud. Zo maak je kennis met water- en luchtdruk, de werking van een tornado en het verschil tussen zoet en zout water. Kortom bele-ven, doen en ontdekken in het Water-Lab. Deelname aan de acti-viteit wordt aanbevolen voor kinderen op het basisonderwijs en kan alleen in combinatie met een bezoek aan het Natuurcen-trum. De ticketprijs is inclusief dit bezoek.
‘Alle veranderingen beginnen met educatie’, vertelt Jelle. Na een succesvol afgeronde opleiding, Kust- en Zeemanagement, heeft Jelle zijn keuze laten vallen op duurzame energie. Ameland is de proeftuin van Nederland qua duurzaamheid. Internationaal gezien een koploper! Geen wonder dat Jelle zich op Ameland zich als een vis in het water voelt. Een niet onbelangrijk detail hierbij is dat Jelle ook van surfen houdt.
Plastic Festival op 14 augustus van 13.00 uur tot 17.00 uur
‘Dat is gelet op de Covid-maatregelen nog onder voorbehoud’, zegt Jelle. ‘Het festival omvat kunst, theater, muziek en workshops voor kinderen. Locatie parkeerterrein voor het Natuurcentrum. Toegang tot het festival is gratis. ‘Zo wordt de grote walvis voor het Natuurcentrum gevuld met plastic. En mogen de kinderen al dat plastic afval eruit halen. Plastic hoort niet in een walvis. Er is ook een gedichtenwedstrijd. De 20-jarige Alysha Bunicich van Ameland, in 2021 gekroond tot Miss Beauty of Friesland, vormt de jury van deze crea-tieve wedstrijd.’
De koffie die geschonken wordt tijdens het festival komt van het Amelander Koffiehuys & Branderij. Eerlijke koffie die op ambachtelijke wijze tot stand is gekomen.
Alle workshops, interactieve deelname aan het Water-Lab kunnen online geboekt worden. Reserveer een plekje via www.amelandermusea.nl en ontdek zo ook hoe veel moois er te beleven valt bij de Amelander musea.