BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

De groeten van Ameland

In het meest oostelijke dorpje Buren, aan de Hoofdweg die het dorp vanuit Nes naar de Kooiplaats doorsnijdt, staat een groot pand. Ben je wel eens door Buren gefietst of gereden? Dan kwam je er hoe dan ook langs. Een mooie witte vierkante gevel met grote ramen aan de straat, twee ramen bovenin en aan de rechterkant daaraan vast een gevel met een puntdak, echt niet te missen als je door Buren rijdt. In dat grote pand zat voorheen de Troefmarkt die werd gerund door Maya en Dennis Ytsma. Heel veel jaren het vaste adres in het kleine rustige dorpje voor de dagelijkse boodschappen, de beste vleesproducten uit eigen slagerij en natuurlijk de bekroonde droge worst van Dennis.

Het pand is groter dan je van de voorkant doet vermoeden en loopt helemaal door naar de par-keerplaats erachter zoals de vaste klanten van de Troefmarkt weten. Er liep voorheen een passage van de voorkant naar de parkeerplaats achter het pand. Het pand van 600 vierkante meter was toentertijd verdeeld in verschillende gedeel-tes, een worstmakerij, een su-permarktmagazijn, koffiekamer, vleeskoelingen en natuurlijk de doorloop van de voorkant naar de parkeerplaats. De supermarkt werd voorheen jarenlang met veel plezier gedreven door de ouders van Maya, Ben en Lyda de Kruijff en daarna overgenomen door Dennis en Maya.

De wordtmakerij, die onderdeel was van de supermarkt waar de ambachtelijk droge worsten ge-maakt werden door Dennis en Wolter, is op het hele eiland be-kend. Beroemd is de Amelander droge worst ook in Friesland ge-tuige de prijs die Dennis ermee won in 2009. De supermarkt was een verbinding in het dorp waar de nieuwtjes uitgewisseld werden en iedereen welkom was voor boodschappen maar ook voor een praatje. Na alle jaren met plezier gewerkt te hebben zijn Dennis en Maya gestopt met de supermarkt in 2019, deden een jaar iets rusti-ger aan maar wel was de worst-makerij in vol bedrijf. Er begon-nen zich daarna ook nieuwe plan-nen te vormen voor het enorme pand. Een aantal ideeën werd bedacht, gewikt en gewogen en uiteindelijk werd de knoop door-gehakt.

Een fantastische indoor avontu-ren glow-in-the-dark minigolf-baan is er gebouwd in het achter-ste deel van het pand. Met daarbij aan de voorkant een gezellige open koffiekamer waar u kunt nagenieten van een potje uniek avonturengolf, met daarbij een lekkere versnapering en een drankje. Aan diezelfde voorzijde is tevens een sfeervolle en gezellige streekwinkel gecreëerd.

Dennis en Maya zijn samen met collega Wolter die al jaren bij hun werkzaam was dit compleet nieu-we bedrijf begonnen. Om dit al-lemaal te realiseren werd de win-kel van binnen volledig gestript, alles ging eruit. Het werd een grote ruimte en vandaar uit wer-den er muren neergezet die de ruimte verdeelden in twee ge-deeltes. Het grootste gedeelte, ongeveer 300 vierkante meter aan de achterkant werd met een scheidingswand gereserveerd voor de indoor avonturengolf-baan. Van de rest van de ruimte aan de voorkant, bij de grote ra-men ontstond zo een lange ruim-te. Aan de straatkant werd de toegangsdeur van de supermarkt eruit gehaald. Daar kwam een groot kozijn voor in de plaats en nieuwe zwarte openslaande toe-gangsdeuren werden aan de lin-kerkant geplaatst zodat er een geheel nieuwe entreeplaats kwam. Ook de gevel van buiten werd gestript, de rode banners die de supermarkt goed lieten opvallen en in het oog sprongen werden eraf gehaald, die pasten niet bij de nieuwe streekwinkel. De gevel werd afgetimmerd met zwarte planken en de golfplaten die binnen in de streekwinkel terugkomen. Een grote luifel met daarop het logo: ‘De groeten van Ameland’ siert de gevel boven de entree. De bakken met helmgras bij de voordeur en de meerpalen om de deuren open te houden maken dat je zo door de deuren naar binnen stapt. Een mooie entree waardoor je je welkom voelt om als je langsfietst of -rijdt af te stappen en naar binnen te komen, vertelt Maya. De muur die het pand verdeelde werd aan de kant van de avonturengolf hele-maal geschuurd, geschilderd en geïsoleerd, met hulp van familie en vrienden. De grote ruimte voor de indoor avonturengolf werd zo startklaar opgeleverd aan het bedrijf dat de golfbanen ging realiseren.

In de streekwinkel waar je naar binnen stapt, herinneren alleen de vloertegels nog aan de super-markt. Alles is compleet verbouwd en in een style die je nergens anders vindt en uniek is. Want niets in de streekwinkel of de koffie- en theekamer is door een marketingbureau of binnenhuis-architect bedacht. Alles qua in-richting is volledig door Maya samengesteld, bedacht en gecre-eerd. Dat levert een grote huise-lijke ruimte op, die aanvoelt alsof je er woont. Van lamp tot vloer-kleed, van toonbank tot plantjes op tafel en van hoge tafel gemaakt uit orgelpijpen tot wandtegels echt alles komt uit haar creatieve geest. Daarbij is Dennis erg handig en maakte hij de steigerhouten kasten voor in de winkel, het wastafelmeubel voor de wasbak in het toilet, het steigerhouten worstenrek en nog vele andere dingen. Terwijl Dennis bezig was met verbouwen hield Wolter de worstmakerij draaiende en kon de worstverkoop ondertussen ge-woon doorgaan.

Een grijze tegelvloer met een lange bar waarachter nog een lang mooi donker werkblad is, voor Maya om de Amelander be-legde broodjes aan te maken en de gevulde koeken te bakken. Het keukenblok in de hoek en de koffiemachine ernaast staan mooi te glimmen met alle kopjes en thee op de planken erboven. De heerlijke arabica koffie die ze schenken kun je samen met een heerlijk broodje to go meenemen. De broodjes zijn allemaal belegd met echte Amelander streekpro-ducten, natuurlijk met de ver-schillende soorten huisgemaakte worst en met Amelander kaas en Amelander meerval. Zodra de horeca weer open kan, kun je lekker gaan zitten in de koffieka-mer met een broodje maar voor nu kun je alles mooi verpakt to go meenemen. Het leuke is dat op de deur achter de bar alle heerlijke koffies, thee, broodjes, muffins en gevulde koeken staan geschreven, in Maya haar mooie handschrift, die er te koop zijn.

De bar van bijna vijf meter lang heeft een mooi donkergrijs blad en is aan de zichtkant afgewerkt met steigerhout, golfplaten en een stenen muurtje aan weerszij-den. De toonbank van de streek-winkel heeft dezelfde gebruikte golfplaten als decoratie. De com-plete achterwand is behangen met fotobehang van een oude fabriek met warmrode stenen. Deze ‘stenen’ achterwand met leuke kleine ramen geven de streekwinkel een fijne uitstraling en past er helemaal bij, allemaal uit de koker van Maya haar mood-boards. Aan de raamkant, gelijk rechts als je binnenkomt, een leuke hoge tafel van orgelpijpen die gemaakt is door ome Joop Edes van kerkorgelpijpen die nog ko-men uit 1886, het jaartal staat er onderop geschreven, vertelt Maya lachend. Aan deze tafel staan vier barkrukken en er hangen mooie simpele peertjes boven. In het midden van de streekwinkel staat een lage koeling afgewerkt met steigerhout waarin alle ge-koelde Amelander streekpro-ducten liggen uitgestald die ze verkopen. Op het prachtige unie-ke, lichtgroene antieke dressoir tegen de achterkant van de lage koeling staan twee grote metalen vaten met de heerlijkste Italiaan-se olijfolie uit Sicilië en lekkerste Spaanse Andalusische olijfolie die je zelf kan tappen. Daarnaast ver-kopen ze ook nog vele andere fijne oliën en bijzondere azijnen, kant-en-klaar in flessen. Aan de andere kant, als afscheiding van de streekwinkel en de koffieka-mer staat een prachtige kast in dezelfde antieke style en licht-groene kleur. In die kast staan de mokken die Maya liet bedrukken met de logo’s die bij de verschil-lende soorten droge worsten horen. Op een schap staan thee, chocolademelkballen, Amelander mosterd en waddenzout uitge-stald. Dit creatieve duo levert een streekwinkel vol met de Amelan-der producten die het eiland in-middels rijkelijk produceert.

Achter de toonbank van de streekwinkel hangt het worsten-rek van steigerhout tegen de wand dat Dennis zelf gemaakt heeft. Daar hangen alle vier soor-ten ambachtelijke Amelander droge worst, naturel, peper, knof-look en de runderworst. De droge worsten worden handgemaakt in de slagerij, achter de streekwin-kel en huisgerookt in de rookkast. Naast de ambachtelijke Amelan-der droge worsten maakt Dennis samen met Wolter ook nog Ame-lander spek, Amelander grill-worst, Amelander gerookte kipfi-let, Amelander leverworst of Amelander kookworst die natuur-lijk allemaal te koop zijn in de streekwinkel. In een kast langs de wand staat het Amelander bier en meel en de verschillende wad-dendelicatessen uitgestald.

In de rest van de ruimte heeft Maya een koffie- en theekamer ingericht met meubels, naar haar eigen inzicht. Wat het tot een bont maar zeer gezellig huiska-merachtig geheel maakt. Het plafond is met oude golfplaten bekleed en vormt door de roest-plekken en het houten raamwerk erover heen een mooi geheel met de rest van de koffie- en theeka-mer. Die golfplaten hadden nog wat voeten in de aarde, die moes-ten opgehaald worden in Etten, een dorp vlakbij de Duitse grens en daarna nog helemaal schoon geschrobd worden. De koeien-huid, een cadeau van de moeder van Maya, de kleden op de vloer onder de verschillende zitjes, allemaal verschillende lampen, de stellingkasten voor de ramen met planten en lijstjes maken het een plek waar je je thuis voelt. Waar je heerlijk kunt zitten aan de lange stamtafel en kijken naar alle men-sen die voorbijkomen. De stamta-fel, die ze van Dennis’ moeder kregen, en het zitje met de blau-we bank staan op een verhoging die met een zelfgemaakt zwart hekje is afgezet. Ook de twee metalen lockers om de jassen op te hangen voor de gasten van de indoor avonturengolf tegen de achterwand maken het echt tot een geheel. De wand bij de ver-hoging heeft Maya ander fotobe-hang gegeven, een behang van steigerhouten delen met zachte kleuren die terugkomen in de meubels en inrichting.

De ingang met twee klapdeuren naar de indoor avonturengolf geeft niets prijs van wat daar achter te beleven is. Helaas is de indoor avonturengolfbaan nog niet open maar zodra die open mag kunt u dat lezen in de Ame-lander. Voor nu nodigen Dennis, Maya en Wolter u van harte uit in de streekwinkel ‘De groeten van Ameland’ in het hartje van Buren en bent u voor een echte Ame-lander droge worst nog steeds en alweer aan het goede adres.

Amelandfoto-avonturengolf-19
Amelandfoto-avonturengolf-15
Amelandfoto-avonturengolf-11
Amelandfoto-avonturengolf-8
Amelandfoto-avonturengolf-7
Amelandfoto-avonturengolf-1
Amelandfoto-avonturengolf-4


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier