• 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

William Beijaard nieuwe directeur van de Amelander musea

Amelander William Beijaard (37) uit Buren is de nieuwe directeur van de Amelander musea. Het bestuur van Stichting Amelander Musea heeft hem per 1 januari 2021 benoemd. Een uitdaging voor William waar hij heel veel zin in heeft. Een baan die hij ambieert en waar hij zijn schouders onder zet. Een Amelander beijveraar in hart en nieren.

Stichting Amelander Musea

William Beijaard volgt Joop de Jong, zijn voorganger op, die na 40 jaar stopt. In al die jaren heeft de STAM (Stichting Amelander Musea) zich flink ontwikkeld. Er zijn in de eerste plaats vijf musea: Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude in Buren, het Natuurcentrum in Nes, het cultuur-historisch museum Sorgdrager, het Bunkermuseum en Abraham Fock (alle drie in Hollum). Bij die laatste hoort ook de reddingboot die door paarden de zee in getrokken wordt. Daarnaast horen de molens van Hollum en Nes bij de STAM en de eilander vuurtoren, die als attractie beklommen kan worden. Er werken zo’n 25 mensen bij de stichting en er zijn rond de 120 vrijwilligers.

William Beijaard

Hij is een vlotte verschijning, goed gekleed en gericht op de mensen om hem heen. William Beijaard is de oudste zoon van Jan en Trees Beijaard uit Buren. Twee ondernemende zusjes heeft hij en een broer die momenteel studeert voor architect aan de universiteit van Delft. William komt uit een gezin met doorpakkers, ondernemers, mensen met ambitie.

‘Ik had een plezierige, stabiele jeugd. Hutten bouwen in het bos. Genieten in de natuur. Mijn ouders hadden drukke werkzaamheden. Mijn vader werkte voor het GAK en later bij installatiebedrijf Oud als administrateur. En mijn moeder had en heeft nog steeds het kinderkledingwinkeltje ‘Hello You’ in Buren. Op vakantie gingen we eigenlijk niet. Al ben ik wel eens met mijn vader op Schokland in een museum geweest.’ Museum Schokland is een openluchtmuseum in de Noordoostpolder dat zich toelegt op de geschiedenis van het voormalige eiland Schokland in de omringende polder. Het museum is gelegen op de toenmalige woonterp van Middelbuurt. Een archeologisch monument vol bijzondere bodemschatten. Een plek waar eeuwenlang mensen woonden. Een plek ook waar mammoetresten werden gevonden. Een gegeven dat refereerde aan de fascinatie van de jonge William die toen bovenmatig geïnteresseerd was in, jawel, dinosauriërs. Ook oma Tinie wist daarvan. William ging altijd naar haar toe als hij naar de timmerclub ging. Oma Tinie kocht met grote regelmaat bij Warenhuis van der Brink de uitgaven van speelgoedbotjes zodat William zelf een dinosauriër kon maken. Mis-schien waren dat wel de eerste zaadjes die geplant werden voor later…?

Levende zeepaardjes op het strand van Ameland

Onlangs werden door voorbijgangers op het strand van Ameland meerdere levende zeepaardjes gevonden. De Noordzee is op dit moment zeer koud en het is moeilijk voor de diertjes om in het koude water te overleven.
De dierenambulance heeft de dieren meegenomen en naar het Natuurcentrum overgebracht. William ging samen met zijn vijf-jarige dochter Lyeen direct op weg naar de bijzondere vondst. In het Natuurcentrum werden de gevonden zeepaardjes deskundig opgevangen. Zelfs zo goed, dat van de vijf gevonden zeepaardjes er vier in leven bleven. Het is bijna betoverend om ernaar te kijken. Voor Lyeen dé gelegenheid om een zeepaardje de naam Snoezie te geven.

Rachel van Balen

Ook betoverend zijn de nieuwe muurschilderingen in de aquariumruimte van het museum, on-langs gemaakt door de Groninger kunstenares Rachel van Balen. Zij verfraaide al eerder de imposante vissenruimte. In 2016 schilderde Rachel in het kader van de Kunstmaand Ameland, de vuurtoren van Ameland tot een kunstobject.
Bezoekers van de Kunstmaand konden een maand lang de kunstig beschilderde vuurtoren bekijken, daarna ging het er weer af en werd de Amelander vuurtoren in zijn oude rood-witte glorie hersteld.

Terug naar het eiland

Beijaard was na zijn studie bouwkunde en technische bedrijfskunde dertien jaar werkzaam op het vaste land. Eerst bij een bedrijf in Heerenveen en tien jaar bij Philips in diverse functies als productiemanager en de laatste drie jaar als internationaal projectleider. Hij kwam voor zijn werk op veel plekken in de wereld.
‘Dat doet wel iets met je. Het brengt ook het besef dat ons eiland Ameland een prachtige plek is om te leven, te werken en te wonen. Ik zag in het buitenland jonge mensen die in de fabrieken gingen werken. Ze werden opgehaald met een bus. Woonde je ver weg van de fabriek dan werd je al heel vroeg gehaald, maar ook weer heel laat thuisgebracht. Wij op Ameland kunnen misschien mopperen op het harde werken in de horeca of op andere plekken. Maar het is hier een hemel op aarde vergeleken met sommige andere plekken in de wereld.’

Hoewel hij veel van zijn werk hield en daarvoor ook zeer gewaardeerd werd, bleef zijn eiland trekken. Hij had heimwee naar Ameland. Het eilandgevoel, koffie om half tien, warm eten tussen de middag, de mensen, de natuur, de vrije ruimte. De laatste jaren reisde hij vijf dagen in de week naar zijn werk en weer terug naar het eiland. Met de half zeven boot weg en de half zes boot weer terug. Door de sneldienst en de centrale as werd dit een beetje makkelijker. Maar toch… Er werd een huis gebouwd in Buren voor het gezin Monique, William, Yannick en Lyeen. William heeft samen met zijn broer het huis ontworpen en grotendeels zelf afgebouwd. In de avonduren, na zijn werk bij Philips.

Mensen met hart voor het eiland

Zoals gezegd, het eiland ging steeds harder trekken aan Willi-am. Het bestuur van de STAM was op zoek naar een nieuwe directeur. Ze zijn elkaar met succes tegengekomen. William is het jaar 2021 begonnen met tomeloze energie. ‘Ik wil dat op mijn eigen manier doen. Een team vormen, samenwerken met diverse instanties, zoals gemeente Ameland, Wagenborg en anderen. Meer kunnen betekenen voor mensen die net als ik nu aan de wal werkten of werken. De gebouwen van de musea zijn, met uitzondering van de vuurtoren, nu door de gemeente Ameland ondergebracht bij de STAM. Wij zijn op zoek naar recreanten en Amelanders die hart voor het eiland hebben. We willen mensen enthou-siast maken om ons te helpen. Op alle vlakken. Bij deze doe ik een oproep om je aan te melden. We hebben mensen nodig voor de schoonmaak en timmermannen voor het onderhoud van de gebouwen. Mensen die excursies kunnen geven. Ook op het maatschappelijk gebied hebben we een goed overleg met de gemeente Ameland. Er is in ons museumbestand plek voor heel veel mensen. Er is werk aan de winkel! Kun je ons helpen, meld je aan!’

Er staat veel op stapel

William Beijaard is zijn werk gestart in een wel heel bijzondere en bizarre tijd. Midden in de lock-down, midden in de pandemie. Concreet betekent dit dat de musea gesloten zijn voor publiek. Behalve dat alle depots werden opgeruimd, William is een voor-stander van nette werkplekken, ging de uitwerking van geplande activiteiten gewoon door.

Zoals het projectplan Waker en Wachter. Een plan van de Stichting de Ouwe Pôlle in samenwerking met Astrid Nobel. Concreet houdt dit in dat op een centrale plek buiten het dorp Hollum twee betonnen sokkels met bronzen verrekijkers geplaatst worden. Deze verrekijkers zijn gericht naar de twee grote rijksmonumenten aan weerszijden van het dorp: de vuurtoren (waker) en de kerktoren (wachter). In de kijkers worden specifieke elementen van de vuurtoren en de kerktoren uitgelicht. De locatie van het belevingspunt is in de Tonnenduinen, direct langs het fietspad. Het observatiepunt wordt in op-dracht van de Ouwe Pôlle gebouwd. De Stichting Ouwe Pôlle en het Dorpsbelang Hollum zijn eigenaar van het object.

Molenproject Nes. Molen De Phenix in Nes krijgt een ondergrondse bezoekersruimte, waarin ook een oliemaalinstallatie komt. Met deze installatie kunnen oliehoudende zaden verwerkt worden tot farmaceutische producten. De werkzaamheden zijn bijna afge-rond, waarna de afbouw kan plaats vinden. Zo komt er een winkeltje en is er een ruimte voor het ge-ven van workshops.

‘Ik wil onze musea interactiever maken’ vertelt William. ‘Denk aan workshops, levendige rondleidingen.
Ik word enthousiast van bestaande initiatieven zoals die van ‘Dutch Wavemakers’. Dutch Wavemakers is een community van topsporters, studenten en young professionals met een passie voor water en energie. Het doel is wereldwijd bewustzijn creëren rondom de gevolgen van klimaatverandering. De community pleit voor circulaire economie. Dutch Wa-vemakers werkt samen met am-bassadeurs met een natuurlijke passie voor water. Op Ameland gaf Jelle Westra, ambassadeur van Dutch Wavemakers, woonachtig in Nes, onlangs een online gast-college in het Natuurcentrum Ameland. Op een interactieve manier wil hij jonge mensen betrekken bij de bewustwording over water en energie. Ook aan-sluiten bij MadNes is een uitdaging. We houden de deur open voor plannen en innovatieve ideeën.’

Exposities

Expositie De Vennoot. Medio juni 2021. De vennoot bestaat honderd jaar. Het werd opgericht in 1921. Vroeger mocht iedereen in Buren waar de schoorsteen een jaar lang rookte, er vee weiden. Sinds de oprichting van De Vennoot gaat dit via aandelen, iets wat volgens de betrokkenen vrijwel nergens anders voorkomt in Nederland.

Expositie 10 Jaar Amelander Amateur Kunstenaars. Aansluitend aan de Kunstmaand Ameland 2021 tot en met de voorjaarsvakantie, tot 7 maart 2022. Een jubileumexposi-tie van de Amelander Amateur Kunstenaars (AAK). De AAK heeft in de maand november tijdens de Kunstmaand Ameland een honk-vaste plek in Buren.

Beide exposities zijn in het Landbouw- en Juttersmuseum Swart-woude in Buren. Voor meer informatie kijk op de website van de Amelander musea. Daar vindt u een uitgebreid aanbod. Met binnenkort een nieuw reserveringsysteem. In een nieuw jasje, ook de plek waar je excursies kunt boeken, bijvoorbeeld naar het bos, de eendenkooi, het strand, het wad, de vuurtoren. Een ontmoeting met Ameland. Alle medewerkers van de musea op Ameland staan te popelen om weer bezoekers te ontvangen. Straks als de deuren weer opengaan bent u van harte welkom!

De Amelander drummer William Beijaard, bekend van ‘Gang is alles’, roffelt de deur open als directeur van de Amelander mu-sea naar een verrassend cultureel historisch, natuurbewust, maat-schappelijk en duurzaam Ameland. Met oog voor de toekomst. En met respect voor de normen en waar-den van het eiland.

P3040066
P3040067
P3040069


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2023
Uitkomstdata 2023

Disclaimer

Contactformulier

© 2023 De Amelander. Alle Rechten Voorbehouden. Design by Webtool4all