• 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Leo Kanger neemt na 46 jaar afscheid van de Hollumer supermarkt

Een bijzonder verhaal, dat is het. De geboren en getogen Amelander Leo Kanger neemt na 46 jaar afscheid van zijn werk bij supermarkt Coop in Hollum. ‘Sinds mensenheugenis werkt hij al in de supermarkt’, merkt Klaas Touwen uitgever van ‘de Amelander’ op. ‘Ik ken hem al van jongs af aan’. Alle reden om op zoek te gaan naar het geheim van Leo’s standvastige, langdurige werkplek. 46 jaar vaste gewaardeerde kracht bij ondernemersfamilie Bakker. Is het de saamhorigheid van de Hollumers? De kracht van het bedrijf? Of is het Leo zelf?

Een vaste baan in 1975
De zeventienjarige Leo Kanger komt net van school als hij een vaste betrekking krijgt in de supermarkt bij Douwe Bakker senior. Net zo oud als de opa van Douwe Bakker junior, die zo’n 100 jaar geleden op zeventienjarige leeftijd vanuit de gang bij zijn moeder aan de Westerlaan begon met venten. De eerste aanzet voor de latere supermarkt. Later werd er voor het huis aan de Spinhuisstraat in Hollum een winkel gebouwd. Dat is nu Café de Bok.

Meerdere winkeltjes speelden een belangrijke rol in het dorp Hollum. Ameland maakte mooie tijden mee in de jaren vijftig, door het opkomend toerisme en het meegroeien daarin. In de jaren die volgden richten drie winkeliers, Hendrik Engels, Douwe Bakker en Cor Wijnberg samen de ‘BV HEDOCO’ op. Ze slaan de handen ineen, Hendrik Engels met de Sparorganisatie, Douwe Bakker (tweede generatie) met de Vivo en Cor Wijnberg met de Végé. Samenwerken was een belangrijke drijfveer. Zeker voor de toenmalige ontwikkeling van het toerisme in Hollum. Enige tijd na het overlijden van Cor Wijnberg scheidden de wegen van de mannen zich weer en heeft Jan Engels zich met zijn warenhuis gevestigd aan het Zwanenplein (nu Novy) en is Douwe Bakker verdergegaan met de supermarkt aan de O.P. Lapstraat.

Douwe Bakker senior
‘Leo was mijn buurjongen, ik weet precies wanneer hij geboren is; 3 december 1957. Als vakantiekracht kwam hij ons helpen in de supermarkt. Eigenlijk is hij al langer dan 46 jaar werkzaam in het bedrijf. In 1976 verhuist de supermarkt naar de O.P Lapstraat. In 1978 en in 1986 is er een he-inrichting van de winkel. En in 1997 wordt het C1000.’ In 2001 geeft Douwe senior het stokje over aan Douwe junior. De derde generatie Bakker. Maar vader en zoon zijn het roerend met elkaar eens: Leo Kanger is in al die jaren met zijn tijd meegegaan. De ontwikkelingen gingen snel. Werden de bestellingen in de beginjaren gedaan met een boekje, later werd dit geautomatiseerd. Leo volgde menig cursus aan de wal.

Ik vraag Douwe Bakker senior: ‘Kun je in één zin een omschrijving geven van Leo Kanger’?
Het is even stil maar dan zegt hij volmondig: ‘Leo is een harde werker, hij behandelt de zaak als was die van hem zelf’.

Douwe en Jolanda
‘De waardering voor Leo is heel groot! Zijn vertrek is een verlies voor het bedrijf. De laatste jaren is er veel veranderd. Leo pakte alles op, alle afdelingen had hij onder de knie. Wij hebben naast veel vakantiekrachten, ook veel andere vaste medewerkers die al heel lang bij ons bedrijf werkzaam zijn.’

Ondernemersfamilie Bakker, drie generaties en honderd jaar ervaring
In 2008 switchte Douwe Bakker junior van C1000-ondernemer naar COOP. Een bewuste keuze. ‘Ik voel me er goed bij’, vertelt Douwe. ‘COOP heeft ruim 300 winkels in heel Nederland. Het is een coöperatie, van en voor klanten. We hebben een groot en uitgebreid assortiment. Een prima organisatie, kortom een goede supermarkt!’ In het voorjaar van 2020, stond Douwe samen met zijn vrouw Jolanda aan de vooravond van een indrukwekkende nieuwe ontwikkeling van de supermarkt in Hollum. Een nieuwe, prachtige, grote supermarkt. Op dezelfde vertrouwde plek. Met een verrassende uitstraling, groot parkeerterrein, voldoende plek voor fietsen en 1.171 m² aan winkelruimte. Een nieuwe COOP. Leo heeft dus een groot deel van de ontwikkeling van de supermarkt in Hollum meegemaakt. De helft, kun je wel zeggen. Samen met de tweede en derde generatie Bakker. Met de kers op de taart: een toekomstbestendige supermarkt in Hollum. Maar wat vindt Leo er zelf van? Volgens Douwe Bakker senior heeft Leo een heel goed geheugen.

Leo Kanger
‘Als jonge jongen had ik een seizoenbaantje bij de Sparwinkel van Boomhiemke, tegenover de Ambla. In 1973, ’74 en ’75 werkte ik daar samen met onder andere Klaas Touwen. Vijftien, zestien jaar waren we. De ouders van Klaas hadden een caravan op Boomhiemke. Zij brachten de weekenden en de grote vakantie daar door. Zij waren bevriend met de familie Bakker. In die tijd had Boomhiemke veel jeugdkampen met tenten. Dat is allang niet meer zo. Er is in de loop van de jaren veel veranderd.

Na mijn eindexamen van de MAVO ben ik in de supermarkt gebleven. Ik kreeg een vaste baan. Heel graag, ik wist het zeker, wilde ik op Ameland wonen en werken. In 1975 in de Spar aan het Zwanenplein. Op 16 juni 1976 gingen we van de relatief kleine supermarkt naar een grotere aan de O.P Lapstraat. In de loop der jaren volgden meer ontwikkelingen. Met buurman, werkgever Douwe Bakker senior had ik een uitstekende relatie.
We maakten veel leuke dingen mee, zoals die keer dat er heel veel sneeuw lag in het dorp. We werden gebeld door Jo en Matje IJnsen. Of we de boodschappen konden komen brengen. Zij woonden onder aan de dijk, buiten het dorp. Hoe moesten we dat doen? Samen met Douwe senior zijn we met paard en arrenslee de boodschappen gaan brengen. De familie Bakker kon overigens rustig op vakantie gaan. Ik runde, samen met de andere medewerkers de supermarkt. Ik heb nooit spijt gehad om bij de supermarkt in Hollum te gaan werken. Het was een mooie baan. Vooral ook omdat het goed te combineren was met mijn hobby’s. Ik kreeg alle vrijheid om die uit te voeren.’

Fokschapen
Leo is samen met zijn broer Pieter-Jan en zijn zoon Pieter een gepassioneerd schapenboer. ‘In maart nam ik altijd drie weken vakantie op om de schapen te helpen bij het lammeren. Mijn broer deed dat ook en nu ook mijn zoon. Zo hadden we een flink aantal weken beschikbaar voor de schapen. Aanvankelijk waren de schapen gehuisvest in de boerderij van onze ouders in het dorp. Nu hebben we een schuur aan de Badweg en zijn de schapen weg uit het dorp. De boerderij is onlangs helemaal in stijl herbouwd. De realisatie van drie appartementen is nu bijna gerealiseerd. Mijn tweede hobby is de paarden-reddingboot van Ameland. Veertig jaar steek ik samen met andere vrijwilligers vele uren in het levend houden van deze traditie. Ook dat kon alleen omdat ik de gelegenheid kreeg om werk en hobby te kunnen combineren.’

De kracht van samen doen
‘Soms werd ik weleens aangesproken door vaste gasten: ‘werk je hier nog?’ Je kent en herkent elkaar in de supermarkt. En dat kun je laten merken door elkaar te begroeten.’ Er is altijd dat wel-komgevoel als je de COOP op Ameland in het hart van Hollum bezoekt. Steevast krijg je een begroeting. Straks niet meer van Leo als medewerker van de COOP, maar gewoon van Leo zelf.

Afscheid op 1 maart 2021
Hoe dat afscheid eruit zal zien dat weten ze bij de COOP nu nog niet. Door het Coronavirus is alles anders. Maar wat we wel weten is dat Leo aangetoond heeft dat mooie herinneringen, prachtige plekken innemen in een mensenleven. En ja, ook door het samenwerken, met elkaar ervoor gaan, meegaan met ontwikkelingen en de dingen doen die je leuk vindt. En ja, het ligt ook aan de mens Leo Kanger. Hij heeft het toch allemaal maar gedaan! Wat we ook weten is dat de schapen een onbekommerde lammertijd tegemoet gaan. Verder ziet hij wel wat er gebeurt.
Het ga je goed Leo!

Paardenreddingboot-Leo-Kanger
P2260057-002
leo-2
P2260061-002
leo


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2023
Uitkomstdata 2023

Disclaimer

Contactformulier

© 2023 De Amelander. Alle Rechten Voorbehouden. Design by Webtool4all