• 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Hoe Amelander kids tijdens lockdown fit blijven

Hoe beleven ouders en kinderen de lockdown op Ameland? Alle kinderen, en ouders, moeten wennen aan thuisonderwijs. Of je nu in Rotterdam, Maastricht of op een Waddeneiland woont. Juffen en meesters doen hun best om de moed erin te houden bij de kinderen. Met online lessen en opdrachten wordt hen structuur geboden. Maar in het landelijke nieuws zie je dat ‘de Coronakilo’s er aan vliegen’ en de gameverslaving onder kinderen een groeiend probleem wordt. Sportverenigingen zijn gesloten, de gymlessen op school zijn weggevallen en veel actieve uitjes zijn afgeblazen. Als ik zo op Facebook scrol, zie ik wel een groot verschil tussen hoe de jeugd op Ameland deze lockdowns doorkomt en hoe de jongelui in de stad zich moeten vermaken. Omdat ik een redelijke kijk op beide ‘werelden’ heb, deel ik mijn ervaringen in deze Coronaperiode met jullie.

Dubbelleven Leeuwarden/Ameland

Sinds drie jaar hebben wij als gezin een soort van ‘dubbelleven’. Dat klinkt spannend en uitdagend en dat is het ook wel. We zijn eigenlijk permanent op vakantie. Door-de-week wonen we in Leeuwarden en in de schoolvakanties en weekenden reizen we naar Ameland voor ons recreatiebedrijf, Appartementen De Vlindertuin te Nes. Onze kinderen gaan in Zuiderburen, een nieuwbouwwijk van de Friese hoofdstad, naar school. Zelf werk ik fulltime aan de wal als docent duurzame bedrijfskunde bij de groene hogeschool, Van Hall Larenstein. Sinds maart draag ik nauwelijks nog colberts, jurkjes, panty’s en hakken want ik sta niet meer voor volle collegezalen ‘op te treden’. Ik zit verslonst met pantoffels en een joggingbroek tegen een computer te praten. Alle lessen moeten immers via Teams. Manlief, Michiel Mosterman, werkt als projectontwikkelaar van zonneparken en is inmiddels ook tien maanden vanuit huis zijn meetings aan het doen. Onze oudste, Hidde, zit in het eindjaar groep 8 en zijn broertje Jelle vermaakt zich in groep 6. Het hebben van twee woonplaatsen is niet een vooropgezet plan. Soms lopen dingen gewoon zo. Het familiebedrijf, dat Theo en Joke Mosterman hebben opgezet, wilden we doorzetten. En zo konden we ook mooi die theorielessen bedrijfskunde van mij en die zonnepanelen van Michiel op De Vlindertuin gaan toepassen. Tijdens de lockdowns bivakkeren we veelal op Ameland. Redenen? De verbouwing van het bedrijf coördineren, de gezonde en rustgevende woonomgeving en het feit dat we allemaal rustig in een leeg appartement kunnen werken. Ameland geeft ruimte! Het gaf me inzicht in de verschillen tussen Amelander kinderen en stadse kinderen in deze tijd, waarin we allemaal aan huis gekluisterd zijn.

Multitasken: gamen en lessen volgen

Als je van de nieuwbouwwijk in Leeuwarden een foto maakt met een drone, staat in 50% van de tuinen een trampoline. Hier op het eiland zie je ze nauwelijks. Eigenlijk ook wel heel logisch want waarom zouden de kinderen zich hier beperken tot 4 m2? Het strand/de wereld ligt immers aan hun voeten. De ruimte die het bos, de duinen en de zee de Amelander kinderen bieden, is een geweldig cadeau. Juist in deze moeilijke tijd biedt de natuur uitkomst om de kinderen fit te houden. Zowel mentaal als lichamelijk heeft deze woonomgeving de jeugd veel te bieden tijdens deze lockdown. Zijn de kinderen in de stad dan zielig? Nee hoor. In onze woonplaats Leeuwarden zijn wel speelveldjes tussen de huizen. Maar dat ziet er dus nét wat minder aantrekkelijk uit. En laten we eerlijk zijn, dat is het ook. De kinderen van een jaar of vijf vermaken zich nog wel met de schommel en een glijbaan. Maar juist die oudere groep grijpt eerder naar een zak chips om vervolgens op de bank te ploffen en er héél lang niet meer af te komen. Ouders moeten immers ook gewoon presteren voor hun werkgevers. Helemaal in deze tweede lockdown verwachten werkgevers dat je het thuis wel geregeld hebt. Minecraft en andere games draaien een mega omzet omdat kinderen het ‘saaaaai’ vinden buiten. En koud. Want het is natuurlijk ook geen zomer. Met name de jongens, ik spreek uit ervaring, zijn gevoeliger voor al die games. Ik vrees wel eens dat ze er vierkante ogen van krijgen, maar goed dat zullen meer moeders zich afvragen. Ook mijn agrarische studenten zitten tijdens mijn lessen Farming games te doen. Ze zeggen door de lockdown te kunnen ‘multitasken’. Colleges volgen én gamen tegelijkertijd! Gelooft u het? Amelander jongelui gamen ongetwijfeld ook. Maar ze worden toch veel eerder verleid om naar buiten te gaan. Uiteraard aangemoedigd door ouders die hier veelal zijn opgegroeid en de leuke buitenspellen nog wel weten van hun eigen jeugdjaren.

Beweegoefeningen

Onze jongens krijgen iedere week een beweegopdracht van school, die ze dan ook nog moeten filmen en als ‘bewijs’ dienen op te sturen aan juf. Deze week was de opdracht: een kussen zo lang mogelijk in de lucht houden met één hand. Het zijn oefeningen die ieder kind in de huiskamer kan doen. Want ook als je op een flatje woont, moet je de oefeningen kunnen doen. 

Fit blijven tijdens de lockdown

Hoe beleven ouders de lockdown met thuisonderwijs en in beweging blijven? Robert Kienstra, vader van Robbie (11) en Thijs (8), is zelf in een warm en actief gezin grootgebracht. Dat komt in deze Coronatijd zeer goed van pas. Robert vertelt: ‘Van mijn ouders heb ik geleerd hoe je van niets íets kunt maken. Wij gaan dus niet even wandelen of even fietsen. Nee, wij gaan altijd op avontuur! Kijk, dan klinkt het voor de kinderen natuurlijk al veel aantrekkelijker om er op uit te gaan.’
Zoals zoveel ouders zijn ook Robert en zijn vrouw Petra tijdens de lockdown gewoon aan het werk. Hoe combineren ze dat met huiswerkbegeleiding van de kids? Robert: ‘Petra heeft niet een volledige baan en flexibele uren, zodat onze kinderen de aandacht krijgen die ze nodig hebben.’
Het gezin van Robert Kienstra kreeg in december zelf Corona en ging in quarantaine. Thuiszitten dus. Niets voor Robert en zijn actieve jongens…. ‘Maar toen we weer beter waren, hebben we de gezonde zeelucht opgezocht. Op Ameland is ruimte genoeg, we weten de plaatsen op te zoeken waar je niemand tegenkomt. Zo zijn we, toen we weer beter waren, met elkaar gaan sleerijden van de duinen!’
De kinderen van Robert en Petra zijn graag buiten en absoluut geen ‘stilzitters’. Robbie en Thijs moeten wat ondernemen. Robert: ‘Extreem veel spelen bij vriendjes zit er nu niet in. Je moet toch uitleggen hoe de Corona-spelregels zijn en niet overal naar binnen vliegen. Iedereen leeft momenteel wat in een ‘bubble’. Ze spelen met wat vriendjes uit de straat en we gaan er als gezin lekker op uit, bijvoorbeeld door te snoeken. Ons dagritme is: ’s ochtends huiswerk en na het eten in de middag er op uit. Toen we uit quarantaine kwamen, hoefde ik niet gelijk in de winkel te staan want de kerstvakantie kwam er achteraan. Petra, mijn vrouw werkt zoals gezegd ook. Maar we wisselen elkaar af, zodat we het thuisonderwijs kunnen organiseren en er toch ook met de kinderen op uit kunnen. Zo houden we het leuk.’

Eigenlijk hebben de jongelui het hier op het eiland best goed voor elkaar, lijkt het wel! Blije koppies die veel buiten zijn.

Overgewicht de baas: nieuwe initiatieven

Welke nieuwe projecten worden er momenteel op Ameland opgezet om beweging en gezondheid te stimuleren? In de afgelopen editie van De Amelander stond een artikel over de ontwikkeling dat er een Nationaal sportakkoord ligt. Ook gemeente Ameland zal hier uitvoering aan gaan geven. Het Nijntje-beweegdiploma is zo’n prachtig initiatief voor de allerkleinsten. Maar eveneens voor de oudere jeugd, en jongvolwassenen, zijn er voldoende ideeën om aan fitheid en gezondheid te werken. Het is immers bekend dat fysieke en mentale gezondheid samenhangen. Sportbuurtcoaches Brenda Metz en Martine Kienstra ontwikkelen de eilandbrede programma’s. Dit alles uiteraard in goed overleg met de diverse betrokken partijen: alle basisscholen, Burgemeester Waldaschool, Stichting Sociaal Cultureel Werk Ameland en de gemeente. Zelf kunnen de buurtcoaches uiteraard niet alle lessen verzorgen, daar is het programma te divers en te veelomvattend voor. Hun rol is om de verbinding te leggen tussen de verschillende sportaanbieders op Ameland.

De Krajicek Foundation

Via subsidies van onder andere de Krajicek Foundation worden deze winter meer beweegactiviteiten ontwikkeld. Voor de jongeren onder ons: Richard Krajicek, de oprichter van de Foundation, won in 1996 Wimbledon. Met zijn foundation streeft hij naar gelijke kansen voor alle kinderen om dicht bij huis, in een sociaal veilige omgeving, minimaal 1 uur per dag te bewegen. 270.000 kinderen in Nederland groeien op in armoede, 1 op 12 leeft in een gezin waar niet genoeg geld is voor sport.

Project ‘Jeugd aan Zet’ is momenteel in ontwikkeling. Er is een flyer in de maak die huis-aan-huis en via de scholen verspreid gaat worden. De jeugd op Ameland wordt door dit project uitgedaagd om ‘van de bank te komen’ door o.a. op zoek te gaan naar de vier Amelander voetballen, die verstopt zijn ergens op Ameland. Op basis van beschrijvingen en tips via Facebook, worden ze op een spoor gezet. De prijs? Een tegoedbon die te verzilveren is bij een beweegaanbieder op Ameland.

Wad’n beweging!

Andere projecten die voor tieners worden georganiseerd zijn o.a. een darttoernooi, een snoekwedstrijd en het Gezond Kindermenu 2.0. Drie horecabedrijven hebben zich aangemeld voor het project Gezond Kindermenu 2.0. De jeugd kan aan de slag in de keuken om samen een heerlijk en gezond kindermenu te maken. Ze krijgen ook een horecacoach aangewezen die kan helpen om het menu, dat gemaakt wordt van Amelander producten, samen te stellen. Het winnende menu komt op de kaart van het restaurant van de horecacoach te staan. Hoe cool is dat! Het project wil op deze manier ook graag basisschoolleerlingen linken aan middelbare scholieren.
Ben je minder sportief aangelegd? Dan is deze creatieve opdracht misschien iets voor jou: maak je mooiste jutkunst! Ook dit project wordt beoordeeld door experts, in dit geval Amelander kunstenaars. Ook hiervoor is de prijs een tegoedbon, welke te besteden is voor een beweegactiviteit van Amelander sportaanbieders.

De Wintergames

Binnenkort starten de Wintergames. Zoals gezegd is er subsidie voor gemeentes om sport onder de jeugd te stimuleren. Daarmee kunnen de wintergames worden georganiseerd. Voorwaarde is dat het wordt afgestemd op de doelgroep jeugd van 13-27 jaar. In samenwerking met Ameland Adventure en Beach Ameland wordt Laser gamen, bubblevoetbal, archery tag mogelijk gemaakt voor de groep tieners.

Surf clinics, klimmen en nog veel meer…

In de eerste lockdown heeft Ameland Beach de kids surfclub opgericht. Er werden toen diverse surf clinics gegeven aan de Amelander jeugd. In het voorjaar, als de watertemperatuur weer wat vriendelijke wordt, krijgt dit een vervolg.
Ameland Beach zorgde tijdens de eerste lockdown, toen de sportverenigingen eveneens gesloten waren klimmen, paintballen en boogschieten voor de Amelander jeugd. Via posters, Facebook en Instagram werd bekendheid gegeven aan deze middagen en de opkomst was goed. Alle bovengenoemde buitenspellen konden Coronaproof uitgevoerd worden.
Esther Nobel, vakleerkracht Lichamelijke Opvoeding op de Burgemeester Waldaschool daagt de leerlingen uit tijdens deze winter-lockdown met verschillende challenges. Ze mogen kiezen uit touwtjespringen, jongleren, opdrukken, hardlopen, fietsen of de handstand. En het werkt! Je ziet dat de jongelui wordt gestimuleerd om het sporten weer op te pakken.

Laten we er met zijn allen een sportief jaar van maken! Meer weten over bovengenoemde activiteiten? Kijk dan op de toegevoegde flyer van Wad’n beweging en volg op social media Sport op Ameland.

aa010564-af3e-46d7-a9e8-445382e02779
358aa2a7-5fba-40c5-80bf-f21c29b87cff
Op avontuur: sleetje rijden op het strand.
Robbie (r.) en Thijs Kienstra (l.) zijn geen stilzitters.
Ameland Adventure en Outdoor Ameland organiseren leuke activiteiten voor kids in Coronatijd.


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2023
Uitkomstdata 2023

Disclaimer

Contactformulier

© 2023 De Amelander. Alle Rechten Voorbehouden. Design by Webtool4all