• 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Wim Kiewiet Schilderijen van Ameland

Wim Kiewiet is een Amelander schilder. Een bekende Amelander schilder. Ontegenzeggelijk wordt hij geïnspireerd door het eiland. De beelden van het eilander landschap staan op zijn netvlies, ze komen van binnenuit. Hij vereeuwigt het eilandgevoel. Zelf noemt hij het een hele mooie hobby, en lachend ‘een uit de hand gelopen hobby’. Wim Kiewiet is een graag geziene exposant op het eiland. Zijn werk is permanent te bezichtigen in kunstgalerie Ameland gevestigd aan de van der Stratenweg 4 in Nes. Naast Wim, zijn Richard Kiewiet (zijn broer) en fotograaf Rinnie Wijnstra de vaste exposanten. Wim is vanaf het begin betrokken bij de AAK (de Amelander Amateur Kunstenaars). Dit jaar exposeren de deelnemers van de AAK voor de negende keer in de maand november, tijdens de Kunstmaand Ameland, in twee vaste expositieruimten in Buren hun werk.

Over Wim

Wim is een geboren en getogen Amelander. Als klein kind hield hij al van tekenen en het schijnt dat hij al vroeg verteld heeft dat hij ‘later zou gaan schilderen’. Een opleiding aan de kunstacademie werd in die tijd niet als realistisch beschouwd. Hij volgde de studie bouwkunde en in het beroep van bouwkundig tekenaar kon hij veel creatieve ideeën kwijt. Na een aantal jaren aan de vaste wal te hebben gewoond voor studie en werk verhuisde hij terug naar Ameland. ‘Op een gegeven moment was het ‘later’. Ik schafte schildersspullen aan en heb als autodidact het schilderen me meer en meer eigen gemaakt’.

Wim is voortdurend op zoek naar kennis en technieken over de schilderkunst. Zo volgt hij een aantal winters workshops bij de Friese kunstenaar Jan Kooistra. Nog steeds heeft hij een nauw en goed contact met deze schilder. Zijn nieuwsgierigheid stelt hem in de gelegenheid om vragen te stellen. In het atelier van de bekende kunstschilder Henk Helmantel in Westeremden stelt Wim de volgende vraag: ‘Uit wat voor materiaal bestaan de panelen waarop u schildert?’ Helmantel geeft na wat aandringen het antwoord en voegt eraan toe dat dat materiaal nergens meer te krijgen is. Wim gaat op zoek naar dat materiaal en ontdekt dat er toch een bedrijf in Nederland is dat het nog maakt. Met een aanhangwagen vol keert hij terug naar Ameland. Hij maakt de reis vaker zodat zijn opslagruimte bij zijn atelier in Buren goed gevuld is. ‘Het is een prachtig paneel met fantastische eigenschappen. Alleen voor hele grote werken gebruik ik linnen schilderdoeken, anders wordt het werk te zwaar.’

Het realisme

Het realisme staat voor een type kunst die erop mikt de ons omringende (maatschappelijke) werkelijkheid zo nauwkeurig mogelijk weer te geven. Wim noemt zich een realistische schilder. ‘Niet alleen in het schilderen maar ook als mens ben ik een realist.’ Realisme is een kunststroming die door veel mensen mooi wordt gevonden. ‘Eigenlijk is dat realisme ook de rode draad bij de Amelander Amateur Kunstenaars.’

Deelnemer van de AAK

wat betekent dat? ‘Het is de betrokkenheid, het met elkaar doen. Samen dat eilandgevoel exposeren.’ Natuurlijk is het uiteindelijke doel twee mooie exposities van de AAK te realiseren, maar daar gaat een heleboel aan vooraf. Ook daarin helpt Wim mee. Zijn inspiratie en de uitvoering daarvan zijn bijzonder welkom! Een beroep doen op Wim kan grote gevolgen hebben.

Koster Theo Kiewiet benadert Wim Kiewiet met een bijzondere vraag

Toen de St. Clemenskerk in Nes in de vroege morgen van 5 februari 2013 door een brand werd getroffen, was niet alleen het gebouw zelf verwoest maar is ook vrijwel de gehele inventaris verdwenen. Ook het bijzondere altaarstuk, voorstellende de kruisiging van Christus met daarbij Maria en Johannes de Doper, ging in vlammen op. Het was een kopie van een schilderij dat de bekende schilder Hendrick ter Brugghen in 1625 gemaakt heeft. Het origineel hangt in het Metropolitan Museum of Art in New York. ‘The crucifixion with the Virgin and St John’.

‘Het zal ongeveer een maand na de brand zijn geweest toen koster Theo Kiewiet mij vroeg of ik het schilderij van de Kruisiging opnieuw wilde schilderen’, vertelt Wim. ‘Ik vond het een eer om dit te mogen doen en de vraag om goedkeuring van het bisdom werd door het kerkbestuur in werking gezet. Gelukkig was het antwoord positief. Ik heb ervoor gekozen om het origineel dat in New York hangt te repliceren.’

Acht maanden werkt Wim aan het Bijbels tafereel. Zijn gift voor de St Clemenskerk. Tijdens het schilderen krijgt hij een band met de figuren. De pijn, ongeloof, wanhoop en liefde. Alles komt samen in de Amelander replica. Wim neemt de vrijheid om er, zonder afbreuk aan het origineel te doen, iets persoonlijks aan toe te voegen. ‘Zo is het twijgje onder aan het kruis veranderd in een takje lamsoor. En staan onze Amelander drie balken erop en in runentekens fosta, de naam die Ameland droeg toen H. Willibrordus hier was. Een kievit zul je waarschijnlijk op de berg Golgota niet vinden, maar hier staat de weidevogel wel voorzichtig op het schilderij. De schilderlijst heb ik gemaakt van zeer oud grenenhout. Ik heb hem, net zoals het origineel, zwartgeverfd en afgewerkt met bladgoud.’ Het bijna mensgrote schilderij, (155 cm x 102 cm) met een subtiel Amelands stempeltje hangt in de Burenkapel van de kerk.

Het atelier van Wim

In het atelier van Wim komen wonderen tot stand. Het schilderen doet hij in de avonduren. Met een daglichtlamp en eindeloos veel geduld en passie. Schilderijen van een Waddeneiland met al zijn ‘ins en outs’. Prachtige schilderijen en (sinds kort) verfijnde pentekeningen van historische huisjes van Ameland. Bewaard gebleven monumenten nu vastgelegd en toevertrouwd aan het papier.

De wisselwerking tussen de exposant en de bezoeker is een belangrijke schakel in het schilderproces van Wim Kiewiet. Wim werkt ook in opdracht. U treft Wim en zijn schilderijen in Galerie Ameland aan de Van der Stratenweg 4 in het centrum van Nes. U kunt Wim Kiewiet volgen via zijn website wimkiewiet.nl De hele maand november 2020, tijdens de Kunstmaand Ameland, exposeert Wim naast een groot aantal Amelander Kunstenaars zijn werk in kampeerboerderij ‘Ritskemoei’, aan de Kooiweg 1 in Buren.

Wim-Kieviet
P7290364-002
P7290360
P7290354-002
P7290347


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2023
Uitkomstdata 2023

Disclaimer

Contactformulier

© 2023 De Amelander. Alle Rechten Voorbehouden. Design by Webtool4all