BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Natuurlijk positief, want het glas is altijd halfvol bij de MadNes crew

MadNes Festival: gebouwd op positiviteit

Het eersteweekend van juli hoort natuurlijk de ongeëvenaarde relaxte MadNes sfeer te overheersen op Ameland. Met surfers en sangria, bands en bingo. En nu, nu was het slechts een gewoon weekend. Maar bij de pakken neerzitten, dat pastniet bij de crew van MadNes. Die kijkt liever vooruit, op naar volgend jaar. Dan moet Ameland zich klaarmaken voor, zoals de organisatie het noemt, de vetste editie van MadNes ooit!

Als halverwege maart de corona-maatregelen steeds meer vorm krijgen, pakken donkere wolken zich samen boven het festivalsei-zoen. Bij MadNes weten ze al vrij snel dat het foute boel is, vertelt Symen Verbruggen, medeorgani-sator van het festival: ‘Eerst hoop je nog dat de situatie op tijd ver-betert, maar dat bleek niet het geval. Een week voor de perscon-ferentie, waarin festivals tot 1 september werden afgelast, wis-ten we al dat de kans dat MadNes door kon gaan nihil was’. Of er flink gebaald is bij de organisatie? Ja, dat kun je wel zeggen. En je begrijpt het des te meer als je weet dat de voorbereidingen écht al heel vergevorderd waren, de laatste maanden voor het festival stonden ‘slechts’ nog in het teken van praktische zaken. ‘We werken bijna het hele jaar rond aan MadNes, in september starten de voorbereidingen al voor de vol-gende editie. We balen het meest dat na al dat harde werken de beloning uitblijft; een geslaagd festival. Daar doe je het gewoon voor!’

We kunnen ook vooruit kijken!

MadNes of niet, de gehele crew verzamelt zich een week voor het bewuste weekend tóch op Ameland. Dat is vaste prik, samen met een vast team van zogenoemde beunhazen, stampen zij dan normaal het festivaldecor uit de grond. Nu gebruiken ze de tijd optimaal om alle decorstukken eens een flinke opfrisbeurt te geven. En zo heeft elk nadeel toch z’n voordeel, legt Symen uit: ‘MadNes 2021 moet vetter dan ooit worden!’

Echt lang balen over de afgelaste editie zit sowieso niet echt in de aard van de organisatie: ‘We kunnen elke dag zitten huilen, maar we kunnen ook vooruitkijken’. De knop wordt snel omgezet, aller-eerst zorgen ze dat iedereen die het festival eigenlijk zou bezoeken iets van MadNes hoort, maar dan wel op geheel eigen wijze natuurlijk. En zo valt er een heus pretpakket op de mat, met alle ingrediënten om tóch het MadNes gevoel te krijgen.

Het fijne nummertje

In dat pretpakket zit ook best iets bijzonders, precies hetgeen dat laat zien hoe betrokken MadNes is bij echt alle doelgroepen op het eiland en ver daarbuiten. Het is namelijk een ticket voor de Mad-Nes Bingoshow ‘Het fijne nummertje’, inmiddels befaamd omdat deze jaarlijks op het festival wordt georganiseerd voor de Amelander ouderen. Traditiegetrouw verza-melen zij zich zondagmorgen op het strand voor dit bingospektakel, er is advocaat met slagroom en de jongere festivalbezoeker haakt vrolijk aan. Zeer gewaardeerd en inmiddels onmisbaar, dus wat doe je als het hele feest niet doorgaat? Juist, dan komen de mannen en vrouwen van MadNes gewoon naar de ouderen toe! En zo geschiede, 5 juli genoten de Amelander ouderen alsnog van de Bingoshow in zorgcentrum De Stelp, en alle reguliere bezoekers van het festival mochten met hun ticket digitaal aanhaken. Is dat creatief of creatief?

Het monster dat corona heet

Een eilandfestival óp het strand organiseren dat zichzelf ieder jaar weer overtreft. De organisatie van MadNes weet waar het mee bezig is en werkt keihard voor duizenden blije gezichten in het eerste weekend van juli. Met de nodige ervaring op zak liggen er protocollen klaar voor een mogelijke afgelasting, maar niemand kan zich voorbereiden op het monster dat corona heet. Symen: ‘Waar we bijvoorbeeld rekening mee houden, is dat er extreem slecht weer aankomt en we het festival enkele dagen van tevoren moeten cancellen. Of dat we de bezoekers tijdens het festival moeten evacueren. Tuurlijk, voor dat soort scenario’s liggen er protocollen. Maar dat we MadNes al maanden van tevoren moesten afgelasten, hadden we natuurlijk nooit gedacht’. Naast de emotionele domper, hakken de financiën er vanzelfsprekend ook flink in. Zo huurt MadNes een tweetal flinke loodsen voor de festivaldecoratie, geproduceerd materiaal zoals toegangsbandjes zijn onbruikbaar maar er komt natuurlijk geen geld in het laatje nu. Nou ja, bijna geen geld. MadNes fans kun-nen ondertussen wel speciale shirts kopen, om het festivalgevoel in huis te halen en natuurlijk om hun favoriete muziek- en sportspektakel een beetje te steunen.

Niet te stoppen

2, 3 en 4 juli 2021, dan moet het gebeuren: MadNes festival terug op Ameland. En hoewel het koffiedik kijken blijft hoe de vlag er volgend jaar bij hangt, zijn de verwachtingen positief. Natuurlijk positief, want het glas is altijd halfvol bij de MadNes crew. Symen: ‘Niemand weet nu nog hoe het gaat, veel zal ook van het vaccin afhangen. We zullen ons moeten aanpassen, maar dat kunnen we ook! Zo zijn we in staat om bijvoorbeeld onze tenten meer open te maken, voor meer frisse lucht. En over die lucht gesproken, volgens mij kan die niet schoner dan op Ameland, haha!’

Traditiegetrouw zou het festival weer een schepje bovenop het bomvolle programma van vorig jaar doen, zo maakte de populaire Britse band Will and the People zijn opwachting, de BMX-waaghalzen zouden nog eens drie keer zo gek doen als vorig jaar én het festival werd wéér een stukje duurzamer. Maar gelukkig, een groot deel van het programma kan hoogstwaarschijnlijk doorgeschoven worden naar volgend jaar. Daarmee blijft een nog grotere financiële strop gelukkig uit.

Inmiddels is de organisatie nu al niet meer te stoppen om volgend jaar een festijn neer te zetten waar je u tegen zegt. ‘Wat bezoekers kunnen verwachten? In ieder geval een geheel nieuwe sfeer en beleving van het festival, we kunnen nu veel meer tijd steken in het opknappen en vernieuwen van de aankleding. Daarnaast gaan we aan de slag met het aanvragen van subsidies voor MadNes, om alles naar een nóg hoger niveau te kunnen tillen.’ Een festival gebouwd op enthousiasme en positiviteit, dat hoort gewoon thuis op het eiland.

IMG0648
DSCF5747
DSCF5626
DONE3785
DONE3767


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2023
Uitkomstdata 2023

Disclaimer

Contactformulier