BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Groen licht voor duurzaam verlichtingsplan Ameland

De gemeenteraad van Ameland heeft op 30 mei in meerderheid besloten om een krediet beschikbaar te stellen voor het uitvoeren van een duurzaam verlichtingsplan voor het eiland. Alle lichtmasten in het buitengebied worden voorzien van vogelvriendelijke verlichting en de dorpen Ballum, Nes en Buren worden voorzien van energiezuinige en verlichting.

De verlichting is ‘smart’ en wordt op afstand bediend en beheerd. Realisatie van het plan zal leiden tot een aanzienlijke energiebesparing (tot 70% t.o.v. huidige energieverbruik), een beperking van hinder voor wadvogels en vermindering van lichtvervuiling.

‘Slimme’ verlichting

De verlichting van het buitengebied van Ameland zal worden vervangen door ‘slimme’ ClearSky armaturen die groen-blauw LED-licht uitstralen. De armaturen zorgen ervoor dat er geen spreidingslicht is en bovendien is het licht dimbaar en gaat het uit als er geen menselijke activiteit is. Eerder werd de verlichting van het centrum van Hollum, de strandovergangen en de Verbindingsweg al uitgevoerd met deze nieuwe verlichting. 

Bijdrage aan duurzame ambities

Wat de raadsleden over de streep trok was de bijdrage van dit plan aan de duurzame ambitie van het eiland. In 2020 wil Ameland, net als de andere Waddeneilanden, zelfvoorzienend zijn op het gebied van energie en water. Wethouder Nico Oud is blij met dit besluit van de gemeenteraad over de duurzame verlichting: “Dit is weer een stap in de verwezenlijking van onze duurzame ambities.” Ameland is het eerste Waddeneiland dat het gehele buitengebied voorziet van vogelvriendelijk licht.

Samenwerking met Philips

Het plan is in samenwerking met Philips ontwikkeld. Philips is een van de convenantpartners van Duurzaam Ameland. Het project Duurzame Openbare Verlichting Ameland speelt een rol in de verlaging van de energiebehoefte. Naar verwachting wordt dit najaar gestart met de uitvoering van het plan.


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier