BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Zeven jaar Werelderfgoed Waddenzee

Het laatste weekend van juni wordt gevierd dat de Waddenzee zeven jaar UNESCO Werelderfgoed is. De Waddenvereniging staat daar uitgebreid bij stil. Op zaterdag 25 juni is de finaledag van de wedstrijd ‘Werelderfgoed moet beter – Jouw idee voor de Waddenzee’. Het publiek en een jury onder voorzitterschap van Koosje Spitz van de Nationale UNESCO Commissie kiezen die dag de winnaars van de Wadden Award 2016.

Zondag 26 juni is de Dag van het Wad. Onder leiding van Werelderfgoedgidsen van de Waddenvereniging kun je gratis het wad en de kwelder ontdekken.

Sinds 2009 staat de Waddenzee als enige natuurgebied in Nederland op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een kroon op het werk van de Waddenvereniging. De Waddenzee wordt nu wereldwijd erkend als uniek natuurgebied waarvan het van groot belang wordt geacht om het te behouden. Een heel verschil met 1965, toen er vergevorderde plannen waren om grote delen van de Waddenzee in te polderen. In dat jaar werd de Waddenvereniging opgericht. Het voorkomen van de inpolderingsplannen was het eerste grote succes van de vereniging.

Met de UNESCO status is de Waddenzee niet automatisch beschermd. Die verantwoordelijkheid ligt bij de Nederlandse overheid. Uit de evaluatie van het overheidsbeleid van de afgelopen 10 jaar blijkt dat het niet gelukt is de natuur te versterken. Ook is het niet gelukt het open landschap te beschermen. Eind april schreef de Waddenvereniging de wedstrijd ‘Werelderfgoed moet beter – Jouw idee voor de Waddenzee’ uit om ideeën te verzamelen voor verbetering van natuur en landschap van het wad. ‘De Waddenzee is van iedereen en met z’n allen kunnen we ervoor zorgen dat het goed gaat met het enige natuurlijke Werelderfgoed van Nederland’, aldus Ester Kuppen van de Waddenvereniging.

Op zaterdag 25 juni is de finaledag van de wedstrijd. Op die dag pitchen de finalisten hun ideeën en kiest zowel de jury als het aanwezige publiek welke twee finalisten een Award hebben verdiend. Daarnaast is er een WADex lezing, en vertellen kinderboekenschrijver Thomas Leerink, theatermaakster en zeiler Nienke Dijkstra en ondernemer André Seinen wat hen inspireert om het Werelderfgoed Waddenzee beter te maken. De finale wordt gehouden in Neushoorn, Ruiterskwartier 41, Leeuwarden. Deelname, inclusief lunch, is kosteloos. Wel wordt gevraagd om je in te schrijven via de website jouwideevoordewaddenzee.nl.

Wat het Werelderfgoed Waddenzee zo uniek maakt, ervaar je het beste tijdens een bezoek aan het gebied. Daarom wordt op zondag 26 juni de Dag van het Wad georganiseerd. Op die dag kun je het beste van het waddengebied proeven, voelen en beleven. De Waddenvereniging doet mee. Onze Werelderfgoedgidsen staan klaar bij het Zielhoes bij Noordpolderzijl om samen met Stichting Wadloopcentrum Pieterburen 50 man mee te nemen over de drooggevallen zeebodem. Om 11.00 uur starten twee kwelderwandelingen vanaf de dijk bij Noordpolderzijl. Er is al veel belangstelling voor de tochten. Ga voor meer informatie en reserveren naar: http://wadden.groningen.nl/dagvanhetwad. Ook hier geldt: deelname is gratis.

 


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier