BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Zonnepark Ameland geopend door schoolkinderen

Op donderdag 23 juni is Zonnepark Ameland, momenteel het grootste zonnepark van Nederland, officieel geopend. Kinderen van de hoogste klassen van basisschool ’t Ienster uit Ballum, de Schakel en Koningin Wilhelminaschool uit Hollum verrichten samen met de partners van het zonnepark de openingshandeling: een kunstwerk met handafdrukken van de kinderen in de vorm van een zon.

Wethouder Nico Oud overhandigde aan de scholen een zonnecertificaat. De leerlingen van hoogste groepen kregen eerder lessen over duurzaamheid en zonne-energie en brachten een bezoek aan het zonnepark. Het zijn Zonexperts geworden.

In een interview met Albert de Hoop (burgemeester van Ameland), Johan Kiewiet (initiatiefnemer van de Amelander Energie Coöperatie) en Jeroen de Haas (voorzitter van de Raad van Bestuur van Eneco) werd ingegaan op de totstandkoming en het belang van lokale samenwerking. Burgemeester Albert de Hoop hoopt dat er snel een ander zonnepark komt dat nog groter is. Dat komt de verduurzaming van energie in Nederland ten goede.

Zonnepark Ameland is weliswaar gisteren officieel geopend, maar sinds begin van dit jaar wordt er al groene stroom geproduceerd. Tot nu toe is dat al 3.300.045 kWh. Dat is net zoveel als nodig is om 254.850 mobieltjes een jaar lang op te laden. Met die hoeveelheid stroom kun je 275.003 keer een Mitsubishi Outlander opladen en met 6.601 thuistaps een jaar lang biertjes tappen.

Het zonnepark is het grootste zonnepark van Nederland en betekent een belangrijke stap voor de gemeente Ameland in het waarmaken van de ambities om in 2020 volledig energieneutraal te zijn. Zonnepark Ameland is gesitueerd op het terrein van het vliegveld in Ballum en telt 23.000 zonnepanelen. Het park heeft een piekvermogen van 6 megawatt. Het zonnepark wekt hiermee genoeg stroom op om alle ruim, 1.500 huishoudens op Ameland te voorzien van groene stroom.

 


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier