BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

SBB start werk aan verkwelderingsproject bij Holwerd

In het buitendijkse kweldergebied ten oosten van de Veerdam in Holwerd bepalen komende tijd graafmachines het beeld. Volgende week begint Staatsbosbeheer met het uitvoeren van het project ‘Naar Buiten Holwerd’ aan de rand van het Werelderfgoed Waddenzee. Aannemingsbedrijf Stienstra uit Metslawier voert de werkzaamheden op de wadkwelder uit en zal deze naar verwachting in oktober afronden. 

Met dit project wil Staatsbosbeheer de natuurlijke dynamiek zoals getijdewerking en het aanslibben van gronddeeltjes op de gehele kwelder stimuleren. De aanwezige zomerdijk wordt verlaagd zodat de kwelder weer kan overstromen bij hoogwater. Daarnaast richt het project zich op het verbeteren van het begrazingsbeheer en ontwikkeling van karakteristieke wadnatuur. Nabij de Grandyk komt een plas met een eilandje dat broedmogelijkheden biedt aan wadvogels als scholekster en kluut. Verder komen er voorzieningen voor de begrazing, zoals een drinkwaterput voor vee en vangkralen.

Waddenbeleving met nieuwe Wadpost

De kwelder bij Holwerd is een uitgelezen plek voor natuurliefhebbers om te genieten van de rust en weidsheid van het Waddengebied. Vanaf de weg is het straks mogelijk om diverse wad- en kustvogels te bekijken bij de vogelplas en op de zomerdijk komt een struinpad. Boswachter Henk-Jan van der Veen: “Via een aantal bruggetjes over de kreken kan men over de kwelder wandelen. Het pad sluit tevens aan op het ‘Ommetje Holwerd’. Dit was een van de wensen van de dorpsbewoners in Holwerd. Ook willen we komend najaar een nieuwe wadpost op de kwelder plaatsen. Dit wordt een verhoogd uitkijkpunt waar de bezoeker straks de Waddenzee goed kan overzien. Een unieke plek in Noord-Nederland: vrijwel nergens kun je het wad van zo nabij ervaren en beleven.” Dit voorjaar schonk Staatsbosbeheer deze nog niet bestaande wadpost aan de jarige Waddenvereniging. “Met de Waddenvereniging samen willen we de wadpost volgend jaar gebruiken bij verschillende activiteiten zoals excursies”, zegt de boswachter.

Samenwerking

Eén van de sleutels tot succes is de nauwe samenwerking met de streek en diverse partijen zoals Dorpsbelang Holwerd, Rijkswaterstaat, Ecolana, Holwerd aan Zee en de gemeente Dongeradeel. Zij zijn vanaf het begin betrokken bij dit kwelderplan en hebben meegedacht over de inrichting. “De uitdaging was om natuurontwikkeling, beheer en duurzame recreatie met elkaar samen te laten gaan en dat is gelukt. Ieder heeft zijn expertise ingebracht en we kijken terug op een goede samenwerking”, aldus Van der Veen.


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier