BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Politieke antenne

In deze eerste aflevering van De Amelander van 2022 starten we met een focus op de Gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart aanstaande. Hoofdredacteur Klaas Touwen vroeg begin januari zijn politieke redacteurs Youri IJnsen, Froukje Mosterman-de Groot en Joke Mosterman-van Doorn om aan te schuiven aan zijn keukentafel.

Zijn eerste vraag was: ‘Gaan we in dit verkiezingsjaar de politieke partijen prominent aandacht geven in ons eerste nummer, zoals we tot nu toe iedere vier jaar hebben gedaan?’ Die vraag werd onmiddellijk met ja beantwoord door het drietal. ‘We zijn het als blad aan onszelf verplicht om te functioneren als een politieke antenne’, werd er aan toegevoegd. Over de tweede vraag: ‘Hoe doen we dat dan?’, was met name door Youri IJnsen stevig nagedacht. Hij stelde voor om een achttal onderwerpen te kiezen: pijlers voor de Amelander samenleving, die nu aan de orde zijn, maar zeker in de komende vier tot twintig jaar ons aller aandacht vragen. In een kwartier tijd lagen de onderwerpen op tafel: bereikbaarheid van Ameland, vervoersvisie, huisvesting, toerisme, duurzaamheid, ouderenzorg, eilander gebruiken en sport.

In de weken daarna gingen de redacteurs op pad met dit concept. Voor het eerst hanteerde ‘De Amelander’ het verkiezingsprogramma van de partijen niet als leidraad, maar nam het initiatief bij de vraagstelling over onderwerpen, die bij onszelf als politieke redactie leven. Het leverde kritiek van de partijen op, die we ten dele wel begrepen. Zo was onderwijs vergeten. Dat moesten we toegeven. En wat nog erger was: leefbaarheid kwam ook niet op de lijst voor. Het was een hot item in de verkiezingsprogramma’s van de Amelander politiek, die goed had geluisterd naar de wensen van de Amelander bevolking.

De afgelopen twee jaar waren niet gemakkelijk geweest door de effecten van de corona-epidemie op de Amelander samenleving. De lege stranden in het voorjaar van 2020, de afzeggingen van de vaste Duitse gasten in de zomers en meteen daarna de nieuwe gasten van Nederlandse bodem, die Ameland voor het eerst bezochten, het staat in ons geheugen gegrift. Alles was anders voor zowel de gasten als voor de Amelander bevolking. Het leek drukker in de dorpen, waren er meer auto’s dan anders? Gedurende twee jaar geen Sunneklaas vieren en wel de Adventurerun laten doorgaan? De politieke partijen waren erop aangesproken en wilden hun conclusies verwoord hebben in De Amelander. En de partijen waren inventief. Leefbaarheid in de dorpen in samenhang met wonen of toerisme of met vervoersvisie kwamen voorbij in eigen bewoordingen, waaraan niet mocht worden getornd.

Over het resultaat en de variatie in de verhalen zijn we tevreden. De stevige discussie tussen de kandidaatsraadsleden en de leden van de redactie leverde een mooi resultaat op. De volgorde van plaatsing van de artikelen is bepaald door loting. Behalve de verhalen leverden alle partijen twee foto’s aan: een met de kandidaatsraadsleden en een foto, waarop uitgebeeld staat wat de partijen het belangrijkst vinden of die het gedachtegoed het best verbeeldt.

Op deze pagina vindt u de foto van een windvaan met de Amelander vlag op de boeg van een schip, dat bezig is haar weg te kiezen over de Waddenzee. Het is een mooie vergelijking met hoe de Amelander samenleving koers zet voor de politieke reis van de volgende vier jaar. We hopen dat het samenbrengen van de meningen van de politieke partijen u als lezer en kiezer helpt om uw keuze te maken. Er staan belangrijke onderwerpen op de agenda. Laat daarom uw stem niet verloren gaan, Ameland heeft uw mening nodig. Kom stemmen op 16 maart!

Lees alles over de politieke partijen:

Patij van de Arbeid

VVD

Algemeen Belang Ameland

Ameland '82

CDA Ameland lokaal

AmelandEén


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier