• 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Eerste olie geslagen in Koren- en Oliemolen De Phenix in Nes

Nadat de molen in 2019 is gerestaureerd, werd de Phenix uitgebreid met een oliemaal installatie. Deze maalinstallatie is naast de molen in een nieuw bezoekerscentrum geplaatst en ligt geheel onder de ‘’mullesduun’’. Onlangs is deze uitbreiding, ontworpen door WAT architecten en gebouwd door bouwbedrijf Kolthof en de Molenmakers uit Tzumarrum (Johannes Kooistra, Egbert Reining en Rolf Dijkema), opgeleverd.

Het duurt nog even voordat het bezoekerscentrum en de molenwinkel van de Phenix haar deuren opent, maar de oliemaal installatie is afgelopen weekend in gebruik genomen. Onder deskundige leiding van Ada Meurs en Henk Lollinga, van Oliemolen de Passiebloem uit Zwolle, hebben onze molenaars uit koolzaad de eerste olie geslagen. Gekeken wordt nog naar de afzetmogelijkheden van de olie.

Henk en Ada waren afgelopen weekend op Ameland om een cursus olie slaan te geven. Vrijwillige molenaars Jack Russchen, Willem Kiewiet, Andries Polet en Clemens Brouwer volgden de cursus en ontvingen als certificaat voor het olie slaan een olie slagers lepeltje.

De Amelander molens zoeken vrijwilligers! Lijkt het je ook leuk om olie te slaan of mosterd te maken? Meld je dan aan bij de Amelander Musea. Neem contact op met William Beijaard, directeur van de Amelander Musea en Molens, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2023
Uitkomstdata 2023

Disclaimer

Contactformulier

© 2023 De Amelander. Alle Rechten Voorbehouden. Design by Webtool4all