BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Kunstmaand kiest winnend ontwerp voor vuurtorenproject

Voor de feestelijke 20e editie van Kunstmaand Ameland (1 t/m 30 november) kregen kunstenaars de zeldzame kans om de markante rood-witte 59 meter hoge vuurtoren in een nieuw jasje te steken. Kunstenaars met een bijzonder idee konden zich hiervoor melden bij de organisatie van de Kunstmaand. Gisteravond is de kunstenares die haar ontwerp mag verwezenlijken gekozen door de organisatie.

’Het omtoveren van de vuurtoren tot een waar kunstwerk is een unieke kans, iets dat nooit meer gaat gebeuren’, aldus Pieter Smit, directeur van Kunstmaand Ameland.

Winnend ontwerp
Het winnende ontwerp dat is gekozen door de organisatie komt van beeldend kunstenaar Rachel van Balen. Rachel zag de oproep van Kunstmaand Ameland voor een ontwerp voor de vuurtoren als een grote uitdaging: ‘Zo'n lang rond oppervlak is niet iets waar ik dagelijks mee te maken krijg’. Toch is de kunstenares erin geslaagd om met een ontwerp te komen, dat de juiste verbinding legt met het thema van de Kunstmaand ‘Over de Horizon’. De afbeelding toont duikers die het waterruim eerst delen met walvissen, daarna met bruinvissen en vervolgens met zeehonden. Deze dieren komen in diezelfde volgorde vanuit het noorden tot aan Nederland voor in de zee. Het rood-witte markeringspunt van de oorspronkelijke vuurtoren blijft middels concentrische cirkels behouden in het winnende ontwerp. Rachel van Balen begint half oktober aan de transformatie van de vuurtoren en is op 5 november klaar. Het kunstwerk is tot begin december op Ameland te bewonderen.

Project Vuurtoren
De robuuste rood-witte gietijzeren vuurtoren is in 1880 gebouwd en wordt door Stichting Amelander Musea beschikbaar gesteld voor het kunstproject van Kunstmaand Ameland. De vuurtoren, waarvan de lichtfunctie nog in gebruik is, wordt dagelijks door vele toeristen bezocht. De toren is hard toe aan een nieuw laagje verf, maar voordat dat zover is werden kunstenaars gevraagd hoe zij de toren zouden omdopen tot een waar kunstwerk. Niet alleen de buitenkant is een kunstproject, maar ook elk van de 12 ringen aan de binnenkant van de toren wordt gevuld met werk van een tiental kunstenaars uit zowel Nederland als het buiteland waaronder Karin van der Molen, Albert Geertjens, Jytte Høeg en Lars Waldemar.

20ste editie Kunstmaand Ameland
De feestelijke opening van Kunstmaand Ameland (1 t/m 30 november) vindt plaats op zaterdag 5 november. De titel van de 20ste feesteditie van Kunstmaand Ameland is Over de Horizon. Hiermee doelt de organisatie op de Scandinavische landen en de kunstenaars die zich laten inspireren door de horizon. Daarnaast kijkt de organisatie graag vooruit, naar wat de toekomst te brengen heeft, in plaats van terug te blikken op de afgelopen twintig jaar. Een internationaal gezelschap van kunstenaars uit Zweden, Denemarken, Noorwegen, Duitsland, Nederland en voor het eerst ook uit IJsland is geselecteerd om kunst te exposeren op Ameland. Vroeger voeren de Amelanders voor handel naar deze landen gelegen aan de Oostzee en nu wordt kunst uit deze regio naar Ameland gebracht.

Op de hoogte blijven van de bijzondere kunstprojecten van Kunstmaand Ameland? Alle ontwikkelingen zijn te volgen via Facebook. Meer informatie over kunstenaars, podiumkunst, programma en route is te vinden op http://www.kunstmaandameland.com. 


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier