BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Terugbrengen platte oester in Waddenzee is kansrijk!

Het terugbrengen van de platte oester in de Waddenzee is zowel ecologisch als sociaal-maatschappelijk kansrijk. Het opstarten van een kleinschalig herstelproject van de platte oester in de Waddenzee zou dan ook een logische vervolgstap zijn om uit te vinden of een mogelijke terugkeer van de platte oester ook op grotere schaal haalbaar is.

Dit blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek van Bureau Waardenburg en Altenburg & Wymenga in opdracht van het Programma naar een Rijke Waddenzee. De hamvraag bij het onderzoek was; is herstel van platte oesterbanken in de Waddenzee mogelijk? Het haalbaarheidsonderzoek kende vervolgens twee sporen. Ten eerste, is het vanuit de natuur mogelijk en wenselijk? En ten tweede is er sociaal-maatschappelijk draagvlak voor? Die vragen worden nu met ja beantwoord.

Platte oester: hoeksteen van biodiversiteit
De platte oester kwam vroeger van nature voor in de Waddenzee. De toenmalige oesterbanken herbergden veel verschillende levensvormen met veel specifieke soorten. Deze zijn indertijd met de banken verdwenen. Terugkeer van de platte oester kan daardoor een sterke meerwaarde opleveren voor de natuur in de Waddenzee opleveren. Daarnaast is de platte oester van toegevoegde waarde als inheemse soort.

Kansenkaart Oester
Voor herstel op lange termijn is een habitatgeschiktheidskaart voor de gehele Waddenzee samengesteld op basis van historische gegevens en een aantal omgevingsfactoren die bepalend kunnen zijn voor het voorkomen van de platte oester, zoals diepte en stroming. Een groot deel van de geulen tussen de eilanden en de diepere delen van de westelijke Waddenzee zijn op basis van deze kennis geschikt voor platte oesters. In deze gebieden kwamen tot in de eerste helft van de 20e eeuw platte oesters veel voor. Een combinatie van factoren was verantwoordelijk voor het verdwijnen. Hoewel de situatie nu is verbeterd, is de kans op spontaan herstel heel klein.

Het volledige rapport is te downloaden op: http://rijkewaddenzee.nl/nieuws/terugbrengen-platte-oester-in-waddenzee-is-gewenst/


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier