BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Vergunning gaswinning Schiermonnikoog moet over

De minister van Economische Zaken heeft procedurefouten gemaakt bij de verlenen van een vergunning voor een proefboring naar gaswinning bij Schiermonnikoog. Dat stelde de Waddenvereniging vandaag vast samen met Natuurmonumenten, Nationaal Park Schiermonnikoog, de gemeente Schiermonnikoog en namens 365 particulieren in een rechtszaak tegen de gaswinningsplannen bij de Raad van State.

Over enkele weken is de uitspraak. Als blijkt dat er inderdaad fouten zijn gemaakt, moet de hele besluitvorming over. Tegen die tijd gelden de regels van de nieuwe Mijnbouwwet. Onder die wet is een boortoren in de Noordzeekustzone op slechts vijf kilometer afstand van Schiermonnikoog niet meer mogelijk.

De Waddenvereniging verzet zich fel tegen alle plannen om extra gas te winnen in het waddengebied. Gaswinning veroorzaakt bodemdaling en bedreigt de unieke waddennatuur. Gas is een fossiele brandstof die bijdraagt aan klimaatverandering en zeespiegelstijging, de grootste bedreiging voor het waddengebied. Om aan de afspraken van het klimaatakkoord te voldoen, dat in december 2015 in Parijs is afgesloten, moet een meerderheid van de fossiele reserves in de grond blijven en duurzame energiebronnen worden gebruikt. Het uitsluiten van winningen bij kwetsbare natuurgebieden is een logische eerste stap.

De Waddenvereniging en andere organisaties zijn ook in gesprek met het gaswinningsbedrijf ENGIE om te proberen hen zo ver te krijgen dat ze van de geplande boringen bij Schiermonnikoog afzien. Op de website geeftegengas.nl kan iedereen het verzet van de Waddenvereniging tegen gaswinning in het waddengebied steunen.


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier