We zijn als zorg coöperatie druk bezig met contacten leggen, netwerken onderhouden en projecten op te zetten. Op 8 februari organiseren we een webinar over autisme bij meisjes en vrouwern. We hebben contact gelegd met ANF, Autisme Netwerk Fryslan. Ze zijn een netwerk die gesubsidieerd wordt door de overheid. Ze houden zich heel erg bezig met het opzetten van projecten met een autisme link.
We willen graag met zoveel mogelijk groepen en netwerken we contact leggen, vandaar een samenwerkingsintentie met dit netwerk. Ze kunnen voor ons en jullie, onze leden, een aanvullende meerwaarde zijn. Korte lijnen, sneller contact en informatievoorziening voor de ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals of anders geïnteresseerden.
In november heeft het netwerk een Webinar gehouden over autisme bij meisjes en vrouwen. Deze Webinar zat binnen een dag vol, vandaar de keuze voor een herhaling.
Zorg coöperatie wil jullie de mogelijkheid bieden om ook eens kennis te maken met Webinars. Webinars zijn cursussen via de computer. Met elkaar luisteren en leren, in plaats van naar een locatie te moeten rijden. Voor Amelanders uiteraard een mooie kans.
Degene die interesse hebben in deze Webinar kunnen zich aanmelden via onderstaande link: https://bit.ly/38vAyNq
Wanneer: Maandagavond 8 februari 2021. Dit is een een herhaling van 9 november 2020
Sprekers tijdens het webinar
Autisme komt minder vaak voor bij meisjes dan bij jongens. Maar het lijkt ook minder vaak herkend te worden. Dit komt onder andere doordat autisme er bij meisjes en vrouwen, op het eerste gezicht, anders uit kan zien. Het lijkt minder ernstig en minder typisch autistisch. Dus kan je dan wel van autisme spreken?
Veel meisjes en vrouwen met autisme doen er ook alles aan om maar ‘normaal’ gevonden te worden. Ze gaan hun problemen camoufleren, maar dit kan een hoge tol eisen. Geregeld krijgen ze bijkomende lichamelijke en psychische problemen (zoals angst, depressie, burn-out klachten, eetstoornissen). Maar behandeling van deze problemen helpt maar tijdelijk, onvoldoende of zelfs averechts, omdat er geen rekening wordt gehouden met het onderliggende autisme. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor hoe autisme er bij meisjes en vrouwen uitziet, zodat dit beter herkend wordt en passende behandeling en begeleiding ingezet kan worden.
Sprekers
dr. Els M.A. Blijd-Hoogewys is klinisch psycholoog en psychotherapeut (cognitief gedragstherapeut VGCt en groepspsychotherapeut NVGP). Ze is als manager behandelzaken van de specialistische teams (waaronder Expertise Team Jonge Kind, autisme, FASD en GTS) verbonden aan INTER-PSY te Groningen. Ze diagnosticeert en behandelt volwassenen met ontwikkelingsstoornissen, met name met ASS. Els is voorzitter van de Female Autism Network of the Netherlands (FANN) en van CASS18+.
Drs. Marrit E. Buruma is orthopedagoog en werkzaam bij het Expertise Team Jonge Kind van INTER-PSY. Zij doet wetenschappelijk onderzoek naar vroeg sociaal communicatief gedrag van jonge kinderen met autisme 0-6 jaar). Zij is lid van de FANN en van het Autisme Jonge Kind - Expertisenetwerk.
maandagavond 8 februari om 19.45u – 21.00 via ZOOM
Vanaf 19.30 kun je inloggen en wachten in de digitale wachtkamer
Mede mogelijk gemaakt door: