BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Natuurlijke hotspots Waddenzee in kaart gebracht

Welke plekken in de onderwater gelegen delen van de Waddenzee zijn het meest geschikt voor natuurontwikkeling? En wat is de beste manier; moet dat actief of kan dat passief? Deze vragen worden steeds actueler nu de visserij in het Waddengebied steeds verder verduurzaamt.

Door de verduurzaming van de visserij in de Waddenzee krijgt de natuur namelijk steeds meer ruimte om zich te ontwikkelen. Voor het Programma naar een Rijke Waddenzee (PRW) is dat nu de aanleiding om te onderzoeken waar zich mogelijk kansrijke plekken bevinden voor natuurontwikkeling in het sublitorale deel van de Waddenzee.

Het rapport en de bijhorende kaarten zijn opgesteld door ecologische onderzoeksbureau Altenburg en Wymenga. In het onderzoek wordt de focus gelegd op biogene structuren zoals mosselbanken, Japanse oesterbanken en in het verleden zeegras en platte oesters. Deze structuren bieden vestigings- en schuilmogelijkheden aan tal van andere organismen en dragen bij aan (een verhoging van) de biodiversiteit.

Het blijkt dat op tal van plekken in de westelijke Waddenzee natuurwinst valt te behalen. Maar ook in het oosten liggen met name bij de Rottums enkele kansrijke gebieden. Opvallende plekken waar natuurwinst valt te halen zijn onder andere: Noordkant van de Vlakte van Kerken (nabij Texel, Eijerlandse gat) Ten oosten van de Vlieter (nabij Afsluitdijk/ Den Oever) Kombergingsgebieden Het Schild en de Lauwers (nabij de Rottums)

Er is de afgelopen jaren wel aandacht geweest voor de  natuurwaarden, maar dat focuste zich op het litorale (droogvallende)  deel van de Waddenzee (o.a.  Waddensleutels en Mosselwad).  Over het sublitorale (permanent onder water) deel van de Waddenzee is echter veel minder bekend.

Dit onderzoek geeft nu een integraal overzicht zodat monitoring, onderzoek en natuurontwikkelingsprojecten effectiever worden.

Beheerders en andere geïnteresseerden kunnen zelf zien wat, waar, en onder welke omstandigheden tot natuurwinst kan leiden. Een en ander is namelijk verwerkt in een interactieve kaart: ARCGIS Map ViewerSearch

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier