BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Activiteiten Vlindertellingweken

In de periode van zaterdag 22 augustus tot en met zaterdag 12 september vinden er opnieuw veel activiteiten plaats bij appartementen de Vlindertuin in Nes in het kader van de vlindertellingweken. 

Natuurlijk genieten! Daar staan we voor. En daar passen de Vlindertellingweken bij. Dit nieuwe, jaarlijks terugkerende, evenement organiseren we omdat we graag een steentje willen bijdragen aan de ecologie van het eiland. In onze binnentuin zullen voor jong en oud diverse workshops worden aangeboden die aansluiten bij dit thema. Deelname is in de meeste gevallen kosteloos en toegankelijk voor Vlindertuingasten en andere geïnteresseerden. Vlindertuingasten hebben voorrang in geval van overboeking. In de ontbijtzaal ligt een intekenlijst voor de workshop. Bij voorkeu 24 uur van te voren opgeven voor de workshop. U kunt ook mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Jeugdschaken t/m 18 jaar

Dit jaar staat de openingsdag in het teken van jeugdschaken! Wil je het leren? Of gewoon eens kijken hoe dat gaat? Dan ben je van harte welkom (en je ouders uiteraard ook!). Hidde Mosterman werd in februari Fries kampioen in de klasse t/m 12 jaar en gaat in mei naar het NK te Rijswijk. Zijn schaakmeester, en 11-voudig Fries kampioen, Migchiel de Jong organiseert een schaakworkshop en schaakwedstrijd in onze binnentuin. Alle jongeren t/m 17 jaar zijn van harte welkom om die dag van deze getalenteerde, professionele schaker te leren (dus ook als je nog helemaal niet kunt schaken).

Wanneer: Opening vlindertellingweken; zaterdag 22 augustus van 11.30 uur - 16.00 uur.

Proeverij Wad‘n Keuken!

Het Amelands Produkt heeft er een nieuw lid bij: Wad‘n Keuken Ameland maakt heerlijke ambachtelijke kroketjes met Amelander rundvlees en er zijn inmiddels vele varianten. Zoals kroketjes van garnalen en asperges. Dit Amelander product heeft ook het Waddengoud keurmerk. Geniet van de smaak van dit streekproduct!

Wanneer: bij de opening op zaterdag 22 augustus van 11.00 uur - 12.00 uur.

BBQ-en met lokale vleesproducten en vegetarische gerechten

Schuif lekker aan bij de BBQ en laat je verwennen door de eigenaren van De Vlindertuin die zelf de BBQ voor je organiseren. Eigen bijdrage 25 euro, kids t/m 10 jaar 10 euro. exclusief drankjes. We serveren diverse producten, voor zowel vleesliefhebbers als vegetariërs. Verblijf je in de midweek en is er een groep die ook graag een kok wil voor een BBQ? Vraag naar de mogelijkheden. Uiteraard zijn de BBQ’s op alle andere avonden vrij te gebruiken voor onze gasten. 

Wanneer: zaterdagen 22 augustus van 18.30 uur - 21.00 uur en 12 september van 18.30 uur 21.00 uur. 

Vogelbingo voor jong en oud!

Bingo is altijd gezellig en spannend, maar deze variant is ook nog eens leuk voor natuurliefhebbers en kinderen die de nummers nog niet kennen. Hoe werkt het? Je verzameld op je bingokaart vogelsoorten in plaats van nummers. En uiteraard zijn er leuke prijsjes te winnen.

Wanneer: zondag 23 augutus van 11.00 uur -12.00 uur en tijdens de sluiting van de vlindertellingweken op zaterdag 12 september van 17.00 uur - 18.00 uur. 

Op expeditie! Vlindertelling met de natuurgids.

We bieden wandelexcursies aan om samen met een natuurkenner meer te leren over de vegetatie van het eiland. Op de website van de Vlinderstichting kunnen de telresultaten van de vlindertelling worden ingevoerd. Je krijgt als kado een rugzakje met pen, telkaart en wat te drinken & te snoepen mee als je op pad gaat. Je kunt onze medewerkers vragen de resultaten in te voeren in het landelijke tellingssysteem. Dank voor je telling! (nog een tip om de vlinders te helpen: boek je volgende verblijf via onze eigen website want daarvan doneren we 2 euro per boeking aan deze stichting die zoveel goed werk doet om de populatie vlinders te behouden).

Wanneer: donderdag 27 augustus van 11.00 uur, zaterdag 29 augustus 11.00 uur, woensdag 2 september 11.00 uur, zaterdag 5 september 16.00 uur en zaterdag 12 september 15.00 uur.

Handgeschept papier maken: project 50 shades of green

Tijdens de vlindertellingweken 2020 komt Suzan Bosch met een special edition van haar project 50 shades of green. Op 13 en 14 mei gaat ze laten zien hoe zij handgeschept papier maakt van het gras van de Vlindertuin. Het publiek kan beide dagen komen kijken hoe Suzan handgeschept papier maakt van gras. Ze kookt en maalt het gras tot pulp, en maakt er dan met een ambachtelijke techniek handgemaakt papier van. Het publiek kan zowel komen kijken en eventueel meedoen. Van de opbrengst van deze editie gaat Suzan later bijzondere kaarten maken die verkocht gaan worden als bijzondere souvernir: letterlijk een klein stukje Ameland om mee te nemen naar huis. Suzan heeft voor haar project al op verschillende lokaties graspapier gemaakt.

Voor het project 50 shades of green kunnen groepen zich opgeven om van het gras uit hun eigen omgeving (een tuin, een berm, weiland of park)samen op ambachtelijke manier prachtig papier te maken. Het community art project gaat over natuur, tijd en aandacht. 50 shades of green speelt met waarde: als een stuk handgeschept graspapier klaar is, staat het symbool voor de ingewikkeldheden van onze huidige tijd.

Het materiaal is gratis, maar het maken kost zoveel tijd dat het papier bijna onbetaalbaar is. Hoe komt het dat onze natuur zo weinig waarde lijkt te hebben? En waarom moet onze tijd zo duur worden verkocht? Kunnen we daar nog iets aan veranderen? 50 shades nodigt uit om tijdens het ambachtelijk maakproces een goed gesprek met elkaar te hebben over tijd, over aandacht en over wat de natuur voor ons betekent. (Suzan Bosch werkt als transitiekunstenaar.

Ze helpt vooruitstrevende mensen om hun eigen vorm te vinden in de nieuwe economie, met creatieve programma's, retraites en eco kunstprojecten). Meer algemene informatie over het project 50shadesofgreen vind je op www.50sog.nl

Wanneer: dinsdag 25 augustus van 12.00 uur - 16.00 uur en woensdag 26 augustus van 12.00 uur -16.00 uur.

Activiteit: Verleid de vlinder! De Tuinman geeft je advies. Eigenaren De Vlindertuin vertellen over deelname aan het Bijenpact; Silence of the bees

In onze tuin zijn speciaal geselecteerde bloeiers gepland die de kleine insecten helpen in hun voortbestaan. Bovendien ziet het er prachtig uit. Wil je komen kijken en/of advies wat jij thuis kunt doen? Onze Tuinman Peter Boelens is er om je van professioneel advies te voorzien. Het project Silence of the Bees wil de stilte rond de massale bijensterfte doorbreken met beeld, taal, muziek, kunst, cultuur eten en lezingen. Steeds meer organisaties, profit en non-profit, sluiten zich aan. Door het aangaan van het Bijenpact geven we concreet aan wat onze bijdrage zal zijn aan de verbetering van de bijenstand. Alle ideeën zijn welkom. In deze bijeenkomst wisselen we van gedachten over mogelijkheden voor ons als Vlindertuin en wat u zelf kunt doen.

Wanneer: vrijdag 5 september 18.30 uur - 19.30 uur

Activiteit: Elke vlinder heeft zijn eigen kenmerken en betekenis. Wat kun je van het leren?

Onze appartementen dragen de naam van verschillende vlindersoorten. Elke vlinder heeft zijn eigen sterke kanten en daar kunnen we wellicht iets van leren. Het kan ons uitdagen. Ellen Mosterman heeft zich er in verdiept en ontwikkelde de verhaaltjes. Froukje en Joke Mosterman zullen er meer over vertellen. We onthullen ook de eerste twee schilderijtjes met prikkelende vragen voor de Vlindertuingasten die het appartement huren.

Wanneer: zaterdag 29 augustus 16.30 uur - 17.30 uur.

Activiteit: Rommelmarkt voor kids. Want spullen weggooien is zonde!

Spulletjes die jij niet meer hoeft, kan een ander wel heel blij van worden! Dus verkoop ze voor een zacht prijsje op de rommelmarkt. Bij onze receptie aan de Polderweg mag je je spullen uitstallen op een zelf meegenomen kleed. We zorgen voor ranja en wat lekkers!

Wanneer: zaterdag 29 augustus van 15.00 uur - 17.00 uur.

Activiteit: Nachtvlinders spotten op het witte doek!

Leuk voor jong en oud om ’s avonds als het donker is eens te kijken wat de natuur dan zoal te bieden heeft. Met een wit doek en een lamp kun je duidelijk de nachtvlinders zien! Kom je ook kijken en luisteren naar de uitleg van de expert? Best spannend maar wel erg leuk. We zorgen voor een warm drankje er bij zodat je echt niet koud wordt!

Wanneer: maandag 24 augustus van 22.00 uur - 23.00 uur, dinsdag 1 september van 22.00 uur - 23.00 uur, zaterdag 5 september van 22.00 uur - 23.00 uur en vrijdag 11 september van 22.00 uur - 23.00 uur.

Activiteit: Sollicitatiegesprekken voor werk/stage/afstuderen bij De Vlindertuin

We zijn altijd op zoek naar vernieuwing, op welk gebied dan ook. Denk jij daar een toegevoegde waarde aan te kunnen leveren? Dan komen we graag met je in contact. Het kan gaan om werk, stage of afstudeeropdrachten. Het kan in de sociale, recreatie, economische of technische richting. Er is veel mogelijk. Kom gerust langs voor een kennismakingsgesprek. We hebben ervaring met het professioneel begeleiden van studenten.

Wanneer: zondag 30 augustus van 11.00 uur - 13.00 uur.

Activiteit: Vlinderfotografie

Vlinders fotograferen is een vak apart! Theo Kiewiet heeft veel ervaring en heeft prachtige foto’s gemaakt. Hij deelt zijn kennis met je door foto’s te laten zien en neemt je mee op pad. Vergeet je fototoestel niet. (geen must, telefoons maken ook mooie foto’s). Op Youtube zijn diverse video’s van hem over de vlinders van Ameland te vinden. Zijn foto’s zijn ook te koop. Komende maanden wordt ieder appartement voorzien van zijn foto’s.

Wanneer: vrijdag 4 september van 11.00 uur - 13.00 uur, dinsdag 8 september van 14.30 uur - 16.30 uur.

Activiteit: Zhineng Qigong training

Deze training is voor iedereen die ontspanning, vitaliteit en gezondheid zoekt. Ontspan met Chinese Yoga. Word fysiek sterk en laat je gedachten en emoties rustig worden. Joke Mosterman is gediplomeerd Zhineng Qigong docent en biedt deze ontspannende en leerzame training aan. Ze geeft wekelijks lessen op het eiland en speciaal voor de Vlindertellingweken organiseert ze tweemaal een sessie in de binnentuin of gemeenschappelijke binnenruimte, afhankelijk van het weer en de beschikbare ruimte. De training is wederom geschikt voor alle leeftijden en zoals iedere activiteit gratis toegankelijk voor Vlindertuin gasten en andere geïnteresseerden. Neem zelf een handdoek mee.

Wanneer: zaterdag 5 september van 9.30 uur - 10.30 uur en woensdag 9 september van 19.00 uur - 20.00 uur.

Activiteit: Kinderworkshop Vlinderspulletjes knutselen en schminken

Ronja kan heel mooi schminken. Heb je wensen welke vlinder je wil? Of wil je liever iets anders? In de gemeenschappelijke ruimte hebben we kleurplaten en kun je ook knutselen. Wanneer: maandag 24 augustus 10.00 uur - 11.00 uur, maandag 31 augustus 10.00 uur - 11.00 uur, vrijdag 4 september van  15.00 uur - 17.00 uur en van vrijdag 11 september van  15.00 uur - 17.00 uur. 

Activiteit: Voorleeskampioen leest uit kinderboekjes over natuur Wanneer: zaterdag 5 sept 18.30-19.00 Eva Mosterman werd in 2019 Voorleeskampioen van Friesland. Ze opende vorig jaar de Vlindertellingweken en ook dit jaar is ze weer in onze binnentuin om voor te lezen uit de kinderboeken die in onze leenkast staan.

Activiteit: Workshop Tekenen, thema natuur

Boukje Westra-Wijnja is al jaren gelinkt aan De Vlindertuin omdat ze vriendin is van de familie en ook al eerder kunst maakte voor in de appartementen. Deze maand zijn er meer werken van haar opgehangen en die zijn tevens te koop. Technieken die gebruikt gaan worden tijdens de workshop zijn: inkt, acrylinkt, verdunde inkt met pen en chinees penseel op papier. Boukje neemt verschillende werken van haarzelf mee ter inspiratie en deze zijn tevens te koop op deze mini expositie in de ontbijtzaal, grenzend aan de binnentuin.

Wanneer: dinsdag 1 september van  16.00 uur - 17.30 uur en van donderdag 3 september 19.30 uur - 22.00 uur.

Activiteit: HARTENKIND, workshop voor kinderen van 6 t/m 11 jaar.

Locatie: de Vlindertuin. Vlindertuinbijdrage is € 24.50 per kind, (max 8 kinderen). Kinderen weten meer dan we denken. Wanneer zij ruimte geven aan mogelijkheden en leren vertrouwen op hun talent, gaan ze met de stroom mee. Ben jij stralend jezelf? Voel jij je vrij?, Weet je wat jouw talenten zijn? Heb je wensen? Wil je weten hoe je meer vanuit zelf-vertrouwen kan leven? Doe dan mee met de HartenKind workshop en ontdek je mogelijkheden!

Wanneer: donderdag 10 september 13.00 uur -16.00 uur.

Activiteit: Helnd contact met je kind, workshop voor ouders, leerkrachten, therapeuten.

 Helend Contact met je kind, van 19.30 tot 22.30 uur. Locatie: de Vlindertuin. Eigen bijdrage is € 39.50 p.p. Indien jouw kind deelneemt aan de HartenKind workshop en jij als ouder aan "Helend Contact" dan is de Vlindertuinbijdrage € 59.50 voor beide workshops. Heel mooi aansluitend op de HartenKind workshop of los van elkaar ook heel fijn. Aanraking/massage is een taal en zegt meer dan je denkt. "Helend Contact" laat zien welke mogelijkheden we hebben in taal. Van een schouderklopje tot het inzetten van (kinder)massage om welzijn te bevorderen. Erkennen wat door de ander niet gezegd wordt, en geven wat ontvangen mag worden. De taal van talenten en kwaliteiten, van vertrouwen en respect. Begrijpen en inzicht.

Wanneer: Donderdag 10 september

Activiteit: Optreden akoestisch duo PUUR en gastspeler contrabas Robert Mosterman

 Op de sluitingsdag van deze eerste Vlindertellingweken verzorgt akoestisch duo PUUR een optreden in onze binnentuin. Twee zangeressen, Ellen Mosterman en Pauline Bruijn, met 1 gitaar en geeft kleine 2-stemmige liedjes van diverse genres een eigen karakter. Robert Mosterman is gastspeler met zijn contrabas. De naam PUUR staat voor de eerlijkheid en fijngevoelige eenvoud die neergezet wordt in hun muziek.

Wanneer: zaterdag 12 september 18.30 uur.


Search

De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier