BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Klootschieten op Ameland

Jaargang: 1998
Uitgave: Februari - Maart
Naam auteur: Onbekend

In het begin van het afgelopen jaar, schreven wij in de Nieuwe Amelander over het fenomeen "KLOOTSCHIETEN", een recreatiesport die door Mieke en Ben Witsenboer op ons eiland is geïntroduceerd.

Met de regelmaat van de klok signaleerden wij groepjes "Kloot-schieters", die vanuit de camping Roosdûnen een uitgezet parcours volgden. Een parcours, dat door het mooie natuurgebied rond de camping gaat. Wat ook sterk opviel was de "outfit" der sportbeoefenaars. Een prachtige donkerblauwe sweater, met daarop het embleem K.S.C.; een prachtig petje in dezelfde kleur maakte het geheel compleet.

Dat de initiatiefnemers Mieke en Ben het goed gezien hadden, dat "Klootschieten" een prachtige recreatieactiviteit, mag blijken uit het seizoenverslag. Vanaf 30 maart tot en met 30 oktober vonden er op 69 dagen wedstrijden plaats. In totaal deden er 1028 deelnemers aan mee. Tezamen legden deze deelnemers 6474 km. al klootschietend af, op het 6300 meter lange parcours.

Één deelnemer deed alle 69 keren mee en legde zo een afstand af van 434 km. voorwaar geen kleinigheid. De meeste deelnemers kwamen van de camping Roosdûnen zelf; er waren erbij die er geen genoeg van konden krijgen en er zelfs verslaafd aan werden, maar dan in de positieve zin van het woord. Van andere campings was er ook belangstelling en vanzelfsprekend deelname. Van de bevolking van het eiland zelf was de deelname niet erg groot. Ben ziet dit graag wat groeien. Wie weet volgend jaar...

Alle deelnemers die voor de eerste keer meededen, ontvingen als aandenken een getuigschrift en een heuse medaille. Naast de "reguliere" tochten deden de echte liefhebbers nog verscheidene malen mee aan de zes uur durende "Welvaarts- tocht". Dat was een tocht van de camping Roosdûnen naar H.C.R. "De Welvaart" in Hollum, een parcours van zo'n 9 km.

Sociale element Behalve dat klootschieten een fijne, sportieve en recreatieve vrijetijds besteding is met een beetje wedstrijd element voor mensen van alle leeftijden, spreekt ook het sociale element een woordje mee. Er wordt kennis gemaakt met veel mensen, die je op een uiterst prettige wijze leert kennen.

Zowel tijdens het spel, als bij de "Pitstop" halverwege het parcours. Daar wordt een verfrissend c.q. geestverruimend drankje geschonken, wat genieten en bijgepraat. Het blijkt daar, dat een aantal mensen die Ameland al 20 jaar als vaste vakantiebestemming hebben, elkaar dan pas leren kennen. Vermeldenswaardig is ook dat het tot op de "vastewal" is doorgedrongen dat het edele "Klootschietspel" op Ameland wordt beoefend.

De klootschieters van Roosdûnen kregen afgelopen zomer bezoek van de "K.V. SPARTA" uit Zevenhuizen, een return ligt in het vooruitzicht. Het baanrecord van 105 "schoten" (worpen) over de afstand van 6300 meter werd afgelopen zomer gebroken door een vakantie- gangster, zij had slechts 95 "schoten" nodig. Dat betekent een gemiddelde schotafstand van zo'n 66.3 meter. Het zal iedereen wel duidelijk zijn dat in 1998 het klootschieten op en om de camping Roosdûnen op gelijke wijze wordt voortgezet.

De initiatiefnemers Ben en Mieke Witsenboer zullen bij leven en welzijn, zich ervoor blijven inzetten om zodoende aan de deelnemers een prettige en sportieve tijd op Ameland te verschaffen. Tenslotte dient wel vermeld te worden dat dankzij de sponsoring van de camping Roosdûnen, Tuinstra schoonmaak- bedrijf uit Groningen en H.C.R..Nobel uit Ballum, de nodige attributen en materialen alsmede de versnaperingen verkregen werden. Volgend jaar medio maart zijn Ben en Mieke weer voor het gehele seizoen op Ameland. Zij heten u dan van harte welkom bij het klootschieten. De Nieuwe Amelander houdt u daarvan op de hoogte.


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier