Iedereen weet waar hij is geweest op 20 juli 1969, aldus onderzoek van de openbare mening over de dag der maanlanding. En inderdaad - ik weet precies waar ik toen geweest ben: op drieweekse Amelandvakantie in het vakantiekamp voor jongens uit Duisburg en Straelen te Nes.

One small step

Alweer vijfenveertig jaar geleden zetten Armstrong en Aldrin voet op de maan en plantten ze een gestijfde Amerikaanse vlag. Armstrong heeft vervolgens de wereldberoemde zin gezegt: "That's one small step for a man, one giant leap for mankind.", ofwel in het Nederlands: "Dat is een kleine stap voor een mens, een reuzensprong voor de mensheid". Het Apolloproject hield niet alleen heel Nederland uit zijn slaap met uren en uren onafgebroken live televisie. Ademloos keek men naar de eerste beelden van de maan.

De landing op de maan - dat wilde wij destijds als jongens van dertien of veertien jaar natuurlijk ook graag zien!

Een van mijn vrienden heeft dan op de bepaalde dag, waar de maanlanding in de nieuwsuitzending op televisie kwam tijdens een wandeling door het dorp door de ramen gekeken om erachter te komen, of de mensen wel een televisietoestel hebben. En jawel op het Kerkplein was dit het geval. Er stond een huis met een televisie in de woonkamer. Volgens mijn herinnering was het waar tegenwordig het pand “van Heeckeren Grandcafé” staat. Maar zeker weet ik het niet meer.

Zwart-witte maan

Hoe dan ook. Mijn vriend drukte op het belletje en vroeg in zijn beste Nederlands :”Mogen we hier vanavond de maanlanding op televisie kijken?” “Ja, dat mag”, zei de eigenaar. Maar wel vanachter het hek omdat we met een hoop jongens waren. Het was dan ook een niet te vergeten belevenis... en de maan is nog steeds zwart-wit!

Ik vraag me af, of de andere leden van dat toenmalig “maandlanding-televisie-kijkers-groepje” dit ook zo ervaren. Moet ik binnekort eens met de een of ander onder het genot van een biertje of drie over praten ...

Michael Brimmers, september 2014

 

2amelanderhistorie.jpg5sparmanje.jpg3Huize-Miedema.png1Kienstrabouwbedrijf.jpg6vpva.png4kontour-vastgoed-banner.png7bg-logo1-1.gif

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all