Enige tijd geleden heb ik weer eens de vuurtoren te Hollum beklommen en met heel veel plezier op de 6e verdieping de expositie over vuurtorens bekeken. Een paar honderd zelfgemaakt torens, van over de hele wereld, worden hier getoond.

Maar één Duitse vuurtoren heb ik er gemist namenlijk de ‘Heliostoren‘ van Keulen. Omdat één van mijn zonen in Keulen-Ehrenfeld woont weet ik dat daar de vermoedelijk meest zuidelijke vuurtoren van heel Duitsland staat (behalve die van Lindau aan het Bodenmeer).

In 1882 hebben in Keulen-Ehrenfeld de toenmalig internationaal bekende Helioswerken hun locatie opgericht: de beroemde Helios-Maatschappij voor elektriciteit op basis van wisselstroom is vooral bekend om haar gloeilampen.

Dit bedrijf heeft onder andere ook het lichtbaken en de vuurtorens van Borkum, Kampen op Sylt, Wangerooge en Kap Arkona op Rügen geconstrueerd en gebouwd.

Daarom was het een logisch gevolg om voor hun eigen advertentie in de tachtiger jaren ook zo´n toren als bedrijfssymbool te gaan bouwen. De Heliostoren lijkt dus ook op de bovengenoemde vuurtoren, is van rode bakstenen en 44 meter hoog en werkt nog steeds,

Het bedrijf Helios, de naam stamt overigens af van de Griekse zonnegod, heeft in deze tijd wereldwijd vuurtorens voorzien van een baken, die in de vuurtoren te Keulen-Ehrenfeld worden getest.

Het bedrijf Helios is al jaren geleden door een ander bedrijf overgenomen en heden ten dage verdwenen. De toren is een industriemonument en alleen op één bepaalde dag in het jaar te bezichtigen.

Dat de Noordzee zich ooit heeft uitgebreid tot Keulen is toch wel slechts een grappig sprookje dus is de Heliostoren vermoedelijk de enige Duitse vuurtoren, die een zeeman vanuit een schip nog nooit heeft gezien.

Ik ben er heel blij mee dat de Amelander vuurtoren weer voor iedereen toegankelijk is nadat deze enige tijd geleden voor de openbaarheid gesloten was. Ik beklim de toren iedere keer weer want je hebt vanaf boven een schitterend vergezicht over het eiland en de bruisende golven van de Noordzee.

Michael Brimmers, mei 2014

7bg-logo1-1.gif4kontour-vastgoed-banner.png6vpva.png1Kienstrabouwbedrijf.jpg3Huize-Miedema.png5sparmanje.jpg2amelanderhistorie.jpg

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all