">

In mijn vorige column beschreef ik mijn Amelandgevoel. Na tien jaar wordt dit alsmaar groter. Vooral op sportief gebied door de vele sportactiviteiten op dit kleine eiland. Je hoeft niet altijd mee te doen.

Je kunt er ook passief van genieten. Strandzeilen, raften, kite surfen, paardrijden, en nog veel meer. Zelfs de UNOX Nieuwjaars duik ontbreekt niet. In juni het zeer grote beachvolleybalevenement op het strand van Hollum en beachrugbyfestival in Nes. Vaak onder moeilijke weersomstandigheden als storm en regen die de sporters moeten trotseren.

Als je jaarlijks meedoet aan het Rondje Ameland, de Adventurerun, de Tri Ambla en MTB-Ameland dan leer je het eiland nog beter kennen. Volgend jaar wil ik dit uitbreiden met de Vuurtorentrailrun, dit jaar begonnen met een try-out en Tussen Slik&Zand, een culturele wandeltocht. 

In juni Rondje Ameland van 50 kilometer wandelen vanaf Hollum langs de zeedijk, rondom het Oerd en terug de lange weg over het strand, via het prachtige Finnegatpad en finishen in het centrum van Hollum. 

In december de Adventurerun over diverse afstanden. Start en finish in het centrum van Nes. Een prachtig parcours door de bossen, duin en strand van Nes en Buren. Het drukst bezochte evenement met mogelijk chaotische taferelen bij de boot om met de gewenste boot terug te kunnen komen naar de vaste wal. 

De Tri-Ambla in september is een triathlon gebeuren op zeer hoog nivo. Zwemmen in de haven, mountainbiken over het gehele eiland en lopen over een gevarieerd parcours om te kunnen finishen op het terrein van de molen van Nes. 

In maart het MTB Amelandweekend. Zaterdag een zware strandrace over 40 km en zondag de Ameland Xtreme over 60 en 90 km. Voor fun- en wedstrijdrijders. Tussendoor nog een korte tijdrit als je wilt. 

Al deze evenementen kenmerken zich door een perfecte organisatie, mede door de vele vrijwilligers die zich belangeloos inzetten. 

Een groot compliment aan de ondernemers van dit eiland en de Stichting Sportpromotie Ameland onder leiding van Casper van de Kamp en zijn sportvrienden.

Jan van der Pol, april 2014

3Huize-Miedema.png2amelanderhistorie.jpg6vpva.png1Kienstrabouwbedrijf.jpg5sparmanje.jpg4kontour-vastgoed-banner.png7bg-logo1-1.gif

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all