Je kunt je van alles voornemen om te gaan doen, maar er zijn gebeurtenissen in het leven die alles op zijn kop zetten. Het overlijden van de belangrijkste vrouw in je leven, je moeder, is natuurlijk zo’n gebeurtenis. Het was een lange zware tijd die eigenlijk heel mooi werd afgesloten. Het is goed zo. 

Het gekke is, dat ik alweer heel snel terugdacht aan Ameland. Ik weet het nog als de dag van gisteren dat de moeder van mijn moeder overleed. Wij waren met het gezin op vakantie bij tante Mien in Nes. Het is nu 38 jaar geleden, ik was 14 jaar.

Mijn vader en moeder zijn voor de begrafenis een paar dagen naar de Achterhoek geweest. De kinderen bleven op het eiland met een andere tante. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik ’s avonds strandwandelingen maakte met prachtige zonsondergangen. De dia’s die ik maakte zijn nog steeds het bewijs.

Ik vergeet nooit het moment toen mijn moeder van de boot afstapte, bij terugkomst van de begrafenis. Het was de veerboot Prinses Anna, zij had een zwarte jas aan. Haar ogen straalden geluk uit dat ze ons weer zag, maar je zag tegelijkertijd de leegte. Logisch, want ook haar moeder is de belangrijkste vrouw in haar leven.

Duurzaamheid is de levensstijl die ik graag wil uitstralen, op energie gebied maar ook in de relationele sfeer. Mijn moeder had ook zonnepanelen van mij op het dak. Wat was ze trots en vertelde ze aan iedereen dat ze bijna niets meer aan de Nuon betaalde.

Op Ameland moeten we vooral ook een slag maken om energie te gaan besparen. Zo kunnen we de doelstelling om in 2020 energieneutraal te worden halen. Met de stichting Amelander musea ben ik bezig om te kijken of we de halogeenlampen kunnen vervangen door led verlichting. Het gaat om een gigantische besparing die waarschijnlijk te vergelijken is met de productie van honderden zonnepanelen, mogelijk meer dan duizend.

Met de gemeente zijn we samen met Peter Wijnberg in overleg om tijdelijk toestemming te verkrijgen om een kleine windmolen te plaatsen. Vooral om te kijken of dit iets voor Ameland is. Het gaat om een molen die niet hoger is dan 10 meter en een diameter heeft van 4 meter. Vooral op Ameland kunnen de opbrengsten zeer hoog zijn. Het is een nieuw type kleine windmolen met zogenaamde variabele pitch.

De Amelanders kunnen dan zelf zien of deze molens wel passen op Ameland en of de opbrengsten voldoende zijn.

Over de plannen om in de nabijheid van Ameland mega windmolens te plaatsen wil ik het liever niet hebben. Alleen de gedachte gaat mij al te ver. Alle ongereptheid die Ameland heeft is dan weg. Immers deze krengen zijn vanaf elke plek op Ameland te zien. En dan te bedenken dat je voor een kleine aanpassing van je woning eerst in de welstands commisse moet worden besproken of dit wel past in de omgeving.

Door alle gebeurtenissen ben ik de laatste tijd te weinig op Ameland geweest. Ik verlang er weer na. Ik zal dan ook voor het eerst van de boot stappen met die zelfde natuurlijke leegte.

Hans Huls, april 2014

2amelanderhistorie.jpg3Huize-Miedema.png5sparmanje.jpg7bg-logo1-1.gif6vpva.png1Kienstrabouwbedrijf.jpg4kontour-vastgoed-banner.png

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all