In de buurt van Kleef in Duitsland staat een heel oud en eerbiedwaardig slot, ‘Moyland’ genoemd, afkomstig van ‘Het mooie land’. In onze jongensjaren wisten we niets van het bestaan af want vanaf 1963 bestond er voor ons maar één mooi land en dat was Ameland. De eerste drieweken van de zomervakantie reisden we naar Ameland.

We logeerden toen in de duinen van Nes, vlakbij de begraafplaats . We sliepen met zo´n 50 á 60 jongens in een houten barak uit WO II, ’de Terrorist’ genaamd. Tegenwoordig is dit vakantiehuis ‘de Boekanier’. 

Heel populair in die tijd was het Amelandlied. Afhankelijk uit welk deel van Duitsland je vandaan kwam had dit liedje verschillende coupletten en teksten. Maar bijna alle Duitse kinderen kenden het eerste couplet die in het verleden via een vakantiekamp een vakantie op Ameland hebben doorgebracht. 

De oorsprong van het lied is me niet bekend. Het werd al gezongen voordat ik de eerste keer op Ameland kwam. Ik vermoed dat pastoor Edmund Janssen uit het Duitse pelgrim stadje Kevelaer het liedje in de jaren 1940/50 heeft geschreven en gecomponeerd. 

Deze priester heeft destijds het Duitse Ameland-Kinderferienwerk opgericht. In 1971, vijftig jaar na zijn eerste bezoek aan Ameland, werd er een gedenkplaat onthuld aan de Sint Clemenskerk te Nes die helaas in de vroege ochtend van 5 februari 2013 geheel door brand werd verwoest. 

Maar terug naar het liedje, voor de Duitse kinderen was dit de Amelandhymne. De tekst luidt als volgt: 

Dort wo die Wogen branden,
schreiend die Möwe zieht,
singen aus fernen Landen,
Wellen ihr rauschend´ Lied.
Ameland, schönes Land, Perle im Meer,
Ameland, schönes Land, Perle im Meer!

In het Nederlands vertaald is de tekst als volgt:
Daar waar de golven stranden
krijsend de meeuw vliegt
zingen van verre landen
golven hun bruisend lied.
Ameland, mooi land, parel in zee,
Ameland, mooi land, parel in zee!

Altijd nog een mooi liedje voor het mooiste eiland.

Michael Brimmers, januari 2014

4kontour-vastgoed-banner.png7bg-logo1-1.gif1Kienstrabouwbedrijf.jpg3Huize-Miedema.png6vpva.png5sparmanje.jpg2amelanderhistorie.jpg

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all