Sinterklaas is afgelopen week weer met de Pakjesboot 12 vertrokken naar zijn kabinet in Madrid, Spanje. De kinderen in Nederland blij, want de Sint vervulde tijdens pakjesavond weer vele van hun wensen. Maar dat kan Sinterklaas natuurlijk niet alleen, al die juttezakken en schoenen vullen.

Daar heeft hij zijn hulpjes voor, daar steken de Zwarte Pieten hem de helpende hand. En laat nu net Zwarte Piet ter discussie hebben gestaan de afgelopen weken... Een kinderfeest godbetert! Als voormalige hulpje van de Goedheiligman ging het me aan het hart.

Daar zit hij dan bij Pauw en Witteman, Quinsy Gario. Zijn moeder werd op haar werk onder het oog van klanten uitgemaakt voor Zwarte Piet. Niet handig en niet leuk, volkomen begrijpelijk. Hij vertelt over de geschiedenis van Zwarte Piet, die terugloopt tot 1851.

Zwarte Piet zou discriminatie oproepen. Op deze manier zouden Nederlandse kinderen al heel vroeg leren dat zwarte mensen minderwaardig waren. Dat ze slaaf waren.

Zwarte Piet moest gestopt moeten en wel nu. Géén Zwarte Pieten bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam. Een goede week later zit Prem Radhakishun bij De Wereld Draait Door – waar ik overigens nooit van heb gesnapt dat hij aan die tafel zit – die dan plots aanvoelt: nu kan ik landelijk nieuws worden. ‘’Sinterklaas bestaat niet!’’, schreeuwt hij drie keer luidkeels live op televisie, om vijf minuten over half acht ’s avonds, zijn eerste woorden.

Waar hebben we het over? Juist, nog altijd een kinderfeest. Ik ben totaal niet discriminerend of rascistisch, maar wie denken Quinsy en Prem wel niet dat ze zijn?

Sinterklaas en Zwarte Piet aangrijpen om rascisme en mensenrechten in Nederland aan te kaarten, om vervolgens al lachend het op vrijheid van meningsuiting te gooien.

Nederland is een land met een multiculturele samenleving. Je vindt hier gemiddeld de meeste nationaliteiten per vierkante kilometer ter wereld. En met iedere cultuur houden we rekening, om het een ieder zo plezierig mogelijk te maken.

Er kwamen moskeeën, er kwamen speciale wetten voor asielzoekers, Nederland beschermde alle mensen die voor gruwelheden in hun eigen lang vluchtten naar ons land en paste haar land daarvoor aan. Al jaar en dag.

‘’Multiculturalisme gaat er van uit dat: 1: Alle culturen gelijk zijn en gelijk behandeld moet worden;’’

Daarmee is alles gezegd. Nemen en geven in deze samenleving. Zwarte Piet is onderdeel van de Nederlandse cultuur, dus zullen mensen met een andere cultuur deze moeten accepteren. Net zo goed als dat wij Nederlanders bijvoorbeeld het Offerfeest accepteren.

Wat ik met dit hele verhaal wil zeggen is dat deze hele discussie de kracht van de media is. Als de media meneer Gario niet aan het woord hadden gelaten, was de discussie nooit zo fel geweest als de laatste weken het geval was. Door de beste man een podium te bieden, laaide de woede onder het Nederlandse volk op; van Zwarte Piet moest je afblijven. Er kwam zelfs een onderzoek van de Verenigde Naties aan te pas, maar gelukkig mogen zij alleen adviseren.

Dat advies was overigens negatief over Zwarte Piet. Het deed me dan ook deugd om bij de landelijke intocht in Groningen meer Zwarte Pieten te zien dan ooit te voren. De wens is de vader van de gedachte.

Youir Ijnsen, december 2013

2amelanderhistorie.jpg4kontour-vastgoed-banner.png3Huize-Miedema.png5sparmanje.jpg6vpva.png7bg-logo1-1.gif1Kienstrabouwbedrijf.jpg

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all