Al wanneer je Leeuwarden uit rijdt, heb je het gevoel in een andere wereld te komen. Richting het noorden bewegend heb je al het gevoel naar een einder te rijden dat op een gegeven moment ook nog eens gevoed wordt door zien van een strakke dijk.

Rijd je bij Holwerd die Waddendijk over, dan strekt er zich een indrukwekkende weidsheid voor je uit. 

In een aureool van een strak blauwe hemel tekent zich de contouren van Ameland zich als een parel uitnodigend af. Vanaf het eiland nadert helder verlicht door de stralende zon de veerboot, bijna statig schrijdend over het water en als een eerste gastvrij onthaal.

Al op de veerdam in Holwerd heerst een uitgelaten vakantiegevoel. Beknijpt je bij het zien van de grote massa wachtenden hooguit de angst of het niet te druk zal gaan worden op het eiland. Echter, eenmaal aangekomen op het Ameland, blijkt steeds weer dat iedereen zich over het eiland verspreid en dat je elkaar hooguit eens een keer ergens tegenkomt.

Weldadig is de overtocht over het Wad als een prelude op een heerlijk verblijf op de waddenparel. Eén met de natuur bij het zien van al de elementen van dit stukje werelderfgoed.

Eenmaal aangekomen op de veerdam van Nes is daar dan de drukte van het ontschepen, het begroeten van kennissen, de hereniging van mensen; kortom, Ameland lijkt even druk in de weer.

Gretig graaien taxichauffeurs de koffers uit handen van de eilandgasten en tillen deze al over de hekken heen in hun racemonsters waarmee ze hun klanten naar de plaats van bestemming willen brengen terwijl verderop groepen zich verdringen bij de milieuvriendelijke lijnbussen die een gestroomlijnd passagiersvervoer over het eiland garanderen in aansluiting op de vertrek- en aankomsttijden van de veerboten.

Toch heel even hectiek op het eiland maar na het vertrek van de laatste reizigers op de veerdam valt er een aangename rust

Je aankomst bij je vakantieverblijf is een vorm van thuiskomen. En hoe mooi is het wanneer er dan ook nog duinkonijntjes bij de deur liggen te wachten alsof ze van je komst op de hoogte waren. Gelukzalig binnenkomen is dat.

Ameland is leven en beleven mede dankzij de twee zeeën die het eiland omringen, elk met een eigen uiterlijk en karakter. Strandvertier aan de Noordzee en uitzonderlijk genieten van de natuur in en bij de Waddenzee zijn aantrekkelijke mogelijkheden op en vanaf het eiland. Tot besluit van de dag nog gezellig op het terras van de Sunset bij Hollum genieten van een prachtige zonsondergang. 

Vele verschillende vogels, al dan niet seizoensgebonden, maken de muziek op het eiland en geven zo aan Ameland een unieke status voor vogelliefhebbers. Reeën in bossen en duinen, maar ze kunnen ook plotseling voor je raam staan wanneer je in alle rust een boekje zit te lezen. 

In de zomermaanden volop activiteiten in de verschillende woonkernen van het eiland. Jaarlijkse karakteristieke feesten als de Ambachtelijke dag in Ballum en het befaamde Roggefeest in Nes zijn verankerd in de zomermaanden en trekken volop belangstelling.Veel kunst en cultuur op het eiland waar met bijzondere aandacht zelfs een speciale maand voor is gereserveerd in het najaar.

Ondernemend als de Amelander is komt men zelfs met een eigen Amelander product. Op een terrasje nippen aan een Nobeltje, het bijwonen van een bierproeverij in een Amelander bierbrouwerij, vissen naar de Amelander meerval en forel en kijken waar de Amelander zijn mosterd haalt, het kan allemaal op dit eiland.

Ruiterlijk toegegeven, Ameland is ook een mekka voor paardenliefhebbers met als kroon op dit gegeven de demonstratieve uitruk van de paardenreddingsboot als unicum in ons land. 

Totaal rustgevend zijn de fietstochten langs het wad, manoeuvrerend tussen alle schapen door, met een heerlijk lichtval boven de Waddenzee met daarbij de prachtige luchtspiegelingen en het geluid van kabbelend water dat tegen de dijk aan klotst. Of, eveneens zo indrukwekkend, een fietstocht naar unieke natuurgebieden als het Oerd in het oosten met de Oerdblinkert als een boeiend uitzichtpunt. 

Prominent op het Ameland aanwezig is de beroemde Bornrif, de vuurtoren met de rood-witte banen en met de kenmerkende lichtbundels die als het ware wakend over het eiland heen draaien. 

Ameland, een lief eiland, dat een enorme aantrekkingskracht heeft. Met de loop van jaren dat je er komt, wordt het steeds meer een thuis. Een dag niet op Ameland is een dag niet geleefd, is een mooie uitspraak. Leven op Ameland is op adem komen in een rustgevende en inspirerende unieke atmosfeer met, soms zelfs meer dan verrassend, gastvrije mensen om je heen.

Ameland, letterlijk en figuurlijk, ons mooiste stukje buitenland! Noem het maar een symfonische harmonie van veel aantrekkelijke ingrediënten waarin zelfs de kleine schoonheden en belevingen een groots gevoel geven. Daar moet je natuurlijk wel oog voor hebben.

Jan Ferdinand Hooikammer, november 2013.

4kontour-vastgoed-banner.png5sparmanje.jpg6vpva.png2amelanderhistorie.jpg1Kienstrabouwbedrijf.jpg7bg-logo1-1.gif3Huize-Miedema.png

 

Copyright 2016 De Amelander

Design:Webtool4all