BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Museumhaven Zeemanshoop

De Ballumerbocht is de oude haven van waaruit vroeger de beurtschippers hun goederen aan wal brachten. In vroegere tijden met zeilschepen en later met motorvrachtboten werden levensmiddelen en andere goederen via de Ballumerbocht aangevoerd.

Nu nog is de Ballumerbocht de vertrekplaats van de Amelander reddingboot Anna Margaretha.

Antieke reddingboten

Op de plaats waar lang geleden de beurtschippers aanlegden is nu de museumhaven ‘Zeemanshoop’. Een aantal eilander enthousiastelingen is er in geslaagd om antieke reddingboten te behouden voor Ameland. De eigenaren hebben de schepen opgeknapt en opnieuw in de vaart gebracht.

Neeltje Jacoba

Met name in zomer is het een komen en gaan van oude glorie. Graag vertellen de eigenaren enthousiast over hun schepen. De meeste eigenaren hebben een maritiem verleden met interessante verhalen. Jaap Boersma, voormalig schipper op de reddingboot, is er onlangs in geslaagd om het roemruchte schip de Neeltje Jacoba te kopen.  Dries van der Laag, oud vuurtorenwachter, heeft zijn schip Baron van Kattedijke volledig teruggebracht in oude staat.

Spraakmakend verleden

De naam Zeemanshoop is ontleent aan een schip met een spraakmakend verleden.  Deze reddingboot was ooit gestationeerd in Scheveningen en is in de tweede wereldoorlog gekaapt door Joodse studenten om ermee naar Engeland te varen.

Jaap Boersma

Uiteraard is het mogelijk om een tocht te maken met een van de boten. Jaap Boersma vertelt u hier graag meer over, telefoon: 0519-554703

Voor locatie op kaart: Museum Zeemanshoop Ballum

{backbutton}


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2023
Uitkomstdata 2023

Disclaimer

Contactformulier