BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Van de melkboer

We zijn inmiddels al weer eventjes onderweg in 2020. Het is altijd een bijzonder gegeven: de jaarwisseling. Een centraal punt in ons leven, zowel zakelijk als privé. Het afronden van allerlei zaken in een boekjaar of een nieuwe start voor iets persoonlijk. Nog zo’n bijzonder fenomeen: goede voornemens. Afvallen, geld sparen, ergens naartoe werken. Alsof alleen die ene dag in het jaar – 1 januari – daarvoor geschikt is. Ik doe er niet aan mee. Wel gebruik ik het altijd om de afgelopen twaalf maanden te reflec-teren én om alvast vooruit te kijken naar het nieuwe jaar: wat komt er allemaal aan? Er volgt nu een stukje agendasetting.

In de eerste maanden van het jaar kan Nederland rijkelijk toeleven naar een aantal topevenementen. Wat Ameland betreft: ‘we’ hebben het druk met de canon en de eilander politiek moet de scherven weer aan elkaar zien te lijmen. De rest van het land zal dat geen bal interesseren. Na het voorjaar – ik voorspel overigens alvast: de naam van wielrenner Mathieu van der Poel ga je tot en met april veelvuldig tegenkomen in sportjournaals en misschien zelfs daarbuiten – barsten twee van de vier topevenementen in alle hevigheid los: de Formule 1 Grote Prijs van Zandvoort en korte tijd later het Eurovisie Songfestival.

Eerst naar het autoracen. Het had wat voeten in de aarde en nog steeds houdt het de gemoederen bezig: het miljoenenproject om de Formule 1 naar Amsterdam Beach te halen, oftewel Zandvoort. Lange tijd leek ook Assen in de markt, maar daar vindt zoals ieder jaar ‘gewoon’ de TT plaats. De Moto GP, dus. Ook mooi, maar het mag duidelijk zijn dat de GP in Zand-voorts duinen veel meer bezoekers gaat trekken. De reden is ook simpel, want dat is de aanwezigheid van Max Verstappen. De wonderboy van het internationale autoracen zal niets liever doen dan zegevieren in eigen land. Als hij daarin slaagt, staat Ne-derland op zijn kop.

Van de brullende motoren op zondag 3 mei, gaat het via Dodenherdenking en Bevrijdingsdag over naar het Songfes-tival. Duncan Laurence won de editie van 2019 in Tel Aviv en daarom mag Nederland het muziekfestijn komend jaar organiseren. Decor voor het jaarlijkse ‘Twaalf punten voor…!’ is Ahoy in Rotterdam. Na een tweeluik van de halve eindstrijd, is op zaterdag 16 mei de grande finale. Nederland is daarvoor rechtstreeks geplaatst en hoopt met de Surinaamse soul sin-ger/songwriter Jeangu Macrooy op-nieuw te winnen. Dit muzikale talent zal best een eind komen, maar winnen gaat bijzonder lastig zijn.

Nog geen maand na het Eurovisie Songfestival, wacht alweer het derde grote evenement: het EK Voetbal voor mannen. Voor het eerst in de historie van dit toernooi, vinden de wedstrijden plaats verspreid over heel Europa. Een van de speelsteden is Amsterdam. Toeval of niet: de plaatsing heeft bepaald dat het Nederlands elftal al zijn groepsduels in de ArenA afwerkt. Met de trouwe supporters achter zich, gaat Oranje proberen om de Europese titel binnen te harken. Met topspelers als Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt zou dat zo maar eens kunnen. Hamvraag: is Memphis Depay op tijd fit na zijn kruisbandblessure?

Als dat laatste het geval is – toevallig heb ik op dit moment dezelfde blessure en zal ik heel Nederland vast uit de droom helpen: gaat niet gebeuren – stijgen ‘onze’ kansen aanzienlijk. Of het lukt, weten we na de finale op Wembley (Londen) op 12 juli. Dan is overigens de Tour de France al begon-nen. Ondanks dat de bekendste wieler-wedstrijd ter wereld Nederland dit jaar niet aandoet, doet er met Tom Dumou-lin wel een landgenoot mee die voor het eerst sinds Joop Zoetemelk in 1980 de gele trui kan winnen. De Ronde van Spanje start medio september overi-gens wel met drie dagen in Nederland. Utrecht huisvest de start.

Tussen de beide wielerevenementen door, staan dit jaar ook de Olympische Spelen op het programma. Nederland doet in het Japanse Tokio op diverse terreinen mee voor gouden medailles. In diezelfde periode staat er in eigen land echter het vierde en laatste grote evenement van 2020 op het program-ma. Dit is er eentje zonder sportief karakter, waarbij winnen of verliezen geen issues zijn. We hebben het over SAIL Amsterdam. Dit nautische eve-nement vindt slechts een keer in de vijf jaar plaats. Voor de liefhebbers van schepen en bootjes kijken, is Amster-dam van 12 tot en met 16 augustus dé place to be!

U hoort het al: in 2020 is er genoeg te beleven en heel veel moois en leuks om naar uit te kijken. Zeker als sportlief-hebber kom je aan je trekken; mij hoor je dan ook niet klagen. Het is wel een bijzonder iets: ergens naar uitkijken. Wat staat er in uw agenda omcirkeld? Als ik voor mezelf spreek, kunnen alle hier genoemde evenementen me gesto-len worden. In 2020 kijken de vriendin en ik reikhalzend uit naar de komst van ons kleine wonder. We hebben namelijk het voorrecht om een prach-tige dochter te verwelkomen op deze wereld. Als ik dan toch iets moet wen-sen in dit nieuwe jaar, dan hoop ik in ieder geval één ding:

Dat zij níet van de melkboer is (haha)!

Youri IJnsen


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier