BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Expositie ‘’Molens in de Kunst’’

In de collectie beeldende kunst van de Amelander Musea bevinden zich veertien schilderijen en tekeningen van tien schilders van de twee Amelander molens: de Phenix in Nes en De Verwachting in Hollum.
Op Ameland hebben in het verleden meer molens gestaan. De eerste molen op de plaats van De Phenix is gebouwd in 1629. In die tijd moesten Amelanders het octrooirecht voor de bouw van een molen kopen van de Van Cammingha's, de heren van Ameland.

Voorganger van De Phenix was molen De Hoop, die in 1880 afbrandde als gevolg van blikseminslag. De huidige Phenix werd in 1980 aangekocht door de gemeente Ameland en na een grondige restauratie overgedragen aan de Stichting Korenmolen de Phenix, die later opging in de Vereniging Amelander Korenmolens.
De molen in Nes is een zogenoemde achtkante bovenkruier en de enige grondzeiler-korenmolen in Friesland. Het is bovendien de meest noordelijke molen van Nederland. In de molen wordt rogge geplet, die door de plaatselijke bakker als Amelander roggebrood als onderdeel van het Amelands Product wordt verkocht.

Of Bertus Bakker, Berend Barlinckhoff, Germ de Jong, Riekele Prins, Bep Palstra, Ima van Eysinga, Jan de Boer, Johan Hemkes en Jaap van der Meij alles van de geschiedenis van De Phenix en zijn voorgangers hebben geweten, moet worden betwijfeld. Zij zullen meer geraakt zijn door de molens als landschappelijk object.

De tentoonstelling ‘’Molens in de Kunst’’ is tot april 2020 te zien in molen ‘’de Verwachting’’ in Hollum op Ameland.

 


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier