BALLUM AMELAND

 

  • 06-22485795
  • Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Welkom op deamelander.nl

Dorp Hollum

Het dorp Hollum is een levend geschiedenisboek van Ameland. In straten als de Burenlaan en de Oosterlaan is de rijke Amelander historie nog springlevend. Niet voor niets is het aangezicht van het dorp tot beschermd dorpsgezicht verklaard.

Bijzondere monumenten 

De vele monumentale commandeurswoningen in Hollum weerspiegelen de Amelander welvaart van de 17e en 18e eeuw. De getande randen in de gevels van de schipperswoningen geven aan wat de rang was van de zeevaarder die het huis bewoonde. Hoe meer getande gevelranden, hoe hoger de rang.

Vuurtoren

De vuurtoren is het meest markante bouwwerk van Hollum. Overal op het eiland voel je de aanwezigheid van dit 58 meter hoge zeebaken. Niet alleen zijn ’s nachts de lichtstralen tot ver buiten het eiland te zien, maar ook bij daglicht is de toren met zijn rood-witte banen vanaf iedere plek op het eiland te herkennen.

Hervormde Kerk

Een ander opvallend bouwwerk is de Nederlands Hervormde Kerk, die in de Tachtigjarige Oorlog door de Watergeuzen werd vernield en pas in 1678 werd herbouwd. Uit onderzoeken is gebleken dat oudste bouwsporen uit de 11e eeuw dateren. Op de begraafplaats liggen vele Amelander commandeurs begraven, zoals de beroemde Hidde Dirksz. Kat.

Musea

Er zijn twee musea in Hollum. Het Sorgdragermuseum geeft een compleet beeld van de Amelander cultuur, historie en economie. Het is gevestigd in een van de mooiste Amelander commandeurswoningen. In het Maritiem Centrum staat de geschiedenis van het Amelander reddingswezen centraal. Foto’s, oorkonden en voorwerpen doen verslag van heldhaftige reddingen, spectaculaire strandingen, bijzondere strandvondsten en tragische zee-ongelukken. Een keer per maand organiseert het museum een spektakel dat uniek is in de wereld: tien paarden trekken de oude reddingboot naar zee, waarna de boot wordt gelanceerd.

Historische objecten

Niet alleen in de musea, maar ook in de straten van Hollum zijn veel historische objecten te zien. Zo staat aan de Molenweg de stellingmolen De Verwachting. Het betreft hier geen originele Amelander molen, maar een exemplaar dat in 1990 door de stichting Vrienden van De Verwachting aan de wal is opgekocht en op de plaats waar oorspronkelijk een molen stond, is herbouwd.

Naast het bijzondere cultuurgoed beschikt Hollum natuurlijk ook over moderne voorzieningen, zoals een 9-holes golfbaan en het recreatieterrein De Aanleg.

Badstrand Hollum

Het badstand in Hollum is bijzonder omdat, hoever je ook kijkt, het strandig oneindig lijkt. Rechts van de strand opgang lange witte stranden, links van de opgang het strandpaviljoen met een schitterende zonsondergang. Vanaf juni tot en met september is er strandbewaking. Op de kalender naast deze pagina staan de badtijden vermeld.

Bij het strandpaviljoen en bij de medewerkers van Lifeguard zijn strandrolstoelen beschikbaar zodat mensen met een beperking ook kunnen genieten van het strand en het water. Deze strandroelstoelen zijn het gehele jaar te gebruiken. 

Badstrand Hollum mag opnieuw dit jaar de blauwe vlag voeren. Deze vlag is een garantie voor een schoon en mooi strand.

Golfbaan

Aan de westkant van het eiland, nabij het dorp Hollum, beschikt Ameland over een 9-holes (A-status) baan. Deze baan is weids gelegen midden in de natuur. De lichtglooiende duinen met een prachtige vegetatie, de vogels, de waterhindernis en de zeer wisselende wind zorgen iedere dag voor een nieuwe uitdaging.

Eendenvijver

Gelegen in het bos bij Hollum onder het licht van de vuurtoren kan met o.a. genieten van een grote variatie aan siereenden, fazanten, kippen en pauwen. De schitterend gelegen eendenvijver wordt onderhouden door een grote groep vrijwilligers. Samen hebben zij er de afgelopen jaren een waar paradijsje van gemaakt. Een bezoek aan de eendenvijver is meer dan de moeite waard. De vijver is per voet of op de fiets bereikbaar.

oudste-huis-Middel
VuurtorenWinter2015-Middel
Toren-kerk-hollum-Middel
HollumWinter1994-Middel
HollumVoorjaar0841-Middel
HollumStrand0178-Middel
HollumStrand0087-Middel
HollumMolenWinter2003-Middel
HollumStrand0066-Middel
HollumKerkWinter1998-Middel


De Amelander

Strandweg 1, 9162 EV Ballum
E.: klaastouwen@deamelander.nl
T. 06 22 48 57 95

Een eerste kennismaking
Advertentietarieven 2024
Uitkomstdata 2024

Disclaimer

Contactformulier