In Nes komt al het goede van het Amelander verleden en heden samen. In het dorp treft u zowel een aantal fraaie commandeurswoningen aan, als ook een modern winkel- en uitgaanscentrum.
Kern van het dorp is de wandelzone in de Van Heeckerenstraat, waar het ‘s zomers in de winkeltjes en op de terrasjes gezellig druk is. Vlakbij de wandelzone staat op de hoek van de Rixt van Doniastraat een van de oudste huizen van Ameland (anno 1625). Hierin is nu een delicatessen zaak gevestigd.
Zeebaken
Met de kerktoren van Nes is iets vreemds aan de hand. De toren staat namelijk volledig op zichzelf en is niet verbonden met een kerk. De verklaring is niet zo moeilijk. Net als de toren van Ballum diende deze toren niet als kerktoren, maar als zeebaken. Op de torenmuur zijn twee jaartallen aangebracht, die verschillende bouwfasen aangeven. Het onderste gedeelte werd in 1666 gebouwd, het bovenste in 1732. Een gedenksteen boven de deur meldt ons dat de toren in 1890 werd gerestaureerd. Evenals in Ballum werd ook hier het wapen boven de deur in de Franse tijd er afgeslagen. Alleen zijn we in dit geval zo gelukkig dat deze steen in het arrestantenhok onder de toren is terug gevonden. Deze steen wordt nu, weliswaar zwaar beschadigd, in de Oudheidkamer in Hollum bewaard.
R.K. St. Clemens
Nes beschikt over drie kerken, waarvan de Rooms-Katholieke Kerk het meest opvalt. De beroemde bouwmeester Cuypers, die o.a. verantwoordelijk was voor de bouw van het Centraal Station in Amsterdam, leverde in 1878 het ontwerp voor deze kerk. Omdat hij graag het unieke karakter en de samenhang van de Noordzeecultuur in het ontwerp tot uitdrukking wilde brengen, liet Cuypers zich inspireren door Noorse stavekerkjes. Het is dan ook niet toevallig dat de kerk gewijd is aan de beschermheilige van de schippers, St. Clemens.
Doopsgezinde Vermaning
De Doopsgezinde Vermaning is veel minder opvallend. Wie dit kleine kerkje, dat ’s zomers vrijwel geheel achter prachtige bloemen verscholen gaat, weet te vinden zal onmiddellijk door haar charme worden gegrepen.
Hervormde Kerk
De derde kerk die Nes rijk is, is de Nederlands Hervormde kerk die zich in het centrum aan het Kerkplein bevindt.
Beeld Kardinaal de Jong
Op de kruising van de Kardinaal de Jongweg met de Burgemeester Waldaweg staat het beeld van Kardinaal de Jong. Het beeld is vervaardigd door de Friese kunstenaar Frans Ram.
Het brandspuithuisje
Rond 1913 verrezen in alle vier dorpen op Ameland brandspuithuisjes. Deze huisjes deden dienst als bergplaats voor de brandspuiten. Het brandspuithuisje in Nes is al die jaren bewaard gebleven. Het is nu een monument en volledig gerestaureerd. Het huisje is vrij toegankelijk en op authentieke wijze ingericht.
Korenmolen 'De Phenix'
Iets buiten Nes staat de achtkantige monnikmolen De Phenix uit 1880. De molen is eigendom van de gemeente en produceert nog altijd meel voor de Amelander bakkers. In een aantal horecagelegenheden worden pannenkoeken van Amelander meel gebakken.
Natuurcentrum
In het Natuurcentrum Ameland aan de Strandweg worden door middel van maquettes, diorama’s en een zeeaquarium alle aspecten van de Amelander natuur belicht. Sinds enkele jaren beschikt het Natuurcentrum over een wel heel bijzondere expositieruimte: een replica van een blauwe vinvis.
De Vleyen
Achter het Natuurcentrum ligt het recreatieterrein De Vleyen. Met de vele speelterreinen, klauterbanen, meertjes en poeltjes staat dit gebied garant voor vele uren speelplezier.
Jachthaven Nes
Bij Nes, ligt de jachthaven van het eiland. De jachthaven wordt beheerd door Stichting Jachthaven het Leyegat en is geopend van 1 april tot 1 november. Bij laagwater is de haven alleen voor kleine schepen aan te varen. Droogvallen kan op verschillende plekken, bijvoorbeeld ten oosten van de jachthaven. De haven heeft drijvende steigers met stroomvoorziening, een havenkantoor met meteo- en getijde-informatie en sanitaire voorzieningen.
Badstrand Nes
Het badstrand in Nes is 'the place to be'. Vele evenmenten vinden plaats op dit strand. De smalle goudgele zandstrook nodigt uit om heerlijk te zonnen of te luisteren naar het ruizen van de golven of te zwemmen in zee. Het strand is al jaren bekroond met de blauwe vlag, een garantie voor een schoon en mooi strand. Op de agenda aan de rechterzijde van deze pagina staan de badtijden vermeld. Bij het strandpaviljoen en bij de medewerkers van Lifeguard zijn strandrolstoelen beschikbaar zodat mensen met een beperking ook kunnen genieten van het strand en het water. Deze strandroelstoelen zijn het gehele jaar te gebruiken.